Home 42 BLJ Algemeen 2010-02-14 CV 90 Infanterie gevechtsvoertuig

PostHeaderIcon 2010-02-14 CV 90 Infanterie gevechtsvoertuig

AddThis Social Bookmark Button

 

Het Combat Vehicle 90 (CV90) is het nieuwe infanteriegevechtsvoertuig van de landmacht dat ook tzt bij 42 BLJ zal instromen. Het voertuig zal de YPR PRI (Pantserrups Infanterie) en PRCO-B (Pantserrups Commandovoering) vervangen.

Specificatie:
Lengte   6,47 m
Breedte   3,01 m
Hoogte   2,50 m
Vermogen   810 pk
Gewicht   31.750 kg (onbeladen) 


 

 

Bemanning   maximaal 10 (3 bemanningsleden + 7 infanteristen)
Snelheid   70 km/u
Bewapening:Bushmaster III 35/50 mm snelvuurkanon
MAG 7,62 mm mitrailleur
lanceerinrichtingen voor rook- en scherfgranaten

Productie
De CV90 is ontwikkeld en geproduceerd door het Zweedse BAE Systems Hägglunds (BSH). De geplande levensduur is 30 jaar. Nederland heeft in totaal 192 CV90 infanteriegevechtsvoertuigen besteld, waarvan er 8 als lesvoertuig worden gebruikt.

Sterke eigenschappen
Met de CV9035NL kan de pantserinfanterie haar operaties uitvoeren onder zeer uiteenlopende omstandigheden. Het voertuig kan dankzij zijn zware bewapening binnen het gehele geweldspectrum optreden. De CV9035NL beschikt hiervoor over een Bushmaster III 35/50 mm snelvuurkanon, een MAG 7,62 mm mitrailleur en lanceerinrichtingen voor rook- en scherfgranaten. Het kanon kan met een paar kleine wijzigingen ook 50 mm munitie verschieten. Dankzij de hoge topsnelheid van 70 km/u kan de CV90 uitstekend gezamenlijk met de Leopard 2a6 tank optrekken. 

 

Met de aanschaf van de CV9035NL vergroot de landmacht: 

de vuurkracht;
de bescherming;
de mobiliteit;
de commandovoeringscapaciteit (leidinggeven aan militaire eenheden en het nemen van militaire besluiten);
het voortzettingsvermogen (het vermogen om langdurig troepen ter plekke op de been te houden).     

demo CV90 (video)     

Commando- of infanterievoertuigen
De landmacht richt een deel van de CV9035NL’s in als PRCO (commandovoertuig) en de rest als PRI (infanterievoertuig). Het bemanningscompartiment van de PRCO biedt ruimte aan 4 stafleden. De stafleden voeren het commando tijdens operaties. In de PRI-uitvoering is plaats voor 7 bewapende infanteristen die het grondgevecht leveren.

De nieuwste technologie
Het voertuig is uitgerust met moderne, digitale informatiesystemen en een elektronisch regel- en besturingssysteem. De commandant heeft de beschikking over een eigen vizier in zijn draaibare commandokoepel. Gevonden doelen kan hij doorplaatsen op het display van de schutter, zodat hij zelf nieuwe doelwitten kan zoeken. De vuurleiding kan het doel automatisch blijven volgen. Zowel de commandant als de schutter hebben een gestabiliseerd nachtzichtvizier met infraroodversterker. De bestuurder heeft op zijn elektronische dashboard een helderheidsversterker. Verder heeft de CV90 een camera op de loop en een achteruitrijcamera. Alle beelden zijn uitwisselbaar tussen de commandant, de schutter, de chauffeur en zelfs de groepscommandant.

De basisconstructie is van gelamineerd pantserstaal van hoge hardheid. De binnenkant is bekleed met kevlar om de effecten van een inslaande granaat (scherven en gesmolten metaal) zoveel mogelijk te minimaliseren. Bij het pantser van de CV9035NL is zoveel mogelijk gewerkt met opbouw pantserpakketten (add on armour). Door deze techniek blijft het basisgewicht zo laag mogelijk. Het voertuig beschikt als een van de eerste infanteriegevechtsvoertuigen over een Defensive Aid Suite (DAS) systeem. Dit systeem waarschuwt de bemanning als een laserstraal het voertuig bestraalt.

Schietoefening CV 90 (video)