Limburgse Jagers


200jaarVan Linie Regiment Phaff in 1813 tot Regiment Limburgse Jagers heden ten dage

Welkom op de website van het oudste infanterie regiment van de Koninklijke Landmacht. 

Op 23 november 2013 bestond ons Regiment 200 jaar. Immers op die dag is zij in 1813 als Infanterie-regiment door Kolonel Phaff opgericht. Het Regiment heeft’, weliswaar met naamveranderingen, 200 jaar onafgebroken gediend en gestreden voor Koning en ‘t Vaderland. 

Gestreden heeft zij vrijwel direct na de oprichting in Breda op 20 en21 december om de stad te behoeden voor bezetting door Franse Troepen. Ingelijfd in de Koninklijke Landmacht op 9 januari 1814 als 2e Bataljon van Linie vocht ze in juni 1815 in Quatre-Bras en Waterloo in de definitieve slag tegen het leger van Napoleon en als 2e Afdeling Infanterie deed ze in 1830 mee aan de Tiendaagse Veldtocht in België. Als 2e Regiment Infanterie diende zij in 110 jaar van relatieve vrede, tot in mei 1940 leden van het Regiment daadwerkelijk het grondgebied van Nederland tegen de Duitse aanval verdedigden.

Vervolgens werden in de periode 1946-1950 meerdere bataljons van het 2e Regiment uitgezonden naar het vm Nederlands-Indië om daar orde en rust te brengen. In 1950 gaat het 2e Regiment met het Bredase 6e Regiment en Nijmeegse 11e Regiment op in het huidige Regiment Limburgse Jagers. Dat mag zich gelijk inzetten in de zgn Koude oorlog, de gewapende vrede tegenover het Warschau pact, die zelfs het 42 BLJ tot zeer nabij van het IJzeren Gordijn bracht. Na de val van de Muur in 1989 gaat de huidige inzet spelen Missies in ver afgelegen landen om vrede af te dwingen in vm Joegoslavië, Irak en Afghanistan. 

Op deze website vind u brede informatie over het Regiment (RLJ), haar Commandant, zijn onderdelen, als het actief dienende 42e pantser infanterie bataljon (42 BLJ) in Oirschot en reeds opgeheven eenheden, als 16 BLJ, Demcie, Fanfarekorps etc.
Tevens geeft de site informatie over activiteiten van de Veteranen Vereniging van het Regiment (VVRLJ) en de ondersteunende Stichting Regiment Limburgse Jagers (SRLJ). Zij organiseren bijeenkomsten en maken contact mogelijk tussen (oud) leden van het Regiment. De Stichting draagt mede zorg voor de instandhouding van de traditiebeleving, de vastlegging van de geschiedenis van het Regiment en haar leden oa vastgelegd in de Historische Verzameling en faciliteert deze website.   

 

Aanmelden bij het regiment kan via deze link.

  

Heeft u een verhaal of foto's die u wil delen, neem dan contact op met de redactie van www.limburgsejagers.nl. 

Redactie website: kpl1 bd Chris van Straaten

Fotoboek: kpl bd Arie van Dijke

 

Jarig vandaag:

-+-+- Jaap van Liere 16BLJ 59-06 -+-+- Hub Meuffels 16BLJ 70-01 -+-+- Johannes Aarts 42BLJ -+-+- Frank Schuite 42BLJ 86-04 -+-+- Aschwin Schenk 42BLJ 95-05 -+-+- Mathijs Lengkeek 42BLJ 01-08 -+-+-

Limburgse Jagers Balkan reunie

AddThis Social Bookmark Button

balkanreunie

 

Schietwedstrijden 1978

AddThis Social Bookmark Button

griffioen1978-3

Reeds voor de schietwedstrijden in de Harskamp had het bataljon al een prijs in de wacht gesleept. Bij de legerkorpsinlichtingendag veroverde het team van 42 Painfbat de wisselprijs in de categorie gevechts-staven. De prijs, een loop van een Russische mitrailleur, kunt u bewonderen in de hal van het stafgebouw van het bataljon, aldus de Giffioen in 1978. Het hele artikel kunt u nalezen, klik op de afbeelding of als pdf op artikel en artikel2.

 

 

griffioen1978-1

griffioen1978-2

 

Weet u het nog? invoering YPR 765 pri

AddThis Social Bookmark Button

griffioen1978

Weet u het nog, 1978, als eerste parate eenheid nam de C cie van 42 BLJ de eerste YPR in ontvangst. in het bijgevoegd artikel leest u wat er destijds werd geschreven. Wat een verschil met de AMX, wat gingen we ineens vooruit met dit voertuig en zijn techniek. De YPR, wat is er allemaal gebeurd in de buik van dit voertuig? Meer dan 30 jaar heeft BLJ er mee gereden, geoefend, maar ook ingezet waar het voor is gemaakt. De CV90 is een hele waardige opvolger, uiteraard als je kijkt naar de mogelijkheden van dit voertuig, maar zal niet waar kunnen maken bij BLJ wat de YPR wel heeft gedaan. Vanaf 2015 nemen we afscheid van de rupsvoertuigen en dan rest ons alleen nog de verhalen, foto's en een museumstuk.

 

En ik? Mis 'm wel een klein beetje, die hooggetoerde Detroit tweetakt diesel V6, maar kijkend naar de CV90 zie ik dat het tijd werd voor vernieuwing, zoals de AMX het veld moest ruimen voor de veel betere YPR . Vernieuwing die dus verder gaat in 2015, als 13 gemechaniseerde Brigade over gaat naar 13 gemotoriseerde Brigade. Het 17e heeft het begin al gemaakt, het 42e zal snel volgen. Gelukkig rest ons dus de verhalen en foto's, en mocht u een mooie anekdote of foto hebben die u wil delen, stuur een email met uw verhaal en foto naar info@limburgsejagers.nl.

 

Klik hier om de Griffioen te openen als pdf.

 

gemotoriseerd1

gemotoriseerd2

De CV90 vertrekt en de gemotoriseerde aflossing rijdt binnen in Oirschot.

 

Documentaire "Getekend"

AddThis Social Bookmark Button

Zondag 31 augustus, Nederland 2, 20.25 uur zendt de NCRV de documentaire ’GETEKEND – veteranen in therapie’ uit.

 

GETEKEND – veteranen in therapie is een film over de diepe sporen die de oorlog soms achterlaat in de ziel. Documentairemaker en journalist Coen Verbraak volgde een jaar lang cliënten en zorgprofessionals binnen het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV). Het resultaat geeft een bloedstollende inkijk in de wereld van het gevecht dat pas na thuiskomst wordt gevoerd.

 

Zes veteranen worden gevolgd tijdens de intensieve behandeling van hun posttraumatisch stress-stoornis (PTSS). Na jaren van zwijgen, stoer doen of de rest van de wereld de schuld geven, zien we ze nu praten, tekenen, zweten en huilen, soms alleen, vaker met elkaar in de groep. Want of deze mannen 35 jaar geleden of 3 jaar geleden deelnamen aan een vredesmissie, hun symptomen zijn meestal dezelfde. Tijdens therapiesessies en in openhartige interviews met de maker vertellen ze hoe ze zich thuis opsloten voelden of stiekem verlangden naar de dood, tot ze geen uitweg meer zagen.

 

Defensiekrant, Jaargang 1, Nummer 16, 8 augustus 2014

AddThis Social Bookmark Button

rijksoverheid-defensiekrant

De zestiende Defensiekrant staat voor u klaar. Klik hier om de Defensiekrant te openen.

 

Voor nieuwsbrieven van de Rijksoverheid kunt u zich kosteloos aanmelden.

 

Maak een selectie via de website van de abonnementen waarvoor u zich wilt aanmelden en laat het e-mailadres achter waarop u de nieuwsbrief wilt ontvangen. Na aanmelding ontvangt u een e-mail met daarin een link waarmee u de aanmelding bevestigt. Na bevestiging ontvangt u de meest recente editie(s) automatisch in uw mailbox.