Home 42 BLJ Algemeen Excalibur omscholing Forward Observers BLJ

PostHeaderIcon Excalibur omscholing Forward Observers BLJ

AddThis Social Bookmark Button

excalibur1

Afgelopen week hebben de Forward Observers (FO's) samen met het Joint Fire Support Coordination Center (JFSCC) van 42 BLJ de omscholing gehad voor de nieuwste aanwinst van de Nederlandse artillerie: de "Excalibur" granaat.

 

 

 

excalibur3

De "Excalibur" is een GPS geleide 155mm granaat en kan worden verschoten met de Pantserhouwitser 2000NL van het Vuursteuncommando (VustCo). De dracht van de granaat reikt tot +/- 50 kilometer en is nauwkeurig binnen 5 meter van het opgegeven coördinaat. De "Excalibur" is een precisiewapen wat al enkele jaren in gebruik is bij de Amerikaanse krijgsmacht, alwaar het zijn nut en belang veelvuldig heeft bewezen in Afghanistan.

 

 

excalibur2

De FO's en het JFSCC volgde de omscholing samen met de B-batterij van het VustCo. Verantwoordelijk voor de lessen en training was de sectie 5 van het VustCo, zij werden ondersteund door een Amerikaans New Equipement Training team (NET team) dat vanuit het US MinDef kwam ondersteunen met kennis en ervaring.

 

Na deze omscholing zijn de FO's, het JFSCC en de B-batterij opgeleid om wapen inzet te plannen en uit te voeren als één van de, nog, weinige eenheden van de Koninklijke Landmacht.

 

Michael