Home 42 BLJ A cie A Cie in de West

PostHeaderIcon A Cie in de West

AddThis Social Bookmark Button

 

COMPAGNIE IN DE WEST, A-CIE 42 BLJ

acuracao1

In middels is de Alfa Compagnie van 42 BLJ al helemaal gesetteld op Curaçao, het Goosenest is ruimschoots betrokken. De eerste maand heeft de compagnie al een intensief programma achter de rug, waarin de onderwerpen acclimatiseren, bootdrills, zwemtest en weapon handling test aan bod zijn gekomen. acuracao
De komende 3 maanden zullen verschillende oefeningen worden uitgevoerd, onder andere op Bonaire, Aruba en een Life Fire Exercise op Curaçao.

 

 

Officiële taken van de CLAS Compagnie op Curaçao:

 

-         Territoriale verdediging Koninkrijk der Nederlanden

-         Verlenen van harde bijstand, het beteugelen van woelingen

-         Verlenen van zachte bijstand, bijvoorbeeld na een orkaan ramp

-         Ondersteunen opleiding en training Curaçaose militaire eenheden

Op 7 april landde de hoofdmacht hier op HATO Airport, na een paar dagen vertraging was de compagnie compleet. Ondanks het feit dat het nog lente is op Curaçao is de temperatuur en luchtvochtigheid erg hoog, afgewisseld met fikse regenbuien.

acuracao2

De eerste 2 weken heeft de compagnie een introductie programma gevolgd waarin verschillende onderwerpen aan bod kwamen. Zo kreeg de compagnie uitleg over de taken van de kustwacht, eveneens gelegerd op Marinebasis Parera. Daarnaast moest de compagnie de zwemtest gaan uitvoeren, deze was in Nederland al uitvoerig beoefend. Deze test wordt afgenomen in het zwembad en bestaat uit een aantal onderdelen: 15 meter onder water zwemmen; zwemmen met wapen; drenkeling opduiken van de bodem en vervoeren in de kopgreep. Tijdens het tweede gedeelte moet er 15 minuten gezwommen worden en als laatste moet er een geïmproviseerd reddingsvest gemaakt worden in het water. Voor sommigen best een uitdagende test, maar gelukkig heeft iedereen het met goed gevolg afgesloten. Dat geldt ook voor de weapon handling tests. Alle personeel moet hier op Curaçao afgetest worden op alle wapenhandelingen C7, Glock, Mag en Minimi alvorens hij mee mag doen met Life Fire Exercise.

Na de intro weken heeft de compagnie een acclimatisatie oefening gehouden op het oefenterrein Wacawa, westelijk op het eiland. Doelstelling van deze oefening was om het personeel te laten wennen aan de klimatologische omstandigheden en het terrein. Het valt zeker niet mee om verplaatsingen omgehangen met wapen en opsvest uit voeren onder deze omstandigheden, laat staan om contactdrills uit te voeren. Daarom is drinkbeleid, kleding en voeding erg belangrijk onder dergelijke omstandigheden.

a-curacao

Naast deze activiteiten heeft de compagnie een bijdrage geleverd aan het militair ceremonieel voor het bezoek van de Minister van Defensie en de CDS aan Curacao, koninginnedag en dodenherdenking.

 

 

 

 

De week erna heeft de compagnie een bootdrill week uitgevoerd onder leiding van het acuracao3

Bootpeloton Korps Mariniers. Een mooie week, waarbij geoefend werd met bootmaterieel, een amfibische mars langs de kust en noodprocedures op het water.

 

 

 

acuracao4

Aangezien onze plaatsing op Curaçao een tijdelijke tewerkstelling betreft heeft het personeel natuurlijk ook vrije tijd. In dat opzicht is Curaçao een fantastisch eiland om te ontspannen op de stranden, een duikcursus te volgen en natuurlijk gezellig te stappen! We kunnen dus terugkijken op een geslaagde eerste maand ‘Compagnie in de West’, we houden u op de hoogte over het verloop van onze activiteiten hier.

 

 

 

Kap Ferry Aalbers

C-Acie 42BLJ