Home 42 BLJ Algemeen Landdag Limburgse Jagers

PostHeaderIcon Landdag Limburgse Jagers

AddThis Social Bookmark Button

landdag1

In het kader van ons 200 jarig bestaan Regiment Limburgse Jagers is in Valkenburg aan de Geul de landdag Limburgse Jagers gehouden. Een bijeenkomst voor alle Limburgse Jagers, oud en nog dienend.

Op de schutterswei van de Jonge en Oude Nobele Schutterij van Valkenburg aan de Geul verzamelden vooral ex Limburgse Jagers zich. Hier was voor deze dag een static show opgezet van oud en huidige voertuigen, een stand met wapens, optredens Reünie-Orkest Limburgse Jagers en demonstraties van de Vereniging 2e Bataillon Grenadier Compagnie.

De Gemeente Valkenburg aan de Geul heeft een bijzondere band met het Regiment Limburgse Jagers. De Provincie Limburg maakte van 1842 tot 1867 zowel deel uit van Nederland als van de Duitse Bond. Als onderdeel van de deze bond moest Limburg ook militairen ter beschikking stellen, het zogenaamde Limburgse Bondscontingent. De infanterie binnen dit contingent droeg de naam Limburgse Jagers en de Jonge en Oude Nobele Schutterij van Valkenburg aan de Geul dragen hetzelfde uniform als de Limburgse Jagers van toen. Daarnaast is in het begin van de Eerste Wereldoorlog binnen Limburg een landstormkorps opgericht, dat ook de naam Limburgse Jagers ontving. De Gemeente Valkenburg heeft toen een vaandel geschonken aan dit landstormkorps tijdens een landdag Limburgse Jagers die ook binnen Valkenburg plaatsvond.

landdag2

Dit alles een hele goede reden om de 2e landdag Limburgse Jagers ook binnen de Gemeente Valkenburg aan de Geul te houden. Zoals luitenant-kolonel Ramon Jansen, commandant Regiment Limburgse Jagers, in zijn toespraak aanhaalde: “Valkenburg is vandaag de Limburgse Jagers gemeente, waar wij ons jubileum vieren”. De Jonge en Oude Nobele Schutterij ontvangt de Kolonel Antoni-waardering uit handen van overste Jansen waarna door een schot af te vuren met het kanon van de schutterij de landdag 2014 werd geopend.

 

 

 

landdag3

 Meer foto's op de facebook pagina van 13 mechbrig, klik hier om naar de facebook pagina te gaan.