Home 42 BLJ Algemeen Fire Support Team oefent in Frankrijk

PostHeaderIcon Fire Support Team oefent in Frankrijk

AddThis Social Bookmark Button

fst1

Militairen van 13 Lichte Brigade trainen twee weken met Fransen en Italianen in de oefeningen CAS ALPS en CERCES in de Franse Alpen. CAS ALPS draait om luchtsteun en CERCES om grondgebonden vuursteun. De militairen nemen deel in het Franse brigadehoofdkwartier tot en met het compagnieniveau.

 

 

 

 

fst4

Een Fire Support Team (FST) van 42 BLJ trok afgelopen week samen op met een Frans FST tijdens een gevechtspatrouille door de bergen. Ze trainden het aanvragen en leiden van vuursteun in de bergen onder winterse omstandigheden. De teams werden gesteund door een mortiergroep van de Limburgse Jagers.

 

 

 

fst3

De oefening was afgelopen week in de omgeving van Valloire, dat op ruim 1500 meter hoogte ligt in het uitgestrekte berggebied ‘Massif de Cerces’. De militairen van 42 BLJ trainen hun paraatheid te midden van steile berghellingen, smalle bergpaadjes en stevige valwinden. Deze week vindt de oefening plaats in de gemeente La Morte, enkele tientallen kilometers verderop.

 

 

 

Kapitein Michael en opperwachtmeester Patrick blikken terug op een eerste succesvolle week: “Met het beoefenen van NAVO-procedures hebben we erg veel leerwinst behaald.” De internationale integratie vindt plaats op meerdere niveaus. “Er heeft bijvoorbeeld een Italiaans FST samengewerkt met een Nederlands 81mm mortiergroep, waarbij de coördinatie en afstemming op bataljon- en brigadeniveau werd verzorgd door een Nederlandse/Franse JFSCC." Ook is de samenwerking en het wederzijdse vertrouwen verder uitgebouwd, een belangrijke stap richting een eventuele gezamenlijke inzet.”

 

Klik hier om het filmpje te bekijken.

fst5

fst2