Het 101 MidCie
Limburgse Jagers
In feite is de 101 Militaire Inlichtingen Dienst Compagnie, sinds kort verkleind tot Peloton, de oudste en langst bestaande Limburgse Jager eenheid. Al sinds haar oprichting in 1954 zijn de inlichtingen specialisten gesteld onder het vaandel van het Regiment.
In de Koude Oorlogs periode hebben vele honderden dienstplichtigen, vertalers en ondervragers, geschoold in de Russische taal in het Regiment gediend. Hoog opgeleid en een lange scholing in de Russische taal bracht hen uiteindelijk bij de 101 MID Cie.
Eerst in 't Harde en Nunspeet en later gehuisvest in de knusse van Haaften kazerne te Apeldoorn. Specialisten in de Russische taal, die door hun unieke militaire opleiding niet alleen goede posities bij de overheid en bedrijfsleven hebben verworven, maar ook nog veel contact met elkaar onderhouden.
Naast de vertalers en ondervragers kwamen in 1960 voor een korte tijd er de zogenaamde LAVs, Lange Afstands Verkenners, bij. Kort, want in 1964 werd het peloton LAV's ingedeeld bij het Korps Commandotroepen, als kern van de nieuw op te richten 104 Waarnemings- en Verkennings compagnie.
Inmiddels is de Inlichtingendienstcompagnie verkleind tot peloton en verhuisd naar de Sirnon Stevin kazerne te Ede.
Nu meer bevolkt met andere specialismen, als terreinanalisten. Maar nog altijd worden leden van deze "bijzondere eend in de Regimentsbijt" op het vaandel van de Limburgse Jagers bedigd.
Van Theo Pouws (lichting 89-06) hebben we een aantal fotos mogen ontvangen:
 
Groepsfoto bij geschut voor de Van Haefte Kazerne, te Apeldoorn (1990)

Voorzijde Van Haefte Kazerne, Apeldoorn

Demodag van materieel uit het Oostblok. Het verstrekken van gegevens aan Nederlandse Militairen, over materieel van de toenmalige vijand was n van de taken van 101 MidCie.
Uiterst rechts achterin: Theo Pouw.


Mail mij:
*

Andere links hierover: ----