Limburgse Jagers


200jaarVan Linie Regiment Phaff in 1813 tot Regiment Limburgse Jagers heden ten dage

Welkom op de website van het oudste infanterie regiment van de Koninklijke Landmacht. 

Op 23 november 2013 bestond ons Regiment 200 jaar. Immers op die dag is zij in 1813 als Infanterie-regiment door Kolonel Phaff opgericht. Het Regiment heeft’, weliswaar met naamveranderingen, 200 jaar onafgebroken gediend en gestreden voor Koning en ‘t Vaderland. 

Gestreden heeft zij vrijwel direct na de oprichting in Breda op 20 en21 december om de stad te behoeden voor bezetting door Franse Troepen. Ingelijfd in de Koninklijke Landmacht op 9 januari 1814 als 2e Bataljon van Linie vocht ze in juni 1815 in Quatre-Bras en Waterloo in de definitieve slag tegen het leger van Napoleon en als 2e Afdeling Infanterie deed ze in 1830 mee aan de Tiendaagse Veldtocht in België. Als 2e Regiment Infanterie diende zij in 110 jaar van relatieve vrede, tot in mei 1940 leden van het Regiment daadwerkelijk het grondgebied van Nederland tegen de Duitse aanval verdedigden.

Vervolgens werden in de periode 1946-1950 meerdere bataljons van het 2e Regiment uitgezonden naar het vm Nederlands-Indië om daar orde en rust te brengen. In 1950 gaat het 2e Regiment met het Bredase 6e Regiment en Nijmeegse 11e Regiment op in het huidige Regiment Limburgse Jagers. Dat mag zich gelijk inzetten in de zgn Koude oorlog, de gewapende vrede tegenover het Warschau pact, die zelfs het 42 BLJ tot zeer nabij van het IJzeren Gordijn bracht. Na de val van de Muur in 1989 gaat de huidige inzet spelen Missies in ver afgelegen landen om vrede af te dwingen in vm Joegoslavië, Irak en Afghanistan. 

Op deze website vind u brede informatie over het Regiment (RLJ), haar Commandant, zijn onderdelen, als het actief dienende 42e pantser infanterie bataljon (42 BLJ) in Oirschot en reeds opgeheven eenheden, als 16 BLJ, Demcie, Fanfarekorps etc.
Tevens geeft de site informatie over activiteiten van de Veteranen Vereniging van het Regiment (VVRLJ) en de ondersteunende Stichting Regiment Limburgse Jagers (SRLJ). Zij organiseren bijeenkomsten en maken contact mogelijk tussen (oud) leden van het Regiment. De Stichting draagt mede zorg voor de instandhouding van de traditiebeleving, de vastlegging van de geschiedenis van het Regiment en haar leden oa vastgelegd in de Historische Verzameling en faciliteert deze website.   

 

Aanmelden bij het regiment kan via deze link.

  

Heeft u een verhaal of foto's die u wil delen, neem dan contact op met de redactie van www.limburgsejagers.nl. 

Redactie website: kpl1 bd Chris van Straaten

Fotoboek: kpl bd Arie van Dijke

 

Jarig vandaag:

-+-+- Herman Wijnhoven 432BI / 16BLJ 55-01 -+-+- Reitse Dijkstra DemCie 58-.. -+-+- Huub Cortjens 16BLJ 59-03 -+-+- Huub Schijnen 42BLJ 01-01 -+-+- Peter Starmans 69-04 -+-+- Ton Kramer 42BLJ / 47BLJ 80-01 -+-+- Ton Stoof? 42BLJ 81-04 -+-+- Niels Steenbergen 42BLJ -+-+- Rick Berkenbosch 42BLJ 87-03 -+-+- Huub Beenen 42BLJ 91-01 -+-+- Shurnic Riley 42BLJ 02-04 -+-+-

Oud Oirschot

AddThis Social Bookmark Button

oirschot1

Regelmatig krijgen wij vragen of er ook oude foto's zijn van de barakken in Oirschot. Helaas is er weinig van terug te vinden, maar een selectie van wat we nu hebben kunnen we u niet onthouden. Heeft u nog foto's, en kunt u deze voor ons inscannen, dan zouden wij deze graag digitaal van u willen ontvangen.

 

 

oirschot12

Geert Steegs (L) en Harry Haas (R)

 

 

 

 

 

oirschot10

oirschot9
oirschot5
oirschot4
oirschot2
oirschot3
oirschot7
oirschot6
oirschot8
oirschot11

 

In Memoriam Ad van Hooijdonk

AddThis Social Bookmark Button

im

Hoofden van Lebak, eens sterven wij allen!
Wat zal er gezegd worden in de dorpen waar wij gezag hadden?
En wat door de voorbijgangers die de begrafenis aanschouwen?
                                                              bron Pasage uit Max Havelaar van Mutatuli (1860)

 

Ad van Hooijdonk was de man die is begonnen met de reünies van 2-6RI. Ad schreef in Indonesië al stukjes in de Tijgerkrant. Schreef later ook in ons blad sepatoe roesak wat toen nog
het Tijgertje heette. Met zijn toestemming is het blad later gewijzigd in Sepatoe Roesak. Ad was een groot voorstander van het samengaan van meerdere regimenten. Hij schreef meerdere toespraken voor de reunies en herdenkingen. Zonder de geweldige inzet van Ad van Hooijdonk zou de reünie- en nazorgcommissie 2-6RI, T-brigade geen bestaan hebben gehad.

 

Laten we aan hem terugdenken
zoals we dat doen met een mooie bloem
en de bladeren ervan zorgvuldig te drogen leggen
tussen de bladzijden van ons geheugen.

 

 

Op donderdag 24 juli jl. waren wij met de onderscheidingen van mijn overleden vader voor op de kist, het banner, schildje en een mooie toespraak in het crematorium van Roosendaal om daar afscheid te nemen van onze sobat Ad van Hooijdonk. In navolging op de tekst van de rouwcirculaire. “Wij aanschouwden de begrafenis en zegden niets dan goeds!”
Een goed mens ging heen.
 
Na afloop van de plechtigheid zijn we nog op bezoek geweest in Breda bij zijn toenmalige oppasser om hem te vertellen van de crematieplechtigheid.
Ad van Hooijdonk, sergeant, 4 e compagnie, militair registratienummer 26.05.23.003
 
Marianne Pragt

 

 

 

Defensiekrant, Jaargang 1, Nummer 15, 25 juli 2014

AddThis Social Bookmark Button

rijksoverheid-defensiekrant

De vijftiende Defensiekrant staat voor u klaar. Klik hier om de Defensiekrant te openen.

 

Voor nieuwsbrieven van de Rijksoverheid kunt u zich kosteloos aanmelden.

 

Maak een selectie via de website van de abonnementen waarvoor u zich wilt aanmelden en laat het e-mailadres achter waarop u de nieuwsbrief wilt ontvangen. Na aanmelding ontvangt u een e-mail met daarin een link waarmee u de aanmelding bevestigt. Na bevestiging ontvangt u de meest recente editie(s) automatisch in uw mailbox.

 

Verslag Oefening Syracuse

AddThis Social Bookmark Button

jtac1

Van dinsdag 08 juli tot donderdag 17 juli heeft de Tactical Air Control Party (TACP) ”oefening Syracuse” gedraaid in Amerika. De TACP is het deel van het Fire Support Team dat zich bezighoudt met de inzet van luchtsteun. Deze oefening stond dan ook in het teken van werken met Amerikaanse MQ-9 Reapers en A-10’s.

 

Dinsdagmiddag vloog de TACP naar JFK Airport in New York om daar over te stappen op een vlucht naar Syracuse. Op JFK Airport kwamen we er achter dat de vlucht naar Syracuse was gecancelled in verband met noodweer. Omdat we niet verder konden moesten we noodgedwongen een hotel nemen in New York en hoopten we dat het weer in de omgeving van Syracuse beter zou worden omdat de MQ-9 Reapers en A-10’s anders natuurlijk ook niet zouden vliegen.

 

Lees meer...

 

Laatste reünie van het Margrietbataljon, 1-11 R.I

AddThis Social Bookmark Button

magrietbat

Op 21 mei 2015 zal de laatste reünie van het Margrietbataljon, 1-11 R.I. plaats vinden op de Margrietkazerne te Wezep.
Gezien de gezondheidstoestand en leeftijd van de veteranen is op de ledenvergadering van 15 mei j.l. besloten dat 70 jaar na de oprichting van het bataljon nog voor één laatste keer bijeengekomen zal worden.

 

Mocht u vragen hebben over het Margrietbataljon of over deze laatste bijeenkomst, dan kunt u zich richten tot:


L.J. Bieringa
secr./penn.
0164-256345
06-24500453