Home 42 BLJ A cie Oude kalf en nieuwe kalf

PostHeaderIcon Oude kalf en nieuwe kalf

AddThis Social Bookmark Button

Geschreven door Eerste luitenant Rob Koolen.
Pelotonscommandant bij het derde peloton van de A-Cie 42 BLJ.


Tijdens het laatste Diner de Corps op 25 januari 2008 heb ik de functie van kalf (jongste officier van het Regiment Limburgse Jagers) overdragen aan mijn opvolger, Tlnt Plein.

 

 

In totaal heb ik één jaar de functie van kalf vervuld en in die functie ook verschillende werkzaamheden uitgevoerd. Het bataljon was dat jaar vooral bezig met de uitzending van de 42 Bataljonstaakgroep in Uruzgan, ikzelf was toen net binnen bij het bataljon en vervulde een aantal opdrachten als nadetachement en kon gaan opwerken met mijn eigen peloton. Door de drukte bij de voorbereiding, de uitvoering en de afwikkeling van de uitzending was er bij het bataljon minder tijd voor ceremoniële zaken. Ondanks de uitzending bleven er nog een aantal werkzaamheden over, waar voor mij als kalf een taak was weggelegd. De regimentscommandant had mij de opdracht gegeven om een presentatie te maken over de wapenfeiten van het regiment, dat betekende dat ik in de geschiedenis van het regiment moest duiken. Zelf ben ik gelukkig zeer geïnteresseerd in de geschiedenis, waardoor ik dit een interessante opdracht vond. Als je in de geschiedenis gaat kijken, kom je er pas achter in hoeveel veldslagen het regiment (of stamonderdelen van het regiment) deelgenomen heeft.

Tijdens de uitzending van bataljon heb ik geprobeerd om in ieder geval bij een aantal aangelegenheden aanwezigheid van het bataljon te tonen, onder andere bij de viering van bevrijdingsdag in Weert en bij de uitvaart van omgekomen collega’s uit het uitzendgebied. In Weert zijn we met een deel van mijn peloton van de kerk gaan abseilen, met de vlag van 42 BLJ. Ook was er die dag een live verbinding met het uitzendgebied.

Bij het laatste Diner de Corps van 25 januari 2008 was er ook een rol weggelegd voor het kalf, ik was belast met de taak van ceremoniemeester. Als ceremoniemeester zie je het diner eens van andere kant, dan kom je er pas achter dat er heel wat protocollen aan een diner ten grondslag liggen. De aandacht krijgen voor een mededeling of een overdracht valt nooit mee met zoveel officieren bij elkaar.

Terugkijkende op de functie kom ik tot de conclusie, dat naast de extra werkzaamheden als kalf er toch een aantal voordelen aan zitten. Je komt in contact met mensen die veel voor het regiment betekenen en veel van het regiment afweten, dat is altijd zeer interessant. Door het maken van de presentatie ben ik veel over de geschiedenis van het regiment te weten gekomen. Ook door aanwezigheid te tonen in een stad als Weert zie je hoe goed de band daar nog is tussen de burgerbevolking en het regiment, dat is leuk om te zien.

Uiteraard wens ik mijn opvolger veel succes met het vervullen van zijn nieuwe functie en ga ik me volledig storten op de voorbereidingen en de uitvoering van TFE-8 (uitzending per dec 2008).
 
Aankondigen van het “nieuwe” kalf.

Tweede Luitentant, Ivan Plein.
Pelotonscommandant bij het eerste peloton van de A-cie 42 BLJ.

Door het overhandigen van de kalfsketting op 25 januari 2008 tijdens het “Diner de Corps”heb ik officieel het “kalfsschap” van de Elnt Koolen overgenomen. Het was een mooie en gezellige avond die ik heb afgesloten als ceremoniemeester. Als nieuwe kalf wil ik deze gelegenheid aanpakken om mij voor te stellen aan het Regiment. De volgende zaken wil ik aan de orde laten komen. Een korte introductie van mezelf, mijn intentie de komende periode en afsluitend, mijn verwachting van het “kalfsschap”.

Om te beginnen met het eerste onderwerp wie ben ik; Ivan geboren op 27 februari te Paramaribo 1980. Op 14 jarige leeftijd verhuist naar Nederland en momenteel woonachtig in het jongste dorp van Nederland in de polder. Thuisfront bestaat uit een geweldige lieve vrouw en onze twee jarige dochtertje Ilaisa. Tot zover mijn privé leven.
Augustus 2000 opgekomen bij schoolbat- noord in Assen en na de AMO de BIFO (basis infanterie functie opleiding) gevolgd door de IFO (infanterie functie opleiding) in Oirschot. Op 13 december tijdens onze eind oefening werd ik aangereden door een civiele vrachtwagen. Na 3 maanden revalideren in Assen, ben ik begonnen als Mag-schutter bij de A-Cie van 44 Pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso in Havelte. In 2002 uitgezonden naar Bosnië-Herzegovina met de A-Cie 44 JWF. Teruggekomen van de uitzending plaatsvervangend groepscommandant geworden bij de A-Cie 44 JWF. Na twee jaar was het A-Cie weer aan de beurt om uitgezonden te worden naar Bosnië en Herzegovina. Door een tekort aan onderofficieren in die jaren, werd ik tijdelijk bevorderd tot Sgt om samen met de E-groep op uitzending te gaan. Wat volgde was een leuke en leerzame uitzending gedurende zes maanden. Na terugkomst begon ik met mijn sollicitatieprocedure om officier te worden bij de infanterie. Op 6 februari 2006 kon ik aan de officier opleiding OKM (opleiding kort model) beginnen aan de KMA. Na een jaar KMA en 6 maanden de VTO (vak technische opleiding) in Amersfoort kon ik eindelijk op 17 september 2007 beginnen bij het 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers A-Cie.

Over mijn intentie de komende periode bij dit bataljon, i.c. de A-Cie kan ik kort zijn. De belangrijkste opdracht is de uitzending als TFU 8, eind 2008, naar Afghanistan. Dat het een moeilijke en zware uitzending gaat worden staat als een huis en vereist dus een goede voorbereiding met het peloton. Hierbij heb ik al mijn kaderleden en manschappen met uitzendervaring hard nodig om de uitzending tot een succes te maken. Dit jaar staan er genoeg evenementen op het programma. Hierbij zal ik ondanks de drukte i.v.m. de komende uitzending, de Regimentscommandant Lkol H.M. Klein Schaarberg ondersteunen met alle activiteiten. Mocht ik om wat voor reden dan ook niet kunnen, dan staat mijn plaatsvervanger, de Tlnt Van de Wijdeven (pelotonscommandant bij de C-Cie) klaar om mij te vervangen om zo de Overste te ondersteunen tijdens de verschillende activiteiten. Als kalf krijg je altijd een opdracht mijn van het Regimentscommandant om uit te werken tijdens je kalf periode. Mijn opdracht is een presentatie maken over de recente geschiedenis van het bataljon en daar ga ik de komende tijd ook hard aan werken, omdat ik het zelf ook een mooie opdracht vind.

Bij binnenkomst werd mijn een verhaal verteld over het “kalf zijn” van het bataljon en waar ik behoorlijk van geschrok. Het is niet een functie die op het verlang lijstje van een officier staat en je moeten je schamen als je doorvoor bent aangewezen. Op de KMA heb ik heel wat mee gemaakt en had niet de verwachting dat het bij een parate eenheid er nog zo aan toe ging. Gelukkig bleef ik kalm en meldde me bij de Elnt Koolen die een ander verhaal had over het “kalf zijn”. Van de luitenant kreeg ik te horen dat de Lkol R.J. Querido de functie anders heeft aangekleed om de jongste officier meer in de gelegenheid te stellen kennis te maken met de geschiedenis van het bataljon en je leert veel mensen kennen bij het bataljon. Met een tevreden gevoel verliet ik het kantoor van de luitenant en dacht bij mezelf laat maar komen. Geschiedenis is een van mijn favoriete vak geweest op school. Opgelucht was ik dan ook toen de Bataljon Adjudant F. van Hoof het nieuws bracht met de volgende woorden “Jij bent het” en ik hem antwoordde “ik voel me vereerd en ik ga ervoor”.
Op 1 februari heeft de Lkol.H.M. Klein Schaarberg samen mij als “jongste officier” van het bataljon een krans gelegd bij het monument te Heijningen voor de slachtoffers van het watersnoodramp in1953.