Home 42 BLJ B cie B-cie actief in Oberlausitz

PostHeaderIcon B-cie actief in Oberlausitz

AddThis Social Bookmark Button

B-cie actief in Oberlausitz
 
De B-cie heeft gedurende 11 tm 20 jan 2011 deelgenomen aan de oefening Armoured Ibex  op oefening_ibex3

het duitse oefenterein Oberlausitz,
was het de planning om al op zaterdag 8 jan in de richting te gaan, tot het weer roet in de plannen gooide, omdat het zeer slecht was in duitsland werd besloten om de heenreis tot dinsdag uit te stellen.

 

 


Na 10 uren bussen kwamen we aan op de kazerne Haide, en kon de oefening beginnen, samen met 11 TKbat en het 17e werd er volop op niveau 4 gestreden en volgde de ene AAR (after action review) de andere op.
oefening_ibex4

Na 3 nivo 4 acties , vele covo uren en natuurlijk ook het vele wachten, keerde de B-cie op 20 jan weer terug op de RVS te Oirschot.
De volgende oefening staat inmiddels ook alweer voor de deur, op 31 jan zullen we voor 2 weken naar Marnewaard afreizen om ons hier helemaal te gaan bekwamen op het OVGn
 
Bijgevoegde fotos;
Onze Geneeskundige krijgers

Kap Wassenaar
oefening_ibex5

De Cie 3 hoek (Kap Wassenaar , Smo van Boven, Plv CC Wiltenburg , de CSM was op dat moment naw)
 

 

 

 

mvg;  John de Heijde

 

Het onderstaande stuk komt van de Landmachtpagina.

Ongebruikelijke repetitie van aanvalsplan tankbataljon
 
oefening_ibex

11 Tankbataljon heeft afgelopen week tijdens de oefening ‘Armoured Ibex’ op het Duitse oefenterrein Oberlausitz een oefenoperatie voorbereid door het scenario schaal 1 op 1 te doorlopen. Een uitzonderlijke voorbereiding die Full Dress Rehearsal (FDR) wordt genoemd. Een FDR kost meer tijd en moeite, maar maakt plannen beter inzichtelijk en levert zo al vóór de daadwerkelijke oefening veel nuttige informatie op.

“Normaal gesproken maken de commandanten hun plannen duidelijk aan de hand van de kaart of een maquette. Maar we kozen er nu voor om dit live, schaal 1 op 1 te doen”, vertelt de bataljonscommandant van 11 Tankbataljon, luitenant-kolonel Kees Koek. “Deze rehearsal is bedoeld voor de teamcommandanten en stafleden. Zij moeten op deze manier beter inzicht krijgen in hun eigen plannen en het werk van de anderen. Dat moet tot betere communicatie leiden tijdens de echte uitvoering en toekomstige acties.”
Daadwerkelijk in actie
De betrokken teamcommandanten en de bataljonsstaf volgen de Full Dress Rehearsal vanaf een heuvel op het oefenterrein in het oosten van Duitsland. Een voor een doen de commandanten hun plan uit de doeken. Vervolgens komt de desbetreffende eenheid daadwerkelijk in actie. Als eerste maant de commandant van de verkenners van 17 Pantserinfanteriebataljon zijn mannen in de Fennek-verkenningsvoertuigen voorwaarts. Het leidinggevende gezelschap wordt per radio real time op de hoogte gehouden. Ze horen bijvoorbeeld dat de voertuigbemanning onverwacht hun voertuig uit moet voor een verkenning te voet. Deze verandering kan dankzij de FDR in de plannen worden meegenomen.

 

Tankgracht
 
oefening_ibex2

Na de verkenners komen ook de infanteristen, de genisten en de Leopard-gevechtstanks aan de beurt. De genisten doorbreken tijdens de FDR bijvoorbeeld een tankgracht, waarna de samengestelde eenheid het obstakel in het terrein kan passeren. Als het hele team de tankgracht is overgestoken, is de repetitie ten einde en is het tijd voor de nabespreking en het verwerken van de resultaten in de plannen. Overste Koek: “Sommige dingen konden in kortere tijd of hadden juist meer tijd nodig. De afstand tussen eenheden moest kleiner of er moest juist meer ruimte tussen zitten. De veranderingen waren dus voornamelijk van toepassing op tijd en afstand.”