Home 42 BLJ Algemeen 42 Painfbat verdiende 4e Divisie Fanion

PostHeaderIcon 42 Painfbat verdiende 4e Divisie Fanion

AddThis Social Bookmark Button

Geschreven door Legerkoerier 1967

42 Painfbat verdiende 4e Divisie Fanion(1967)

Eens per jaar reikt de commandant 4e Divisie het Divisie Fanion uit aan het onderdeel dat zich het afgelopen jaar het meest verdienstelijk heeft getoond in de divisie. Dit jaar ging 42 Pantserinfanteriebataljon in Seedorf met de eer strijken. Dit bataljon behaalde bij de diverse inspecties een zeer hoog puntentotaal, terwijl het tijdens oefeningen in onderdeels-, brigade- of divisieverband bewees in hoge mate inzetbaar te zijn.

 

 

Woensdag 25 januari reikte generaal-majoor F. A. Palm, C-4 Div., dit fanion van verdienste uit aan luitenant-kolonel G. N. Tack, commandant van 42 Painfbat. Aan die uitreiking ging een ceremoniële inspectie door generaal Palm vooraf, waarbij deze brigade-generaal C. Knulst, RMWO, commandant 41 Pabrig, uitnodigde hem hierbij te vergezellen. Het Trompetterkorps der Cavalerie verleende de muzikale medewerking.

In zijn toespraak zei generaal Palm -om, dat de verkiezing van het meest verdienstelijke onderdeel gebaseerd is op een aantal meetbare en niet meetbare factoren. Als meetbaar noemde hij de goede resultaten van de MIO- en commandanten-inspecties en de behaalde resultaten bij de schietwedstrijden (o.a. een eerste pil ijs bij de Prince Bernhard, Trophy en een eervolle tweede plaats bij de Natoschietwedstrijden om de Prix Leclerc). Tevens herinnerde de dant aan de behaalde goede resultaten bij de brigade- en .divisiesportwedstrijden. Als niet meetbaar noemde hij de kameraadschap en de goede sfeer die in het bataljon heersen en als zeer belangrijke factoren er toe hebben bijgedragen, dat 42 Painfbat een zo hoge graad van inzetbaarheid heeft bereikt. Overste Tack wees er in zijn toespraak op dat dit doel niet was bereikt door individuele prestaties, maar vooral te danken was aan de grote saamhorigheid in het bataljon. Hij zei voorts dat de onderscheiding niet alleen een verdienste van 42 Painfbat was, doch dat ook de goede samenwerking met de naaste onderdelen en de steun van hogere echelons ertoe hadden bijgedragen. Hij vond dan ook de waarschuwing op zijn plaats zich niet op de borst te slaan maar bescheidenheid in acht te nemen. Hij sprak tenslotte de hoop uit dat het -bataljon op de ingeslagen weg zal voortgaan om zodoende op zijn belangrijke oorlogstaak goed te zijn voorbereid. De plechtigheid werd besloten met een defilé te voet.