Home 42 BLJ A cie A-cie 42-BLJ gereed voor inzet beteugelen van woelingen in de West

PostHeaderIcon A-cie 42-BLJ gereed voor inzet beteugelen van woelingen in de West

AddThis Social Bookmark Button

BVW1

Voorwoord
Sinds enige tijd is de Koninklijke Landmacht aangesteld om een bijdrage te leveren aan bewaking/hulp verlenende diensten op het eiland Curacao. Daarom is er behoefte aan speciaal opgeleid personeel dat kan in gezet worden ten tijden van het orkaan seizoen. Maar ook als er schermutselingen plaats vinden op het eiland, we praten dan over harde en zachte bijstand.


In dit stuk kunt u lezen hoe Eenheid 5 en 6-c van 10-01-2011 t/m 28-01-2011 zich hebben voorbereid voor de missie naar de West. Gedurende deze periode hebben wij kennis mogen maken met het beteugelen van woelingen (het blauwe werk).

Dankwoord
Ik wil ook graag gebruik maken van deze mogelijkheid om iedereen te bedanken die zich heeft ingezet de afgelopen weken, zodat deze opleiding succesvol is afgesloten.
Bedankt!

Week: 1
In de eerste week van de opleiding werden de kaderleden ontboden op de koning Willem 3 kazerne te Apeldoorn voor het leidinggevende gedeelte. Zij zullen uiteindelijk de komende weken het peloton/groepen aansturen, onder leiding van de Kmar.
In die zelfde week werden ook de specialisten opgeleid zoals, de plotter, cameramannen, chauffeurs en de brand en traangas specialisten. Gedurende deze week kregen de kaderleden instructies van de Kmar instructeurs, deze gaven het kader instructies over zaken zoals wet en regelgeving, ook werd er aandacht besteed aan het lopen en aansturen van formaties.

Week: 2
BVW2

In de tweede week kwam de rest van het peloton en kregen wij van ons kader instructies over het lopen van formaties, aanhouding en arrestatie technieken. Ook waren er de nodige theorie lessen verzorgd door de Kmar en werd er kennis gemaakt met de nodige beschermingsmiddelen en hoe deze te gebruiken. Deze week stond ook in het teken van de eerste kennismaking met de demo´s (de klanten) deze kwamen van het 11 tankbat. Er werd in de middag gelijk leuk kennis gemaakt door een middag verbaal geweld waarbij wij als peloton werden getoetst op onze stress bestendigheid. In deze week werd ook het schieten met het pistool glock beoefend op Harskamp en het plaatsen van het CBRN masker tijdens inzet. Als kers op de taart moesten wij als peloton over de hindernisbaan waarbij het woord hindernisbaan een heel andere dimensie krijgt. Denk hierbij aan het ontvangen van houtblokken en plastic tonnen enzovoorts. Ook werden er in deze week al wat events opgespeeld. Deze vonden plaats in Nieuwmilligen waar wij die week gelegerd waren. Dit alles ter voorbereiding voor de week erop.

Week: 3
BVW3
De derde week vond plaats in Duitsland op een voormalige Britse luchtmacht
basis, wat nu hedendaags het BOTC heet. Hier worden allerlei cursussen en opleidingen gegeven en verzorgd voor ambulance en brandweerpersoneel en naar gelang nog wat andere overheidsinstellingen. Een ideale locatie kan ik u vermelden, de leef omstandigheden waren zeer riant, lees 2 persoon kamers met flatscreen en eigen douche/toilet voorziening op de kamer. Gelet op het feit dat we op oefentoelage stonden, was er geheel geen reden tot klagen. Hulde!
We waren er natuurlijk niet om te relaxen maar om de laatste week in te gaan, een culminatie van de voorgaande weken. Deze week stond in het teken van een aantal zaken, zoals het ruimen van panden en barricades, wijken ontruimen/schoonvegen. Tijdens al deze events kwamen de specialisten van pas en werd er een beroep gedaan op de verschillende expertises. De plotter hield een logboek bij wat er allemaal gebeurde tijdens een actie, dit ter ondersteuning voor de pelotons commandant en voor het juridisch afwikkelen van zaken. Door de brand en traangas specialisten werden er instructies gegeven hoe te handelen als personeel en materiaal in vuur staat. De chauffeurs stonden heel de dag gereed om de ploegen naar verschillende locaties te brengen. We deelden het peloton in een serie van nummers namelijk de 10, 20, 30, en de 40. Ook werden er combi busjes ingezet voor vervoer van personeel en voor het snel kunnen afvoeren van gewonde klanten en of personeel.
De pelotons commandant kon eventueel ook een beroep doen op de cameramannen. Deze werden ingezet om het peloton te ondersteunen. Het beeldmateriaal kan dan worden gebruikt als bewijsmateriaal maar zeker ook als middel om terug te kijken wat er wel en minder goed ging om zo tekortkomingen te herkennen en te trainen. Ook waren er in deze week de persoonlijke vaardigheidsproeven. Deze proeven waren er voor bedoeld om de individu te toetsen op wat hem/haar geleerd is toe te passen tijdens de gespeelde events zoals het weren van materiaal en lastige klanten, het omgaan met verbaal geweld, aanhoudingstechnieken en het onderwerp noodweer met gebruik van het vuurwapen. Als afsluiter van de week vond er de pelotons actie plaats. Hierbij werden er verschillende events opgespeeld. Het peloton werd hierbij getoetst op aangeleerde vaardigheden. Na deze 3 weken succesvol te hebben afgesloten, hebben wij allemaal onze certificaten mogen ontvangen.

 

Al met al een heel leuk en druk programma waar wij als Limburgse jagers weer eens de toon hebben gezet en de job hebben gefixed.