Home 42 BLJ A cie A cie 42 BLJ assisteren Bonaire bij rampenbestrijdingsoefening

PostHeaderIcon A cie 42 BLJ assisteren Bonaire bij rampenbestrijdingsoefening

AddThis Social Bookmark Button

Schreeuwende mensen, autowrakken en felle branden. Afgelopen donderdag was het terrein, net buiten het vliegveld van Bonaire, het toneel van een ware vliegtuigramp. De autoriteiten en hulpdiensten van Bonaire beoefenden hun rampenplan. Militairen van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied (CZMCARIB) assisteerden hen daarbij.

 

In het scenario, geschreven door de afdeling Operaties van CZMCARIB, was er sprake van een zeer ernstig vliegtuigongeluk: een passagiersvliegtuig, met daarin 22 inzittenden, zakte door het landingsgestel, gleed van de landingsbaan af en raakte daarbij diverse auto’s die direct daarna vlam vatte. Aan de rampenstaf, die wordt voorgezeten door de Gezaghebber van Bonaire, Glen Thodé, de taak om deze ramp zo goed en snel mogelijk te bestrijden en beheersen.

Brandweertaken
acie-bonaire2

Voor de landmachtcompagnie van 42 BLJ, die voor haar reguliere trainingsprogramma vanaf 9 mei op Bonaire aanwezig is, had deze oefening ook een grote toegevoegde waarde. Voorafgaand leerden de militairen op het gebied van brandbestrijding en geneeskundige zorg allerlei vaardigheden variërend van het aanleggen van een infuus tot aan het openknippen van auto’s. “Heel leerzaam”, vindt soldaat 1 Yannick, terwijl op de achtergrond net het dak van een autowrak wordt opgeknipt. “Deze brandweertaken zijn nieuw voor ons. We zijn straks weer een ervaring rijker.” Daarnaast wisselden de militairen, de politie en het Vrijwilligers Korps Bonaire ervaringen uit, onder andere op het gebied van het opzetten van roadblocks en het beteugelen van woelingen.

De commandant van de roulerende landmachtcompagnie van CZMCARIB, kapitein Ferry Aalbers, is blij met de samenwerking met de lokale hulpdiensten. “De compagnie kan in geval van militaire bijstand, bijvoorbeeld na een ramp, ingezet worden op Bonaire. Het kan dus in de praktijk voorkomen dat we intensief met de lokale autoriteiten en hulpdiensten moeten samenwerken. Daarom is het ook zo nuttig dat we dit nu beoefenen.”

Te groot
acie-bonaire

Nadat blijkt dat de ramp te groot is om het met de eigen hulpdiensten op te kunnen lossen, verzoekt de rampenstaf militaire bijstand. De militairen van de landmachtcompagnie arriveren snel daarna en assisteren het medisch personeel en de politie bij het behandelen van de slachtoffers, het wegdragen van de gewonden en het afzetten van het terrein. Na afloop van de nagebootste ramp worden de landmachtmilitairen tijdens een bewakingsoefening nog getest op onder meer het handhaven van de orde, aanhouden en fouilleren van mensen.
 
Het is de bedoeling dat er een dergelijke rampenbestrijdingsoefening op Bonaire 2 keer per jaar wordt gehouden.

Klik hier voor een video over de rampenoefening.