Home 42 BLJ A cie Oefening Hunter Goose

PostHeaderIcon Oefening Hunter Goose

AddThis Social Bookmark Button

De strookoefening Hunter Goose duurde van 16 tot en met 25 januari en stond in het teken van niveau IV training en het afscheid van de YPR. We zijn begonnen op het oefenterrein te Beverloo en via Budel geëindigd op de Oirschotse Heide. Het waren voornamelijk offensieve acties die we hebben uitgevoerd. In dit artikel zal ik voornamelijk ingaan op het pelotonsoptreden gedurende deze week, zodat u vanuit het mijn perspectief een goed beeld krijgt van Hunter Goose.

De week voor de oefening kregen we een presentatie over het scenario dat we in zouden gaan en verschillende lessen over de onderwerpen die gedurende de oefening aanbod zouden komen. Snel werd duidelijk dat de nadruk tijdens de oefening op het trainen van de Ciestaf lag.

 

 

huntergoose

Om de Ciestaf goed te trainen kreeg de compagnie een extra AT peloton, een Genie peloton, een JEOG groep en een Genie tank onderbevel. Hiernaast was deze oefening de laatste oefening met de YPR en brachten we middels de verschillende verplaatsingen over de openbare weg de laatste eer aan de YPR.

De maandag van oefening stond in het teken van de opstart en het inrichten van een verzamelgebied in Beverloo. De compagnie ging de commandovoering in met het bataljon en de pelotons hadden tot en met woensdag de tijd om geïntegreerd met de Genie te gaan oefenen in het gebied. Mijn peloton kreeg een Geniegroep toegewezen en samen met de Genie hebben we voornamelijk het veiligstellen van bruggen, het ruimen van hindernissen, het ruimen van mijnen en het rood rijden beoefend.

Tijdens het oefenen werd duidelijk wat de Genie voor ons infanteristen kan betekenen en welke steun de Genie nodig heeft bij bijvoorbeeld het ruimen van hindernissen. De samenwerking met de Genie heb ik als leerzaam en prettig ervaren. Nadat de Ciestaf het OATDOEM proces had doorlopen kregen wij op woensdag bevel voor de eerste actie op het oefenterrein te Budel. We moesten een uitgestegen aanval uitvoeren op een vijandelijk vuurleidingcentrum dat de coördinatie verzorgde tussen verschillende artillerie opstellingen in het gebied.

Het eerste deel van de opdracht bedroeg een verplaatsing over de openbare weg richting het oefenterrein, vervolgens diende we donderdagnacht een verkenning uit te voeren, zodat de CC vrijdag een definitief plan kon maken en we zaterdag voor de dageraad voorwaarts konden.

 

huntergoose1

Zaterdag om 0800 heeft het AT peloton het vuur geopend op het aanvalsdoel en is eenheid 4 als voorste eenheid over het vuurleidingcentrum gegaan. Hoewel de verliezen aan eigen zijde groot waren, gesimuleerd met behulp van MCTC, was het een verrassende aanval die tot het gewenste einddoel heeft geleid. Ik was tevreden over de manier waarop het peloton heeft gehandeld.

Zaterdagmiddag en zondag hebben we gebiedsbeveiliging uitgevoerd. Mijn peloton was QRF en heeft zorg gedragen voor een opstelling om de hoofd naderingsmogelijkheid van de vijand dicht te houden. Maandag zijn we met de YPR over de openbare weg naar de Oirschotse Heide vertrokken voor de laatste actie. De verplaatsing over de openbaar weg leverde veel verwonderde gezichten op bij de burgerbevolking, maar een warme kop koffie tijdens het statisch zijn in een dorpje zat er helaas niet in. De laatste actie was het uitschakelen van een MRLS stelling.

De voornaamste deelopdrachten waren het uitvoeren van een verkenning, het doorbreken van een tankgracht en het uitvoeren van een bereden aanval ten zuiden van het Vennebosje. Tijdens de verkenning vond ik het erg goed om samen te werken met Anti-tank en de Genie. Door met de verschillende specialismen te gaan verkennen konden we een goede aanbeveling doen aan de CC. Belangrijk hierbij was het zoeken naar een mogelijkheid om de 600m lange tankgracht te doorbreken. Deze was deels bemijnd, had een aarde wal van een 3m hoog en was 2m breed en 2m diep. Woensdagochtend vond de laatste actie plaats.

Alle eenheden kwamen in stelling zodat AT vuur kon uitbrengen op het doel, vuursteun kon worden uitgebuit en de Genietank veilig de tankgracht kon doorbreken met eenheid 5 ter beveiliging. Op teken van de CC gingen wij met eenheid 6 de tankgracht over en voerde we een bereden aanval uit op het aanvalsdoel. Eenheid 4 en 6 gingen ontplooid met het uitgestegen personeel over het aanvalsdoel heen, om ten zuiden van het aanvalsdoel een consolidatie in te richten. Wederom was het aanvalsdoel genomen er waren echter weer veel slachtoffers aan eigen zijde.

Na de consolidatie heeft de Genie de doelen gesteld met explosieven en zijn we terugverplaatst naar het verzamelgebied. Op de terugweg naar het verzamelgebied werd de oefening beëindigd en gingen we op de kazerne van start met het onderhoud. Ik kijk met een goed gevoel terug op de oefening Hunter Goose en vond het met name goed om met de verschillende wapens en dienstvakken samen te werken.

Nu zijn we bezig met het inleveren van de YPR en zullen we komend half jaar ons nieuwe gevechtsvoertuig te CV-90 binnenkrijgen. Dit betekent dat we veel op cursus zijn in Amersfoort en we er nieuwe functies bij krijgen in het peloton.

 

TLNT M. Borst

Pelotonscommandant eenheid 4