Limburgse Jagers


200jaarVan Linie Regiment Phaff in 1813 tot Regiment Limburgse Jagers heden ten dage

Welkom op de website van het oudste infanterie regiment van de Koninklijke Landmacht. 

Op 23 november 2013 bestond ons Regiment 200 jaar. Immers op die dag is zij in 1813 als Infanterie-regiment door Kolonel Phaff opgericht. Het Regiment heeft’, weliswaar met naamveranderingen, 200 jaar onafgebroken gediend en gestreden voor Koning en ‘t Vaderland. 

Gestreden heeft zij vrijwel direct na de oprichting in Breda op 20 en21 december om de stad te behoeden voor bezetting door Franse Troepen. Ingelijfd in de Koninklijke Landmacht op 9 januari 1814 als 2e Bataljon van Linie vocht ze in juni 1815 in Quatre-Bras en Waterloo in de definitieve slag tegen het leger van Napoleon en als 2e Afdeling Infanterie deed ze in 1830 mee aan de Tiendaagse Veldtocht in België. Als 2e Regiment Infanterie diende zij in 110 jaar van relatieve vrede, tot in mei 1940 leden van het Regiment daadwerkelijk het grondgebied van Nederland tegen de Duitse aanval verdedigden.

Vervolgens werden in de periode 1946-1950 meerdere bataljons van het 2e Regiment uitgezonden naar het vm Nederlands-Indië om daar orde en rust te brengen. In 1950 gaat het 2e Regiment met het Bredase 6e Regiment en Nijmeegse 11e Regiment op in het huidige Regiment Limburgse Jagers. Dat mag zich gelijk inzetten in de zgn Koude oorlog, de gewapende vrede tegenover het Warschau pact, die zelfs het 42 BLJ tot zeer nabij van het IJzeren Gordijn bracht. Na de val van de Muur in 1989 gaat de huidige inzet spelen Missies in ver afgelegen landen om vrede af te dwingen in vm Joegoslavië, Irak en Afghanistan. 

Op deze website vind u brede informatie over het Regiment (RLJ), haar Commandant, zijn onderdelen, als het actief dienende 42e pantser infanterie bataljon (42 BLJ) in Oirschot en reeds opgeheven eenheden, als 16 BLJ, Demcie, Fanfarekorps etc.
Tevens geeft de site informatie over activiteiten van de Veteranen Vereniging van het Regiment (VVRLJ) en de ondersteunende Stichting Regiment Limburgse Jagers (SRLJ). Zij organiseren bijeenkomsten en maken contact mogelijk tussen (oud) leden van het Regiment. De Stichting draagt mede zorg voor de instandhouding van de traditiebeleving, de vastlegging van de geschiedenis van het Regiment en haar leden oa vastgelegd in de Historische Verzameling en faciliteert deze website.   

 

Aanmelden bij het regiment kan via deze link.

  

Heeft u een verhaal of foto's die u wil delen, neem dan contact op met de redactie van www.limburgsejagers.nl. 

Redactie website: kpl1 bd Chris van Straaten

Fotoboek: kpl bd Arie van Dijke

 

Home

Jarig vandaag:

-+-+- Wim Hendrikx 66-01 -+-+- Gerard van Ooijen 42BLJ 73-03 -+-+- Harrie Pustjens 42BLJ 78-02 -+-+- Jan de Vries 42BLJ 82-05 -+-+- Martin van Tiel 42BLJ 84-01 -+-+- Ren de Lange 42BLJ 83-01 -+-+- Jan Douwes 91-11 -+-+- Angeline van Ansem 5-11RI -+-+- Elzo Hultink 42BLJ -+-+- Sven Mariman 42BLJ -+-+-

Oud BLJ er in de cast van de film Michiel Adriaansz de Ruyter.

AddThis Social Bookmark Button

filmpiet5

Piet Versteeg , oud Tsp Kpl Gewondentransport in vijf rollen te zien in de nieuwe Nederlandse film over onze zeeheld Michiel Adriaansz de Ruyter. Gaat dat zien!!

 

Op 26 januari gaat in Amsterdam de film Michiel de Ruyter in première en op 27 januari is de publiekspremière te Vlissingen, 29 januari komt hij in de bioscoop.
In juni vorig jaar las ik toevallig in ons regionaal dagblad dat er figuranten werden gezocht voor deze film, ik heb me aangemeld en werd tot mijn verbazing uitgenodigd om in Zierikzee te komen figureren.

 

Het resultaat was dat ik gevraagd werd om meerdere dagen te komen, het werden er vijf.
Twee dagen op de locatie Zierikzee, twee in Middelburg en een dag in Amsterdam.
Ik heb vijf verschillende figuranten rollen gespeeld, VOC arbeider, verhuizer, passant, zee officier en zeeman.

 

Mijn eerste opnamedag in Zierikzee duurde 24 uur van s’morgens  7 tot de andere morgen 7 uur.
Dat was wel vermoeiend hetzelfde voor Amsterdam ook daar duurde de opnamedag 12 uur maar al met al het was het een mooie ervaring die ik niet had willen missen.
Eerst korporaal en na 40 jaar toch nog officier bij Michiel de Ruyter de admiraal.

 

Piet Versteeg Kpl ( bd)

filmpiet4

filmpiet3
filmpiet1
filmpiet2

 

Allied Spirit

AddThis Social Bookmark Button

hohenfels1

Foto's van de oefening Allied Spirit in Hohenfels Duitsland. Ruim 1600 militairen uit onder andere: Canada, Engeland, Hongarije, de Verenigde Staten en Nederland oefenen samen om snel inzetbaar te zijn.


 (all Photos copyright by US-Army DoD)

 

42BLJ in Hohenfels, oefening gaat goed, of met de woorden van overste Jansen: "Eerst slag gewonnen! Opfor compleet verrast door omvatting 42 BTG. Perfecte samenwerking tussen mission command, maneuvre, fires en sustainment. Gevechtskracht en ondersteuning uit 4 verschillende NLD brigades. Trots! Beter en duidelijk anders! Op naar de volgende 'deliberate attack'!"

 

 

hohenfels2

hohenfels3
hohenfels4
hohenfels6
hohenfels5
hohenfels7

 

Ring met RLJ embleem

AddThis Social Bookmark Button

ringrlj2

Zoals iedereen heeft kunnen zien in het ontwerp wordt dit nu omgezet in produceren. Als u serieuze interesse heeft in een ring met RLJ embleem, stuurt u dan een email naar smit.william4@gmail.com met daarin uw ringmaat en de keuze voor metaal (highpolished stainless steel of 925 sterling silver) of geef in een persoonlijk bericht op facebook door aan William Madbull (https://www.facebook.com/william.hendriks.3) welke ring u wenst te bestellen. Contact en afwikkeling hierover zal daarna tussen u en William Madbull zijn.

Alleen als u persoonlijk reageert zal uw bestelling worden aangenomen en krijgt u de bijzonderheden zoals betaling via email of facebook retour.

 

Limburgse Jager 2014 nr 2

AddThis Social Bookmark Button

LimburgseJager2014-nr2

Voor diegene die het papieren origineel al in handen en gelezen heeft, weet dat er weer veel leesplezier en informatie in de Limburgse Jager staat. Voor de digitale lezers onder ons, hij is weer beschikbaar, de laatste nieuwe Limburgse Jager, hét blad van ons Regiment Limburgse Jagers. Klik hier om de Limburgse Jager te openen in pdf.

 

Defensiekrant, jaargang 2, 16 januari 2015

AddThis Social Bookmark Button

rijksoverheid-defensiekrant

De Defensiekrant staat voor u klaar. Klik hier om de Defensiekrant te openen.

 

Voor nieuwsbrieven van de Rijksoverheid kunt u zich kosteloos aanmelden.

 

Maak een selectie via de website van de abonnementen waarvoor u zich wilt aanmelden en laat het e-mailadres achter waarop u de nieuwsbrief wilt ontvangen. Na aanmelding ontvangt u een e-mail met daarin een link waarmee u de aanmelding bevestigt. Na bevestiging ontvangt u de meest recente editie(s) automatisch in uw mailbox.