Limburgse Jagers


200jaarVan Linie Regiment Phaff in 1813 tot Regiment Limburgse Jagers heden ten dage

Welkom op de website van het oudste infanterie regiment van de Koninklijke Landmacht. 

Op 23 november 2013 bestond ons Regiment 200 jaar. Immers op die dag is zij in 1813 als Infanterie-regiment door Kolonel Phaff opgericht. Het Regiment heeft’, weliswaar met naamveranderingen, 200 jaar onafgebroken gediend en gestreden voor Koning en ‘t Vaderland. 

Gestreden heeft zij vrijwel direct na de oprichting in Breda op 20 en21 december om de stad te behoeden voor bezetting door Franse Troepen. Ingelijfd in de Koninklijke Landmacht op 9 januari 1814 als 2e Bataljon van Linie vocht ze in juni 1815 in Quatre-Bras en Waterloo in de definitieve slag tegen het leger van Napoleon en als 2e Afdeling Infanterie deed ze in 1830 mee aan de Tiendaagse Veldtocht in België. Als 2e Regiment Infanterie diende zij in 110 jaar van relatieve vrede, tot in mei 1940 leden van het Regiment daadwerkelijk het grondgebied van Nederland tegen de Duitse aanval verdedigden.

Vervolgens werden in de periode 1946-1950 meerdere bataljons van het 2e Regiment uitgezonden naar het vm Nederlands-Indië om daar orde en rust te brengen. In 1950 gaat het 2e Regiment met het Bredase 6e Regiment en Nijmeegse 11e Regiment op in het huidige Regiment Limburgse Jagers. Dat mag zich gelijk inzetten in de zgn Koude oorlog, de gewapende vrede tegenover het Warschau pact, die zelfs het 42 BLJ tot zeer nabij van het IJzeren Gordijn bracht. Na de val van de Muur in 1989 gaat de huidige inzet spelen Missies in ver afgelegen landen om vrede af te dwingen in vm Joegoslavië, Irak en Afghanistan. 

Op deze website vind u brede informatie over het Regiment (RLJ), haar Commandant, zijn onderdelen, als het actief dienende 42e pantser infanterie bataljon (42 BLJ) in Oirschot en reeds opgeheven eenheden, als 16 BLJ, Demcie, Fanfarekorps etc.
Tevens geeft de site informatie over activiteiten van de Veteranen Vereniging van het Regiment (VVRLJ) en de ondersteunende Stichting Regiment Limburgse Jagers (SRLJ). Zij organiseren bijeenkomsten en maken contact mogelijk tussen (oud) leden van het Regiment. De Stichting draagt mede zorg voor de instandhouding van de traditiebeleving, de vastlegging van de geschiedenis van het Regiment en haar leden oa vastgelegd in de Historische Verzameling en faciliteert deze website.   

 

Aanmelden bij het regiment kan via deze link.

  

Heeft u een verhaal of foto's die u wil delen, neem dan contact op met de redactie van www.limburgsejagers.nl. 

Redactie website: kpl1 bd Chris van Straaten

Fotoboek: kpl bd Arie van Dijke

 

Home

Uitnodiging reunie ISAF

AddThis Social Bookmark Button

Geachte Uruzgan veteranen,


Veteranen Vereniging Regiment Limburgse Jagers organiseert op 29 juni 2016 een reünie voor allen die zijn uitgezonden naar Uruzgan onder de vlag van de Limburgse Jagers (TFE 3, TFE 8, TFE 9 & TFE 12), dan wel als Limburgse Jager aan een individuele uitzending in Uruzgan hebben deelgenomen. De reünie is dus ook bedoeld voor alle niet-Limburgse Jagers die hebben deelgenomen aan een van de genoemde uitzendingen onder de vlag van ons Regiment.

 

Op deze woensdag zullen we, naast het reünie programma, deel uitmaken van het programma van 42 BLJ waarbij het monument op de nieuwe locatie in Oirschot wordt ingewijd. Ons monument heeft een plaats gekregen bij het nieuwe “Heimbetrieb” en de nieuwe bataljonsappelplaats. Tijdens deze ceremonie zal ook een centrale herdenking plaatsvinden van alle slachtoffers die zijn gevallen terwijl zij dienden onder de vlag van 42 Painfbat Limburgse Jagers. Tevens zal stilgestaan worden bij het feit dat 42BLJ inmiddels al weer 10 jaar geleden is vertrokken uit Seedorf.

 

Het programma van deze reünie ziet er globaal als volgt uit:
10.00 uur ontvangst in geb 150 (KEK gebouw), registratie binnenkomst, koffie + vlaai
11.00 uur opening in de filmzaal
11.30 uur static show + expositie Historische Verzameling RLJ
12.30 uur rijstmaaltijd in buffet vorm
13.45 uur aanbieden “special editie Limburgse Jager”
15.00 uur inwijding monument, herdenking
15.45 uur receptie in feesttent

 

Betalende leden van de VVRLJ kunnen kosteloos deelnemen, alle overigen voor het luttele bedrag van € 7,50. Daarvoor krijgt u de toegang tot de reünie en inwijding monument, koffie met vlaai bij binnenkomst, een rijstmaaltijd tussen de middag, een speciale (dikke) editie van ons blad de “Limburgse Jager”, een aantal consumpties voor tijdens de receptie en een aandenken aan deze dag.

 

Aanmelden kan erg eenvoudig door het opgave formulier in te vullen en vóór 15 juni 2016 te mailen naar isaf@vvrlj.nl . Voor de niet-betalende leden komt daar nog de betaling van € 7,50 bij:
NL68 RABO 0182 4264 40, onder vermelding van REUNIE ISAF VVRLJ en uw NAAM.

 

Locatie: de Ruyter van Steveninck Kazerne Oirschot
Parkeren: naast gebouw 150 (KEK gebouw)
Tenue: voor actief dienende militairen GVT of burger (eigen keuze)

 

Houdt er rekening mee dat er verscherpte bewaking kan zijn (legitimatie plicht!!)

 

Zorg dat we zo veel mogelijk Limburgse Jagers en overigen die onder onze vlag zijn uitgezonden bereiken door dit bericht te delen met al uw vrienden. Dat kan natuurlijk eenvoudig door ze attent te maken op de website (http://www.limburgsejagers.nl/content/vvrlj.html) en onze FaceBook pagina!

 

Download het aanmeld formulier hier.

 

 

 

 

Dodenherdenking Odiliapeel

AddThis Social Bookmark Button

4en5mei

Geachte dames en heren,

Hierbij willen wij uw van harte uitnodigen om aanwezig te zijn op de Dodenherdenking 2016 in Odiliapeel en wel op 4 mei a.s. om  bij de kiosk op het Terraveenplein.

 

Lees meer...

 

Eagles in Bergen-Hohne

AddThis Social Bookmark Button

sniper

De Eagles van de Charlie-Cie hebben een lange oefening van ongeveer drie uur gedaan op baan 11 van Bergen-Hohne. In deze oefening moesten ze door verschillende soorten terrein zoals open veld, bos en een moeras. Tijdens de oefening zijn o.a. de Colts, de Minimi's, rookgranaten en een MAG gebruikt.

Lees meer...

 

Excalibur omscholing Forward Observers BLJ

AddThis Social Bookmark Button

excalibur1

Afgelopen week hebben de Forward Observers (FO's) samen met het Joint Fire Support Coordination Center (JFSCC) van 42 BLJ de omscholing gehad voor de nieuwste aanwinst van de Nederlandse artillerie: de "Excalibur" granaat.

Lees meer...

 

Veteranenspeld Limburgse Jagers

AddThis Social Bookmark Button

veteraanspeldrlj

veteraanspeldrlj1
Vanaf heden is de veteranenspeld Limburgse Jagers te bestellen voor veteranen. Bestellen kan via https://www.facebook.com/BLJ.veteranenspeld/timeline  en de prijs voor deze mooie speld is € 12,50.