Home 42 BLJ Algemeen 2009-07-23 "Klaar voor de krijgsmacht"

PostHeaderIcon 2009-07-23 "Klaar voor de krijgsmacht"

AddThis Social Bookmark Button

De Limburgse Jagersfamilie werd gisteren uitgebreid met zestig jonge soldaten. Op het Vrijthof zwoeren de nieuwelingen trouw aan 'hun' 42ste pantserinfanteriebataljon.Om de band met onze provincie te versterken, komt het nu in Oirschot gelegerde regiment vaker terug naar Limburg voor officiële gelegenheden. Onder hen was ook soldate Larissa (foto): soldaat uit Brunssum. Ze vertrekt over enige tijd naar Uruzgan voor het echte werk.
Maastricht
Door Niki van der Naald

 


Nog maar vier jaar geleden wilde Larissa (20) boerin worden. Dus toog ze naar de agrarische school in Heerlen om "lekker met koeien te werken." Tot ze op een blauwe maandag langs een informatiestand van de Landmacht liep. Het bracht haar groene hart aan het kloppen, maar op een andere manier dan de veehouderij dat deed.

Larissa volgde een oriëntatiejaar in het leger. En ze ontdekte door de maandelijkse bivakoefeningen en lessen op de kazerne dat dit écht was wat ze wilde. Het geploeter in de modder, de vele nachten van huis en de van luxe verstoken expedities tussen de mannen vielen niet altijd mee. Maar de Brunssumse besefte dat afzien nu eenmaal hoort bij een legercarrière. Ze werd langzaam maar zeker 'one of the guys' De Brunssumse specialiseerde zich in het besturen en onderhouden van YPR's: gepantserde rupsvoertuigen. "Schieten...daar vind ik niet zoveel aan. Rijden in een rupsvoertuig is pas echt mijn ding", aldus de twintigjarige.

Na twee jaar zwoegen brak gisteren de dag van de beëdiging op het Vrijthof in Maastricht aan. Net als negenenvijftig andere nieuwelingen mag ze zich nu Limburgse Jager noemen, lid van het 42ste Pantserinfanteriebataljon. Hoewel het regiment al jaren gelegerd ligt in Oirschot, proberen de Jagers nog steeds de banden met Limburg aan te houden. Vandaar de ceremonie in Maastricht.
De woorden "Ik zweer trouw aan de Koningin / gehoorzaamheid aan de wetten / onderwerping aan de krijgstucht" markeerden Larissa's benoeming als nieuw lid van de Limburgse
Jagersfamilie.

Het is tegelijkertijd het begin van het 'echte werk'. Onder de vlag van de Limburgse Jagers vertrekt ze volgend jaar richting Kamp Holland in.

Uruzgan. Ja, ze weet dat daar veel van haar collega's al gesneuveld zijn. En ja ze weet dat ze het moeilijk zal krijgen. Maar het weerhoudt de Brunssumse niet ervan om vastberaden haar eerste grote missie in te stappen. "Dit is toch waar je zo hard voor oefent. Ik heb er alleen maar zin in", zo verwoordt ze zelf haar gevoelens. Voor het thuisfront wordt Larissa's verblijf in het verre Afganistan vooral een tijd van onzekerheid. Moeder Jacqueline heeft licht gemengde gevoelens bij de ceremonie van gisteren. "Dit was echt een feestdag, een mooie mijlpaal. We zijn apetrots. Maar tegelijkertijd kregen we deze week ook de brief dat ze op missie gaat. Natuurlijk ben je als moeder overbezorgd, draait je maag weer om als je slecht nieuws hoort uit Afghanistan. Maar gelukkig weet ik dat Larissa dit echt zelf wil. Dat ze erachter staat. Dat geeft ons een rustiger gevoel."

 Gepubliceerd op: 23.07.09 20:41, bijgewerkt op: 23.07.09 22:05

Dagblad De Limburger heeft ook een foto reportage hiervan gemaakt. Druk hier om dat album te bekijken.