Home 42 BLJ Algemeen Generaal Bartelsbeker 2015

PostHeaderIcon Generaal Bartelsbeker 2015

AddThis Social Bookmark Button

bartels2015-10

Op 28 en 29 april dit jaar is de Generaal Bartelsbeker georganiseerd. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement waarin infanteriepelotons van elk bataljon het tegen elkaar opnemen in een competitie bestaande uit verschillende onderdelen. De onderdelen hebben een tactisch en infanterie specifiek karakter waarbij de pelotons op zowel niveau 1, 2 als 3 worden getest. Daarbij wordt de fysieke component niet onderbelicht.

 

 

Vanuit het Bataljon Limburgse Jagers is de A Compagnie dit jaar getasked met deelname aan het toernooi. Mijn peloton is enkele weken voorafgaand aan het evenement begonnen met de voorbereiding. Ondanks het hoge niveau en de goede resultaten die mijn peloton haalde in de aanloop naar dit toernooi zijn wij geëindigd op de 6e (1 na laatste) plaats. Dat was ontzettend teleurstellend. Ik ga dan ook geen verhaal houden over hoe meedoen belangrijker is dan winnen en dat we toch ons uiterste best hebben gedaan. Daarvoor ben ik als Limburgse Jager te professioneel en als Gans te trots.

 

Wat ik wel ga doen is inzicht verschaffen in het verloop van de Bartelsbeker. Wellicht dat vele van de lezers wel hebben gehoord van dit toernooi, maar niet exact weten wat het inhoudt.

 

bartels2015-1

Normaliter vaardigde elk infanteriebataljons twee pelotons af richting het toernooi. Middels een loting zou worden bepaald welke van de twee pelotons deel zou nemen aan de Tactische Opdracht dan wel het onderdeel Schieten en Theorie. Dit jaar echter is slechts een peloton per bataljon afgevaardigd. Elk peloton is onderworpen aan een reeks onderdelen waar zowel de technische als tactische vaardigheden worden getest.

 

Voor het pelotonskader (PC, OPC en groepscommandanten) begint de test al op 28 april. Na aankomst op het ISK in de Harskamp en te zijn gelegerd krijg ik in de middag een bevel. Het betreft een aanval op een vijandelijk railleerstation (een groep verbindelaars die geneutraliseerd moet worden). Het commandovoering (covo) proces wordt gemonitord en beoordeeld tot en met de bevelsuitgifte aan de groepscommandanten. Deze verloopt goed.

 

In de ochtend van 29 april begint voor iedereen het toernooi. Elk peloton wordt onderworpen aan een tenue inspectie. Hier laten wij als peloton al punten liggen omdat toch blijkt dat enkele opgedragen spullen niet aanwezig zijn. Dit is een onderdeel waar eigenlijk de volle 100 punten moeten worden behaald.

 

bartels2015-8

Vervolgens gaan we naar Baan Hotel voor een schietoefening. In de voorbereiding schoten we hier oefeningen met een trefferpercentage van 95%. Helaas is de wedstrijdspanning er blijkbaar ingekropen want het resultaat bedraagt 49%.

 

Snel door naar het volgende onderdeel. De drie groepen worden verspreid over verschillende testen waarin parcours moeten worden afgelegd. Coördinatie en aansturing door de groepscommandanten staan centraal in deze opdracht. Hier wordt een zeer goede score behaald.

 

In het daaropvolgende onderdeel wordt het reflexschieten afgetoetst. Op korte afstand van de doelen moeten binnen een gestelde tijd zowel colt- als minimischutters zoveel mogelijk treffers boeken. De resultaten zijn goed, maar we krijgen al wel te horen dat een andere club beter had geschoten. Daarna doorloopt het peloton de vaardigheidsproef op het persoonlijk wapen. (In deze schiettest moeten de schutters verschillende doelen op variërende afstanden weten te treffen). Ook hier worden helaas punten laten liggen.

 

bartels2015-9

De covo van de avond ervoor had eigenlijk betrekking op de actie die nu plaats gaat vinden. Bij aankomst krijgen we te horen dat er een change of plans is. We krijgen de opdracht om naar een locatie te speedmarsen waar we worden opgevangen door een informant met de vervolgopdracht. Deze blijkt een actie in het oord Oostdorp te zijn. Lokale strijders zijn in gevecht met de vijand en zitten zonder munitie. Wij moeten hen aflossen totdat zij logistiek weer bevoorraad zijn. In twee huizen nemen we positie in en proberen we vijand, naderend vanuit de oordrand, af te slaan. Voor mij was dit de eerste keer om een actie met scherpe munitie in een oefendorp te doen. Erg interessant dus. We krijgen van de leiding veel complimenten over het tactisch optreden van mijn peloton in het dorp. Helaas word je hier alsnog beoordeelt op je trefferpercentage in plaats van de tactische uitvoerig.

 

De op één na laatste test betreft de gevechtsbaan. Het peloton baant zich een weg over balken, onder prikkeldraad en door het zand om uiteindelijk doelen uit te schakelen. De oefening verloopt goed en benieuwd naar de tussenstand verplaatst de club zich richting baan Alfa voor het laatste onderdeel.

 

In het laatste onderdeel worden alleen de PC, OPC en groepscommandanten betrokken. Voor ons ligt de taak om zo snel mogelijk een bepaalde afstand af te leggen met een verzwaarde pop. Het enige  hulpmiddel is een soort opgevoerde grasmaaier waar telkens een groepslid in mag rijden om te rusten of de route te markeren. Aangezien wij net van de gevechtsbaan kwamen zijn we behoorlijk bek af en gaat deze opdracht er lastig in. We merken dan ook dat we geen goede tijd neerzetten.

 

Op het scorebord is af te lezen dat we 1 na laatste zijn en dat verbaast ons dan ook niet. De resultaten zijn enigszins teleurstellend.

 

De Generaal Bartelsbeker was dit jaar weer goed georganiseerd. De onderdelen waren zeer gevarieerd en uitdagend. Jammer dat het Optreden in Verstedelijkt Gebied (OVG) niet terug kwam en daarnaast was het laatste onderdeel (rennen met de pop) compleet inspiratieloos voor een toernooi dat verder zo goed in elkaar stak.

 

Het verloop van de Bartelsbeker zoals hierboven omschreven is specifiek geldend voor dit jaar. De leiding geeft te kennen volgend jaar de Bartelsbeker weer met de tweedeling (tactische en test/theorie) te willen werken. Mogelijk heeft de Bartelsbeker volgend jaar weer een compleet andere vorm. Succes alvast gewenst aan de deelnemers van volgend jaar! 

bartels2015-2

bartels2015-4
bartels2015-3
bartels2015-5
bartels2015-6
bartels2015-7