Home 42 BLJ B cie Limburgse Jagers en ACOTA missie

PostHeaderIcon Limburgse Jagers en ACOTA missie

AddThis Social Bookmark Button

oeganda1

Uganda, Kamp Singo 26-03-2015

 

In Januari 2015 zijn 6 Limburgse Jagers (4 Bulldogs en 2 Ganzen) aangewezen om deel te nemen aan een ACOTA  missie (Africa Contingency Operations Training and Assistance) in Uganda. De opdracht, het ondersteunen van het US ACOTA programma gedurende 6 weken, werd met veel plezier ontvangen en gezien als een leuke exotische uitdaging. Het betreft hier een ongewapende missie.
Na de MGI en de noodzakelijke voorbereidingen zoals een vaccinatieprogramma , diplomatiek paspoort, kleden, enz. konden we op 11 Maart vertrekken naar Uganda.  De BC, S1 , CC A- en B-cie wilden er zeker van zijn dat we vertrokken. Ze  waren in alle vroegte richting Schiphol getogen  om er zeker van te zijn dat we tijdig ingecheckt  waren. Het werd door ons zeer geapprecieerd dat zij ons succes wensten. Zonder vertraging of bijzonderheden waren we ’s avonds rond 23.30 lokale tijd (+2 uur) gelegerd in het Tick hotel, gelegen aan de noordwest rand van de stad Kampala. Het hotel voldoet ruim voldoende. Ook het US ACOTA team is gelegerd in dit hotel.
We hebben in de dagen erna onze medische afvoerlijn gecontroleerd en de omgeving verkend. Bij het bezoek aan de NL ambassade hebben we kennisgemaakt met de ambassadeur en de defensie attachee. De eerste uitnodigingen voor een receptie op de residentie van de ambassadeur en een schijnbaar traditioneel geworden diner met de attachee zaten na dit bezoek in de broekzak.

 

  
oeganda2

Het weekend hebben we gebruikt om verder te acclimatiseren en boodschappen te doen voor de aankomende werkweek. De bevolking is vriendelijk en het verkeer een drama. Zonder regels lopen en rijden hier massa’s mensen en voertuigen dwars door elkaar. Een ritje van 5 km kan hier zomaar 2 uur duren.

 

 

 

oeganda3

Het programma is onderverdeeld in 7 hoofdgroepen:
Deliberate Attack, Ambush, Move te Contact, Cordon & Search, Security Patrol, Checkpoint en  Convoy Ops. Alle onderwerpen worden in een 3-daagse cyclus behandeld, waarbij (bij de meeste onderwerpen) de 3e dag een LFX (soms Nightfire) uitgevoerd word.
Het uitvoeren van het programma is voor ons gebaseerd op “Train the Trainer”. De Ugandezen hebben hun eigen instructeurs die de lessen en uitvoering van scenario’s verzorgen. Onze rol is het monitoren en begeleiden van deze instructeurs.
 
De AMV-er die er in eerste instantie is om de NL gezondheid te waarborgen laat zijn meerwaarde gelden door het ondersteunen van CLS lessen en het adviseren op medisch gebied van ACOTA personeel. Tevens deelt hij zijn kennis met het opzetten en in stand houden van de Ugandese Role 1.
De Senior is samen met de US Country manager verantwoordelijk voor het op peil brengen van het MDMP (Military Decision Making Proces).
Aan het einde van de opleiding moeten de Oegandezen (Battle Group, +/- 1650 man) een eindoefening onder leiding van de Engelsen vervolmaken voordat zij de stempel “Gereed voor 1 jaar inzet Mogadishu, Somalië” krijgen.

oeganda5

oeganda4