Limburgse Jagers


200jaarVan Linie Regiment Phaff in 1813 tot Regiment Limburgse Jagers heden ten dage

Welkom op de website van het oudste infanterie regiment van de Koninklijke Landmacht. 

Op 23 november 2013 bestond ons Regiment 200 jaar. Immers op die dag is zij in 1813 als Infanterie-regiment door Kolonel Phaff opgericht. Het Regiment heeft’, weliswaar met naamveranderingen, 200 jaar onafgebroken gediend en gestreden voor Koning en ‘t Vaderland. 

Gestreden heeft zij vrijwel direct na de oprichting in Breda op 20 en21 december om de stad te behoeden voor bezetting door Franse Troepen. Ingelijfd in de Koninklijke Landmacht op 9 januari 1814 als 2e Bataljon van Linie vocht ze in juni 1815 in Quatre-Bras en Waterloo in de definitieve slag tegen het leger van Napoleon en als 2e Afdeling Infanterie deed ze in 1830 mee aan de Tiendaagse Veldtocht in België. Als 2e Regiment Infanterie diende zij in 110 jaar van relatieve vrede, tot in mei 1940 leden van het Regiment daadwerkelijk het grondgebied van Nederland tegen de Duitse aanval verdedigden.

Vervolgens werden in de periode 1946-1950 meerdere bataljons van het 2e Regiment uitgezonden naar het vm Nederlands-Indië om daar orde en rust te brengen. In 1950 gaat het 2e Regiment met het Bredase 6e Regiment en Nijmeegse 11e Regiment op in het huidige Regiment Limburgse Jagers. Dat mag zich gelijk inzetten in de zgn Koude oorlog, de gewapende vrede tegenover het Warschau pact, die zelfs het 42 BLJ tot zeer nabij van het IJzeren Gordijn bracht. Na de val van de Muur in 1989 gaat de huidige inzet spelen Missies in ver afgelegen landen om vrede af te dwingen in vm Joegoslavië, Irak en Afghanistan. 

Op deze website vind u brede informatie over het Regiment (RLJ), haar Commandant, zijn onderdelen, als het actief dienende 42e pantser infanterie bataljon (42 BLJ) in Oirschot en reeds opgeheven eenheden, als 16 BLJ, Demcie, Fanfarekorps etc.
Tevens geeft de site informatie over activiteiten van de Veteranen Vereniging van het Regiment (VVRLJ) en de ondersteunende Stichting Regiment Limburgse Jagers (SRLJ). Zij organiseren bijeenkomsten en maken contact mogelijk tussen (oud) leden van het Regiment. De Stichting draagt mede zorg voor de instandhouding van de traditiebeleving, de vastlegging van de geschiedenis van het Regiment en haar leden oa vastgelegd in de Historische Verzameling en faciliteert deze website.   

 

Aanmelden bij het regiment kan via deze link.

  

Heeft u een verhaal of foto's die u wil delen, neem dan contact op met de redactie van www.limburgsejagers.nl. 

Redactie website: kpl1 bd Chris van Straaten

Fotoboek: kpl bd Arie van Dijke

 

Jarig vandaag:

-+-+- Gerard Wuite 42BLJ -+-+- Luc Bouwens 16BLJ 65-06 -+-+- Wim Peters 42BLJ 69-04 -+-+- Jan van Ommen 73-01 -+-+- Ari v.d. Wolf 42BLJ 81-02 -+-+- Jan Ackermans 42BLJ 85-05 -+-+- Willem Vloon 42BLJ 82-03 -+-+- Marcel Anten 42BLJ 83-01 -+-+- Gerard Hobma 42BLJ 87-02 -+-+- Marco Zwanenburg 17BLJ 89-03 -+-+- Henry Booms 42BLJ 93-08 -+-+- Patrick de Boer 42BLJ 01-02 -+-+- Minke Fluitsma 42BLJ / DVVO-WE 96-10 -+-+- Pherdi de Koning 42BLJ -+-+-

Defensiekrant, Jaargang 1, Nummer 17, 29 augustus 2014

AddThis Social Bookmark Button

rijksoverheid-defensiekrant

De zeventiende Defensiekrant staat voor u klaar. Klik hier om de Defensiekrant te openen.

 

Voor nieuwsbrieven van de Rijksoverheid kunt u zich kosteloos aanmelden.

 

Maak een selectie via de website van de abonnementen waarvoor u zich wilt aanmelden en laat het e-mailadres achter waarop u de nieuwsbrief wilt ontvangen. Na aanmelding ontvangt u een e-mail met daarin een link waarmee u de aanmelding bevestigt. Na bevestiging ontvangt u de meest recente editie(s) automatisch in uw mailbox.

 

Nieuw diorama voor ons museum

AddThis Social Bookmark Button

hoogebrug4

De museum medewerker, Rob Daemen, heeft na zijn grote Waterloo diorama, een nieuw product van zijn kunnen aan onze collectie toegevoegd. Een verstild beeld van het bijzondere succesvolle straatgevecht op de vroege ochtend van 10 mei 1940 in de Hoog Brugstraat in Maastricht. Daar weerstond een sectie, peloton, onder commando van sergeant Logister een  aanval van Duitse pantserwagens die wilden optrekken naar de Romeinse Servaasbrug om verder te kunnen trekken naar België. De sectie van sergeant Logister wist dat laatste te verhinderen door hardnekkig weerstand te bieden en met schoten uit het zeer moderne wapen, een zgn Geweer tegen Pantser, twee Duitse Pantserwagens uit te schakelen. Bijzonder omdat dit nieuwe wapen net was ingevoerd in ons leger en alleen in Maastricht met succes is ingezet.

hoogebrug1

Een van de twee schutters, de soldaat Dirk Jan Rietveld is voor zijn dappere optreden geëerd met de onderscheiding Bronzen kruis.

 

 

 

hoogebrug2

Dankzij de inzet  van deze sectie kon de Maasbrug tijdig worden gesprongen en kon de Duitse opmars met bijna 24 uur worden vertraagd, wat consequenties heeft gehad op de verdere opmars van het Duitse leger in België.
Het bijzondere ook is dat we dit voorjaar een van de twee nog in Nederland aanwezige Geweren tegen Pantser in onze Historische verzameling hebben mogen opnemen.

hoogebrug11

hoogebrug12
hoogebrug10
hoogebrug9
hoogebrug8
hoogebrug7
hoogebrug6
hoogebrug5
hoogebrug3

 

De Limburgse Jager 2014 nr 1

AddThis Social Bookmark Button

LimburgseJager2014-nr1

Voor iedereen die 'm nog niet heeft gelezen, de Limburgse Jager 2014 nr 1. U kunt deze als pdf bestand openen. Klik hier om ons magazine te openen.

 

Limburgse Jagers Balkan reunie

AddThis Social Bookmark Button

balkanreunie

 

Schietwedstrijden 1978

AddThis Social Bookmark Button

griffioen1978-3

Reeds voor de schietwedstrijden in de Harskamp had het bataljon al een prijs in de wacht gesleept. Bij de legerkorpsinlichtingendag veroverde het team van 42 Painfbat de wisselprijs in de categorie gevechts-staven. De prijs, een loop van een Russische mitrailleur, kunt u bewonderen in de hal van het stafgebouw van het bataljon, aldus de Giffioen in 1978. Het hele artikel kunt u nalezen, klik op de afbeelding of als pdf op artikel en artikel2.

 

 

griffioen1978-1

griffioen1978-2