Home 42 BLJ Algemeen Oefening Rhino Warden 2014

PostHeaderIcon Oefening Rhino Warden 2014

AddThis Social Bookmark Button

rhinowarden1

Rhino Warder
Tevreden kijkt de brigade terug op de oefening Rhino Warder. De opstart liep fikse vertraging op door stormschade aan het Duitse spoorwegennet waardoor het programma flink aangepast moest worden. Maar toen de pantservoertuigen uiteindelijk aankwamen op het Duitse Gefechtsübungszentrum Heer, het oefenterrein Altmark, kon 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers er voor gaan.

 

rhinowarden5

OG-status
Voor de jagers was het een erg belangrijke oefening, want 42 Bataljonstaakgroep rondde hiermee haar opleidingstraject af. Dit betekent dat het bataljon de OG-status verkrijgt, en daarmee in de basis operationeel gereed is voor verschillende taken en missies. Hiertoe kregen de Limburgse Jagers een breed scale aan opdrachten voor de kiezen, zowel tijdens stabiliserende operaties als offensieve operaties.

 

rhinowarden4

Module F: Multinationale interagency oefening
In de module F werden stabiliserende operaties geoefend. Door de veelzijdigheid aan deelnemers werd de oefening Rhino Warder een echte multinationale interagency oefening. Zo maakte tijdens de oefening een Duits tankeskadron deel uit van het bataljon. Ook deden er Franse Mirages en Duitse Tornados mee om de Fire Support eenheden te trainen. Als tegenspeler, OPFOR, en Role Play waren ook Duitse militairen en Marder pantservoertuigen erbij betrokken. En tenslotte namen verschillende Duitse civiele instanties deel als de brandweer, het Duitse Rode Kruis (DRK), de Johanniterorden, de Technisches Hilfswerk (THW) en andere. Tussendoor werd ook aandacht besteed aan mediabewustzijn en interviewtraining.

 

rhinowarden10

Module E: Obstacle Breach
Na drie dagen F gedraaid te hebben werd afgesloten met de module E; offensieve operaties. Hiertoe groef de genie een flinke tankgracht en werden mijnenvelden gelegd. Daarbij lagen de Marders en Leopard tanks op de loer of ze de Limburgse Jagers niet te pakken konden nemen bij het doorschrijden van de hindernissen. In de vroege ochtend werd de aanval ingezet. En aan het einde van de middag kon men terug kijken op een goede en leerzame dag.

 

Hoog bezoek
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert bracht een werkbezoek aan oefeningen in Duitsland. De bewindsvrouw nam maandag 16 juni een kijkje bij de schietoefening in Bergen-Hohne en een dag later aan de oefening Rhino Warder in Güz Altmark. De minister werd vergezeld door de commandant der Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif en de commandant van 13 Gemechaniseerde Brigade, brigadegeneraal Gijs van Keulen.


 Oefening Rhino Warden 2014 Copyright 2014 Erik Attema

rhinowarden2

rhinowarden6
rhinowarden9
rhinowarden8
rhinowarden7
rhinowarden3