Home 42 BLJ Algemeen Commando overdracht op het Vrijthof

PostHeaderIcon Commando overdracht op het Vrijthof

AddThis Social Bookmark Button

wissel4

Op het Vrijthof in Maastricht vond op 2 september 2016 de commando overdracht plaats van het 42ste Pantserinfanteriebataljon en het Regiment der Limburgse Jagers. Lkol Jansen droeg zowel het stokje als de regimentsvlag in letterlijke zin over aanwissel3

zijn opvolger lkol Goossens. Dat deed hij in bijzijn van onder meer de gouverneur van de Provincie Limburg Theo Bovens, brigade commandant 13 lichte brigade, brigade-generaal Koot en honderden Limburgse Jagers dan wel in dienst als buiten dienst.

 

 

 

wissel6

Regiments kapitein van Sint Fiet presenteerde vrijdagmiddag op een vol Vrijthof voor een deel in het Maastrichts gesproken het legeronderdeel dat zeer sterk verbonden is aan Limburg. Voor kap van Sint Fiet een heuse thuiswedstrijd. Geboren en getogen in de Limburgse hoofdstad was hij maar wat trots de commandowisseling te mogen presenteren. Natuurlijk maakte hij goede sier met zijn woorden: “en ’n hiel werrem welkom oan de sjoenste luij heij vaandoag oanwezig op de Vriethof: ’t Mestreechs publiek en de alle aandere oet us provincie”.

 

wissel7

Na de daadwerkelijke overdracht van een stokje en ons vaandel was het dan eindelijk de beurt aan de Schutterij van Valkenburg. Met het geschut Eresaluut 1842 Valkenburg werd twee keer een schot gelost dat de aanwezigen nog wel een tijdje bij zal blijven. Het centrum van de voormalige vestingstad Maastricht schudde op haar grondvesten.

 

 

 

wissel5

Behalve de Valkenburgse schutterij was ook de Stadsschutterij Maastricht uitgenodigd door de Limburgse Jagers. Quick en Flupke, twee ganzen die als mascottes dienstdoen bij de A-compagnie van de Limburgse Jagers, bleven onder al dat geluidsgeweld nog het rustigst. Onbewogen bleven ze in het gareel voor hun soldaten staan. De twee gevleugelde vrienden staan op de Acie vlag misschien voor de gevoelige mens in een confronterende houding. De doggy-positie is toch vooral een die broederschap in de strijd moet symboliseren. Een van de Limburgse Jagers legt het vanmiddag in één zin haarfijn uit: “Ga jij vooruit dan dek ik je”.

 

Na afloop van alle militaire ceremonieel kregen genodigden in de Groote Sociëteit de gelegenheid afscheid te nemen van de gaande lkol Jansen en de nieuwe commandant lkol Goossens te feliciteren met zijn nieuwe job. Niet vooraleer Jansen met vrouw en kinderen in een stoere DAF YA-328 van het Vrijthof werd weggereden onder het lijflied de Limburgse Jagersmars.

wissel1

wissel2