Home 42 BLJ A cie Monument van Verdraagzaamheid te Haelen

PostHeaderIcon Monument van Verdraagzaamheid te Haelen

AddThis Social Bookmark Button

verdraagzaamheid3

De Plaatsvervangend Commandant 13 Gemechaniseerde Brigade/Regionaal Militair Commandant – Zuid, kolonel Joost Doense, heeft acte de presence gegeven bij de herdenking Monument van Verdraagzaamheid. Ook waren er 40 militairen van de A-Compagnie 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers aanwezig.

 

Het Monument van Verdraagzaamheid in Haelen is in 2001 onthuld. Het monument is opgericht als herinnering aan alle militairen die in de oorlogsjaren 1940-1945 in het Leudal gebied zijn gesneuveld. Het gaat hier om 687 militairen uit 11 landen. Bijzonder aan deze jaarlijkse herdenking is dat er naast Nederlandse en geallieerde militairen ook Duitse en Oostenrijkse militairen herdacht worden.

 

Monument geadopteerd

De A-Compagnie 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers heeft het monument twee jaar geleden geadopteerd. Vanaf dat jaar is er steeds een detachement militairen van deze compagnie bij deze herdenking aanwezig. Een gedeelte assisteert bij het leggen van de kransen en het hijsen van de vlaggen, en het andere gedeelte trad op als erewacht.

 

Symbool van verbroedering

De herdenking bij het monument wordt ook internationaal zeer gewaardeerd. Verschillende buitenlandse diplomaten en officieren waren aanwezig. Zoals de ambassadeur van Slowakije, de heer Jaroslav Chlebo, en de Ambassadeur van Oostenrijk, de heer Werner Druml. De eerste krans werd gelegd door de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht/Inspecteur der Veteranen, luitenant-generaal der mariniers Ton van Ede, in naam van het Nederlandse Ministerie van Defensie. En de laatste krans was een gezamenlijke krans. Deze werd gelegd door vier veteranen – een Duitse, een Britse, een Nederlandse en een Belgische – uit de Tweede Wereldoorlog. Dit als symbool voor de daadwerkelijke verbroedering.

 

Meer foto's op https://www.facebook.com/media/set/?set=a.689467834404908.1073741991.233040320047664&type=1

verdraagzaamheid

verdraagzaamheid2
verdraagzaamheid4