Home 42 BLJ Algemeen 42 BLJ gaat Limburg in (update)

PostHeaderIcon 42 BLJ gaat Limburg in (update)

AddThis Social Bookmark Button

limburgbezoek

Het Regiment Limburgse Jagers bestaan dit jaar 200 jaar en dit vieren ze in Noord-Limburg. Op drie verschillende dagen komt 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers naar Venlo, Roermond en Gennep.

 

7 juli 12:00 uur - C en D-Compagnie in Venlo op het Vleesplein


8 juli 10:00 uur - B en D-Compagnie in Roermond op de Markt en het Kazerneplein


9 juli 10:00 uur - A en D-Compagnie in Gennep voor het oude stadhuis op de Markt en het Europaplein. Vanaf 10 u zal op het Europaplein de static show beginnen en sociale patrouilles lopen vanaf het Europaplein naar de Markt. Om 13 u zal op het Europaplein een kleine taptoe plaatsvinden waarna om 14 u op de Markt de beëdiging zal plaatsvinden.

 

Op alle drie de locaties is een static show, sociale patrouille, taptoe en beëdiging. In Roermond is ook een afdaling van de kathedraal.

Ieder dag zijn de Limburgse Jagers vanaf 10:00 uur te zien (Venlo 12:00 uur). Op dat tijdstip begint ook de sociale patrouille door de stad. Om 11:00 wordt door een militair fanfarekorps een speciale taptoe gehouden en om 14:00 uur is de beëdiging, hierbij leggen de militairen de belofte of eed af op het regimentsvaandel. 

Op het moment dat de Franse troepen van Napoleon Bonaparte in 1813 uit Nederland terugtrokken werd op privé-initiatief het Regiment van Phaff opgericht. Dit regiment werd in januari 1814 opgenomen binnen het nieuwe Nederlandse leger als het Bataljon Infanterie van Linie Nr. 2. In 1815 werd het Bataljon Infanterie van Linie Nr. 2 met het Bataljon Nationale Militie Nr. 16, Nr. 17 en Nr. 18 samengevoegd tot de 2e Afdeeling Infanterie, en in 1843 werd dit het 2e Regiment Infanterie. In 1950 werd het 2e, 6e een 11e Regiment Infanterie samengevoegd tot het Regiment Limburgse Jagers.

 

Venlo, Roermond en het Regiment Limburgse Jagers hebben een nauwe band met elkaar. Venlo en Roermond waren voor een lange periode een garnizoensstad van het regiment. En in mei 1940 zijn bij deze twee gemeenten de Limburgse Jagers in actie geweest bij de Maas tegen Duitse troepen. Het 17e Grensbataljon en een compagnie van het 41e Regiment Infanterie, hebben bij Roermond enkele uren de Duitse troepen bij de Maas tegen gehouden. Bij Venlo heeft het 2e Grensbataljon de Duitse troepen 24 uur de overgang over de Maas weten te beletten en gaf zich over nadat ze in de rug aangevallen werden.

 

De Gemeente Gennep is de geboorteplaats van de huidige commandant van het Regiment Limburgse Jagers, luitenant-kolonel Ramon Jansen. En dit is een mooie reden om Gennep als locatie te kiezen voor het vieren dan het 200-jarig bestaan Regiment Limburgse Jagers.

 

De Koninklijke Landmacht bestaat in 2014 200 jaar!. Vechten voor Vrede en Vrijheid. In binnen- en buitenland.