Limburgse Jagers


200jaarVan Linie Regiment Phaff in 1813 tot Regiment Limburgse Jagers heden ten dage

Welkom op de website van het oudste infanterie regiment van de Koninklijke Landmacht. 

Op 23 november 2013 bestond ons Regiment 200 jaar. Immers op die dag is zij in 1813 als Infanterie-regiment door Kolonel Phaff opgericht. Het Regiment heeft’, weliswaar met naamveranderingen, 200 jaar onafgebroken gediend en gestreden voor Koning en ‘t Vaderland. 

Gestreden heeft zij vrijwel direct na de oprichting in Breda op 20 en21 december om de stad te behoeden voor bezetting door Franse Troepen. Ingelijfd in de Koninklijke Landmacht op 9 januari 1814 als 2e Bataljon van Linie vocht ze in juni 1815 in Quatre-Bras en Waterloo in de definitieve slag tegen het leger van Napoleon en als 2e Afdeling Infanterie deed ze in 1830 mee aan de Tiendaagse Veldtocht in België. Als 2e Regiment Infanterie diende zij in 110 jaar van relatieve vrede, tot in mei 1940 leden van het Regiment daadwerkelijk het grondgebied van Nederland tegen de Duitse aanval verdedigden.

Vervolgens werden in de periode 1946-1950 meerdere bataljons van het 2e Regiment uitgezonden naar het vm Nederlands-Indië om daar orde en rust te brengen. In 1950 gaat het 2e Regiment met het Bredase 6e Regiment en Nijmeegse 11e Regiment op in het huidige Regiment Limburgse Jagers. Dat mag zich gelijk inzetten in de zgn Koude oorlog, de gewapende vrede tegenover het Warschau pact, die zelfs het 42 BLJ tot zeer nabij van het IJzeren Gordijn bracht. Na de val van de Muur in 1989 gaat de huidige inzet spelen Missies in ver afgelegen landen om vrede af te dwingen in vm Joegoslavië, Irak en Afghanistan. 

Op deze website vind u brede informatie over het Regiment (RLJ), haar Commandant, zijn onderdelen, als het actief dienende 42e pantser infanterie bataljon (42 BLJ) in Oirschot en reeds opgeheven eenheden, als 16 BLJ, Demcie, Fanfarekorps etc.
Tevens geeft de site informatie over activiteiten van de Veteranen Vereniging van het Regiment (VVRLJ) en de ondersteunende Stichting Regiment Limburgse Jagers (SRLJ). Zij organiseren bijeenkomsten en maken contact mogelijk tussen (oud) leden van het Regiment. De Stichting draagt mede zorg voor de instandhouding van de traditiebeleving, de vastlegging van de geschiedenis van het Regiment en haar leden oa vastgelegd in de Historische Verzameling en faciliteert deze website.   

 

Aanmelden bij het regiment kan via deze link.

  

Heeft u een verhaal of foto's die u wil delen, neem dan contact op met de redactie van www.limburgsejagers.nl. 

Redactie website: kpl1 bd Chris van Straaten

Fotoboek: kpl bd Arie van Dijke

 

Jarig vandaag:

-+-+- Harry Genders 16BLJ 58-06 -+-+- Ruud Gerritsen 16BLJ / 42BLJ 60-05 -+-+- Herbert Boumans 42BLJ 60-02 -+-+- Ren Janssen 13 62-02 -+-+- Rien van Meurs 42BLJ 65-05 -+-+- Michiel Helmer 42BLJ 76-02 -+-+- Jan Roman 42BLJ 77-03 -+-+- Hans Smits 42BLJ 78-01 -+-+- Ronald de Jager 42BLJ 81-06 -+-+- Anton Ab 42BLJ 94-09 -+-+- Sander Wind 42BLJ 91-04 -+-+- v.d. Wielen -+-+- Barry Cobelens 42BLJ 98-06 -+-+-

Limburgse Jagers van Noorwegen tot Curacao

AddThis Social Bookmark Button

cciewest3

Het Bataljon in Oirschot is op dit moment bezig met drukke programma's, onze C cie is als compagnie in de west met een oefenprogramma bezig toegespitst op de omstandigheden aldaar en aanwezig zijn om indien nodig steun te kunnen verlenen aan de lokale autoriteiten. Dit kan "zachte" bijstand zijn, bijvoorbeeld hand- en spandiensten bij natuurrampen. Of "harde" bijstand, bijvoorbeeld het in goede banen leiden van demonstraties of het ingrijpen tijdens ongeregeldheden op het eiland.

 

cciewest2

Op Bonaire is het onthaal door de bevolking ongelooflijk positief.
Klik hier om een artikel te lezen op het Caribisch netwerk.

 

 


cciewest

Ook bekende Nederlander Henny Huisman moet er aan geloven en rijd met een mooie Eagle stikker op zijn scooter rond.

Meer over de Eagles op hun facebook pagina https://www.facebook.com/42BLJ.Eagles

 

 

  

  acienoorwegen3

Alle Ganzen zijn inmiddels veilig in het oefengebied van Noorwegen aangekomen.

 

  

 

acienoorwegen2

Druk met de opstart en gereed maken voor de komende acties spelen deze dagen de hoofdrol. Het is een prachtig en uitdagend gebied om in te trainen.

 

 


acienoorwegen

Terwijl de kou langzaam Noorwegen intrekt zoeken de Ganzen een warm momentje bij elkaar. Dit om de plaatsvervangend Ganzen compagnies commandant te bevorderen tot Kapitein, voorafgaand aan de bevordering mocht de luitenant eerst een Noorse delicatessen proeven (6 mnd oude vis uit de grond).

Meer over de Ganzen op hun facebook pagina https://www.facebook.com/pages/A-cie-42-BLJ-GOOSE/318687794908002

 

KMS nog 1 keer opengesteld

AddThis Social Bookmark Button

museumrlj

Zondag 15-9-2014 was het voor geïnteresseerden mogelijk om een kijkje te nemen op de Koninklijke Militaire School (KMS) in Weert. De KMS gaat binnenkort sluiten en daarom maakten veel mensen gebruik van de mogelijkheid om voor de laatste keer de KMS te betreden. Het Monument en Historische verzameling van het Regiment Limburgse Jagers bevinden zich op de KMS.

 

Door het openstellen van de poort en het organiseren en aanbieden van een aantrekkelijk programma wilde de KMS hun dankbaarheid tonen voor de vele jaren dat de KMS in Weert verbleef en tevens afscheid nemen van de inwoners van de gemeente. Het programma werd ingericht rond het thema: Toen en nu / Oud en nieuw.

Defensie had alles uit de kast gehaald om de mensen te amuseren.

 

Een fotoreportage kunt u zien op de website van Weert de gekste, klik hier om de foto's te bekijken.

 

Reportage van Weert de gekste.

foto's door Ruud Castermans

Lees meer...

 

Defensiekrant, Jaargang 1, nummer 18 (update), 16 september 2014

AddThis Social Bookmark Button

rijksoverheid-defensiekrant

Een update van de 18e Defensiekrant staat voor u klaar. Klik hier om de Defensiekrant te openen.

 

Voor nieuwsbrieven van de Rijksoverheid kunt u zich kosteloos aanmelden.

 

Maak een selectie via de website van de abonnementen waarvoor u zich wilt aanmelden en laat het e-mailadres achter waarop u de nieuwsbrief wilt ontvangen. Na aanmelding ontvangt u een e-mail met daarin een link waarmee u de aanmelding bevestigt. Na bevestiging ontvangt u de meest recente editie(s) automatisch in uw mailbox.

 

Invictus games

AddThis Social Bookmark Button

invictus2

400 militairen uit 14 landen strijden in wedstrijdverband om de hoogste plaats in verschillende takken van sport. Alle deelnemers raakten psychisch of lichamelijk gewond. Ondanks hun handicap willen en kunnen ze nog veel. Op hoog niveau sporten bijvoorbeeld. Ze zijn met andere woorden ´invictus´: onoverwinnelijk.

Lees meer...

 

De 18e Defensiekrant

AddThis Social Bookmark Button

rijksoverheid-defensiekrant

De 18e Defensiekrant staat voor u klaar. Klik hier om de Defensiekrant te openen.

 

Voor nieuwsbrieven van de Rijksoverheid kunt u zich kosteloos aanmelden.

 

Maak een selectie via de website van de abonnementen waarvoor u zich wilt aanmelden en laat het e-mailadres achter waarop u de nieuwsbrief wilt ontvangen. Na aanmelding ontvangt u een e-mail met daarin een link waarmee u de aanmelding bevestigt. Na bevestiging ontvangt u de meest recente editie(s) automatisch in uw mailbox.