Home 42 BLJ B cie Nieuwe Nederlandse rotatie eFP Litouwen in recordtempo Fully Operational Capable

PostHeaderIcon Nieuwe Nederlandse rotatie eFP Litouwen in recordtempo Fully Operational Capable

AddThis Social Bookmark Button

litouwen6

De nieuwe rotatie Nederlandse militairen van 42 BLJ, heeft vorige week een eenheid van de 43e Gemechaniseerde Brigade afgelost in Litouwen. Wanneer een eenheid de taken overneemt, gebeurt dat middels een Hand-over, Take-over (HOTO) procedure waarbij alle taken worden overgedragen. Wanneer alle taken zijn overgedragen, wordt de eenheid gevechtsgereed gemaakt zodat deze compleet functioneel, klaar voor het gevecht, de poort uit kan.

 

 


litouwen5

De Bravo-compagnie van 42 BLJ, de eenheid die namens de 13e Lichte brigade de taken binnen eFP Battle Group afgelopen week heeft overgenomen, wist binnen recordtijd van 7 dagen Fully Operational Capable te worden. De eenheid kan hierdoor vandaag al vertrekken naar het oefenterrein in Litouwen. De Nederlandse contingentscommandant, de Majoor Martijn Pothuizen, stelt: “We zijn vastbesloten hier het goede voorbeeld te geven. Ik heb mijn mannen gevraagd, met maximale inzet de taken van onze voorgangers over te nemen. Dat we vandaag al het oefenterrein in kunnen en Fully Operational Capable zijn, is, zeker met de nieuwe Boxer (red. het Boxer-pantserwielvoertuig, dat voor het eerst in een infanterierol operationeel wordt ingezet) een geweldige prestatie. Ik ben echt trots op mijn mannen.” 

 


litouwen10

De commandant van de Nederlandse gevechtscompagnie, de Kapitein Pascal Oude Tijdhof, is verantwoordelijk voor de gereedstelling van zijn compagnie: “Na een moordend opwerktraject in combinatie met de omscholing (red. van gemechaniseerd optreden naar gemotoriseerd optreden) maken de mannen het onmogelijke weer mogelijk.“

 

 


litouwen4

Tijdens de NAVO-top in Warschau in juli 2016 is besloten tot de oprichting van de Enhanced Forward Presence (eFP). De inzet van vooruitgeschoven, multinationale eenheden is bedoeld ter verdediging van het NAVO-bondgenootschappelijk grondgebied en nadrukkelijk niet bedoeld om een conflict op te zoeken. De oprichting van de Enhanced Forward Presence is een uitdrukking van de bondgenootschappelijke solidariteit en geeft invulling aan een geloofwaardige afschrikking.
Enhanced Forward Presence betreft een roterende, proportionele en defensieve inzet. Nederland maakt deel uit van het multinationale bataljon onder leiding van Duitsland in Litouwen.  De eFP is onderdeel van een pakket maatregelen om de NAVO te versterken in haar afschrikkende en defensieve houding. De battlegroup in Litouwen bestaat momenteel uit Duitsland, Nederland, België, Noorwegen en Luxemburg.

 


litouwen8

De huidige Nederlandse eenheid is afkomstig van de 13e Lichte Brigade, 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers (42 BLJ) en maakt de komende periode voornamelijk gebruik van het Boxer-pantserwielvoertuig. Dit robuuste en terreinvaardige voertuig is modulair opgebouwd. Daardoor is het voor diverse taken in te zetten. De Boxer is snel en kan grote afstanden afleggen. Het is de eerste operationele inzet van het nieuwe voertuig in een infanterierol.

 

litouwen9

litouwen7