Home 42 BLJ B cie Herdenking Maria Hoop

PostHeaderIcon Herdenking Maria Hoop

AddThis Social Bookmark Button

Mariahoop1

In de afgelopen meimaand is stilgestaan bij de Duitse inval in Nederland, nu precies 75 jaar geleden. Nog veel meer aandacht is besteed aan het feit dat precies 70 jaar geleden Nederland bevrijd werd na een bezetting van vijf lange jaren. Ook zijn zij die zijn gesneuveld tijdens die Tweede Wereldoorlog herdacht. Maar niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Op 4 mei herdenken wij “Allen -burgers en militairen- die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties”.

 

Direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog brak voor Nederland een moeilijke periode van wederopbouw aan. Daarnaast heerste in Nederlands-Indië op zijn minst een onduidelijke situatie, nadat daar de onafhankelijke Republiek Indonesië was uitgeroepen. De Nederlandse regering besloot in een poging om in het overzeese gebiedsdeel de orde te herstellen grote contingenten, veelal dienstplichtige, militairen naar de Gordel van Smaragd te sturen. Uit alle geledingen van de Nederlandse samenleving en vanuit alle dorpen en steden vertrokken jonge mannen naar exotische bestemmingen als Java en Sumatra.

 

 

Mariahoop2

Ook uit de dorpskernen Maria Hoop en Putbroek (tegenwoordig samen Maria Hoop) in de huidige gemeente Echt-Susteren werden in totaal 9 mannen uitgezonden. Drie van hen, allen Limburgse Jagers, brachten uiteindelijk het hoogste offer. Luitenant Tony van Birgelen, soldaat Matthieu Aarts en soldaat Arthur Kurstjens keerde nooit meer terug naar Maria Hoop en zijn begraven op de erevelden te Bandung en Semarang. 60 jaar na het einde van de strijd in Nederlands-Indië kwam het in Maria Hoop tot de onthulling van een Indiëmonument in de dorpskern van Maria Hoop.

 

 

Mariahoop6

Een afvaardiging van de B -Bulldog- compagnie is sinds 2013 te gast bij de jaarlijkse herdenking die, doorgaans op de laatste zaterdag van mei, bij het monument wordt gehouden. In 2014 was de afvaardiging van onze compagnie groter in verband met het eerste lustrum van het monument. Het monument is toen ook geadopteerd door de Bulldogs. Dat wil zeggen dat wij de organisatie van de jaarlijkse herdenking, uit de gelederen van de Stichting 4 mei-herdenking Echt-Susteren, zoveel mogelijk proberen te ondersteunen en zorgen voor een jaarlijkse presentie bij de herdenking.

 

 

Mariahoop4

Afgelopen zaterdag 30 mei heeft wederom een herdenking plaatsgevonden waarbij namens ons Regiment 2 Limburgse Jagers de erewacht bij het monument vormden en ikzelf namens de Regimentscommandant een krans heb gelegd. De herdenking werd verder gekenmerkt door toespraken van onder andere wethouder Dijcks en de heer Wiel Goertz, oud-Indiëstrijder uit Maria Hoop, en werd muzikaal omlijst door de fanfare St. Paulus en zangkoor Corde et Animo.

 

Kapitein Hoeberichts
CC B-Cie

 

 

Mariahoop3

Mariahoop5

 

 

Foto's Pim Ermers