Home 42 BLJ Algemeen PaOst cie 42 BLJ

PostHeaderIcon PaOst cie 42 BLJ

AddThis Social Bookmark Button

paost

Via de Ritselkist is sinds kort ook het oude logo van de Paost cie als geborduurd embleem te verkrijgen. Het gaat om de

woody die een bom gooit, het oude logo van de Paost cie 42 BLJ. Deze pantser ondersteunings cie heeft lange tijd deel uitgemaakt van 42 BLJ. Sinds een jaar of 2  zit het JFC ( Joint Fire Centre/Cell) met 1 x kapitein en 2 OWi  op bataljons niveau en per cie een FST (Fire Support Team) olv 1 x kapitein, 2 x  (E)lnt en 2 x wmr (1) dat is opgesplitst in lucht en grond vuursteun.

 

 

 

yprprat

De Paost cie zoals de meeste van ons deze nog kennen maakte gebruik van de YPR PRAT, de Pantser Rups Anti Tank-uitvoering. De PRAT is uitgerust met een M27 toren met daarin twee lanceerinstallaties voor TOW antitankraketten. Ook beschikt het voertuig over een FN-MAG machinegeweer. In het voertuig is plaats voor nog tien TOW-raketten. De lanceerinstallatie moet handmatig van onder pantser geladen worden. Bovenin de toren bevindt zich de richtapparatuur voor zowel overdag als 's nachts. Ook het raketbestuurinssysteem bevindt zich in de toren. De bemanning bestaat uit vier personen: commandant, chauffeur, schutter en lader. De lader op de PRAT was een “oorlogsfunctie”, in Seedorf was die functie ingevuld maar in Nederland moesten ze het zonder lader stellen. In het voertuig bevindt zich een losse driepoot affuit, waarmee een TOW buiten het voertuig kan worden opgesteld. Verder zijn er ophangbeugels voor twee M136 AT4 draagbare antitankraketten. Voordat de AT4 werd gebruikt, werd gebruik gemaakt van 4 x LAW.

 

 

yprmortier2

Ook werd gebruik gemaakt van de YPR met mortier (PRMR), de Pantser Rups MoRtier-uitvoering is aangepast om als trekker van het 120mm Brandt Rayé mortier te fungeren. Naast de chauffeur en boordschutter is er plaats voor een mortiergroep van vier man. Aan boord bevindt zich de munitie voor het mortier.

De Paost cie werd in 1994-1995 opgeheven en omgevormd tot staf staf en ondersteunings compagnie. De PRAT ging naar de A/B/C cie en de mortieren op in staf staf en ondersteunings compagnie. De vuursteun kwam van de VSO op bataljons niveau daar zat een kapitein met een sergeant majoor en een sergeant majoor mortieren.

 

 

mortierprat

De PRAT en PRMR zijn beide ook nog mee geweest op uitzending, de mortieren o.a. tijdens SFOR 4, 1 mortier peloton op Sisava, Bosnië.

Als website team merkten wij dat er toch veel oud paosters iets missen van hun oude cie, daarom is ook een facebook pagina gestart die inmdiddels goed wordt bezocht. U vind de facebookbook pagina via https://www.facebook.com/42BLJ.PaOstcie.

 

 

In de loop der jaren is de Koninklijke Landmacht verschillende malen gereorganiseerd. De hierbij overtollig geworden YPR's zijn hierop ten dele verkocht aan Egypte (1030) en in 2010 werd met Jordanië een contract gesloten over de verkoop van 441 pantserrupsvoertuigen van het type YPR-765 en YPR-806.

 

yprmortier1