Limburgse Jagers


200jaarVan Linie Regiment Phaff in 1813 tot Regiment Limburgse Jagers heden ten dage

Welkom op de website van het oudste infanterie regiment van de Koninklijke Landmacht. 

Op 23 november 2013 bestond ons Regiment 200 jaar. Immers op die dag is zij in 1813 als Infanterie-regiment door Kolonel Phaff opgericht. Het Regiment heeft’, weliswaar met naamveranderingen, 200 jaar onafgebroken gediend en gestreden voor Koning en ‘t Vaderland. 

Gestreden heeft zij vrijwel direct na de oprichting in Breda op 20 en21 december om de stad te behoeden voor bezetting door Franse Troepen. Ingelijfd in de Koninklijke Landmacht op 9 januari 1814 als 2e Bataljon van Linie vocht ze in juni 1815 in Quatre-Bras en Waterloo in de definitieve slag tegen het leger van Napoleon en als 2e Afdeling Infanterie deed ze in 1830 mee aan de Tiendaagse Veldtocht in België. Als 2e Regiment Infanterie diende zij in 110 jaar van relatieve vrede, tot in mei 1940 leden van het Regiment daadwerkelijk het grondgebied van Nederland tegen de Duitse aanval verdedigden.

Vervolgens werden in de periode 1946-1950 meerdere bataljons van het 2e Regiment uitgezonden naar het vm Nederlands-Indië om daar orde en rust te brengen. In 1950 gaat het 2e Regiment met het Bredase 6e Regiment en Nijmeegse 11e Regiment op in het huidige Regiment Limburgse Jagers. Dat mag zich gelijk inzetten in de zgn Koude oorlog, de gewapende vrede tegenover het Warschau pact, die zelfs het 42 BLJ tot zeer nabij van het IJzeren Gordijn bracht. Na de val van de Muur in 1989 gaat de huidige inzet spelen Missies in ver afgelegen landen om vrede af te dwingen in vm Joegoslavië, Irak en Afghanistan. 

Op deze website vind u brede informatie over het Regiment (RLJ), haar Commandant, zijn onderdelen, als het actief dienende 42e pantser infanterie bataljon (42 BLJ) in Oirschot en reeds opgeheven eenheden, als 16 BLJ, Demcie, Fanfarekorps etc.
Tevens geeft de site informatie over activiteiten van de Veteranen Vereniging van het Regiment (VVRLJ) en de ondersteunende Stichting Regiment Limburgse Jagers (SRLJ). Zij organiseren bijeenkomsten en maken contact mogelijk tussen (oud) leden van het Regiment. De Stichting draagt mede zorg voor de instandhouding van de traditiebeleving, de vastlegging van de geschiedenis van het Regiment en haar leden oa vastgelegd in de Historische Verzameling en faciliteert deze website.   

 

Aanmelden bij het regiment kan via deze link.

  

Heeft u een verhaal of foto's die u wil delen, neem dan contact op met de redactie van www.limburgsejagers.nl. 

Redactie website: kpl1 bd Chris van Straaten

Fotoboek: kpl bd Arie van Dijke

 

Jarig vandaag:

-+-+- Kees v.d. Voort 42BLJ -+-+- Jan van Vliet 13 -+-+- Paul Hufkens 42BLJ 60-05 -+-+- Cees Poel DemCie 62-06 -+-+- Eerhart 42BLJ 66-01 -+-+- Frans Kurstjens -+-+- Hendrik van Grootheest 42BLJ -+-+- Eric Jorissen 42BLJ 82-02 -+-+- Roy van Forst 42BLJ 87-03 -+-+- Rene van Groningen 42BLJ 88-01 -+-+- Henri Kersten 42BLJ 89-06 -+-+- Marc de Bruin 42BLJ -+-+-

Eagles knappen landhuis Ascension op

AddThis Social Bookmark Button

cciebouwen4

Dat onze mannen en vrouwen van de C cie ook op andere fronten aktief kunnen zijn bewijzen bijgevoegde foto's. Waar ze vorige week nog volop in de oefening Tres Kolos zaten, knappen ze nu het landhuis Ascension op Curacao op.

Meer over onze eagles op hun facebookpagina https://www.facebook.com/42BLJ.Eagles

 

 

cciebouwen3

cciebouwen2
cciebouwen1
cciebouwen5
cciebouwen7
cciebouwen6

 

 

Bosnieveteraan acteert en assisteert bij film Patria over WW1

AddThis Social Bookmark Button

marcodamen

Ruim een jaar geleden vroeg een vriend aan Marco Damen of hij een avondje meeging naar de set van de film Patria.
Loopgraven graven en zandzakken scheppen. In de daaropvolgende maanden was Damen vrijwel iedere vrije minuut in en rond de loopgraven te
vinden. “We hebben hard gewerkt aan de film en vorige maand hard geklapt voor het eindresultaat. Ik zou het zo nog een keer doen.”

 

Om het hele verhaal op pdf te lezen, klikt u hier om het verhaal te openen.

 

Defensiekrant, jaargang 1, nummer 20, 10 oktober 2014

AddThis Social Bookmark Button

rijksoverheid-defensiekrant

De 20e Defensiekrant staat voor u klaar. Klik hier om de Defensiekrant te openen.

 

Voor nieuwsbrieven van de Rijksoverheid kunt u zich kosteloos aanmelden.

 

Maak een selectie via de website van de abonnementen waarvoor u zich wilt aanmelden en laat het e-mailadres achter waarop u de nieuwsbrief wilt ontvangen. Na aanmelding ontvangt u een e-mail met daarin een link waarmee u de aanmelding bevestigt. Na bevestiging ontvangt u de meest recente editie(s) automatisch in uw mailbox.

 

Jaarlijkse herdenkingsdienst voor overleden Defensiepersoneel op zaterdag 8 november 2014 in Best

AddThis Social Bookmark Button

herdenkingBest

Het is binnen onze samenleving een goede traditie om regelmatig onze overledenen te herdenken. De behoefte om te herdenken bestaat ook bij de nabestaanden van overleden burgers en militairen van het defensiepersoneel. Het Nationaal Katholiek Thuisfront en de Dienst Rooms Katholieke Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht organiseren daarom op de eerste zaterdag na Allerzielen de Nationale Requiemviering.

Dit jaar is deze herdenkingsdienst op zaterdag 8 november 2014 in de Sint-Odulphuskerk aan de Hoofdstraat 35, te Best.
De eucharistieviering begint om 11.00 uur.
De voorgangers zijn:
Krijgsmacht Bisschop Mgr. dr. J.M.  Punt, hoofdcelebrant,
Vicaris-Generaal Mgr. A.J.J. Woolderink, concelebrant en
Hoofdkrijgsmachtaalmoezenier J.J.M. Post, diaken.

 

Muzikale medewerking wordt verleend door het koperkwintet van de fanfare “Bereden Wapens” uit Vught en het koor van de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo te Haarlem o.l.v. Sanne Nieuwenhuijsen.
Het orgel wordt bespeeld door dr. Ton van Eck, titulair-organist van de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo in Haarlem.

 

Er zijn vertegenwoordigers van diverse organisaties van binnen en buiten de krijgsmacht uitgenodigd. 
Aan het einde van de eucharistieviering wordt in een herdenkingsceremonie, de naam van de dierbare overledene genoemd en een lichtje ontstoken. Daarna zal de hoogste militair in rang, aanwezig in de kerk, een krans leggen ter nagedachtenis aan alle overledenen.

 

Na afloop van de herdenking, zo rond 12.15 uur, nodigen wij nabestaanden uit voor een samenzijn in het naast de kerk gelegen zalencentrum ‘Prinsenhof’. Onder het genot van een kopje koffie en een broodje is er gelegenheid om nog wat na te praten.

Ook vertegenwoordigers van de media zijn op 8 november van harte welkom in de Sint-Odulphuskerk aan de Hoofdstraat 35, 5683 AC te Best.
Wij hopen dan ook dat u samen met ons aan deze bijzondere kerkdienst deelneemt.
De dienst is op de dag zelf te beluisteren via www.sint-odulphus.nl

 

stagiaire communicatie en journalistiek bij 42BLJ

AddThis Social Bookmark Button

rosapelser

Hallo lezers! 

Ik zal me even kort voorstellen. Mijn naam is Rosa, ik ben 21 jaar en ik ben de nieuwe stagiaire communicatie en journalistiek van 42BLJ. Ik kom oorspronkelijk uit Batenburg en ik heb de afgelopen jaren geschiedenis gestudeerd in Nijmegen. Ik heb voor deze stage gekozen, omdat ik graag een kijkje wilde nemen in de wereld van defensie. Ik wil me graag in mijn vervolgstudie gaan richten op oorlogsjournalistiek en ik denk dat deze stage mij alvast een hoop kan leren. Daarnaast heb ik veel affiniteit met schrijven, dus ik heb zin om aan de slag te gaan voor het blad en de website.
Buiten mijn stage houd ik me met te veel dingen bezig om allemaal op te noemen. Een kleine selectie uit de lange lijst: Werken (ik heb een hele leuke baan in een restaurant), watersporten (zeilen en windsurfen) en koken (en eten natuurlijk). 

Voor wie leuke ideeën heeft voor de website of het blad: Ik hoor ze graag! Je kunt mij mailen (info@limburgsejager.nl) of langskomen op het kantoor van de S1.