Home 42 BLJ C cie 2010-01-16 Afscheid IGK

PostHeaderIcon 2010-01-16 Afscheid IGK

AddThis Social Bookmark Button

Afscheid IGK bij BLJ

Met gure wind en temperaturen tot -6 graden, zou het een dag worden van flink afzien. Een schietdag in het opwerkingstraject voor TFE-12 met de mortiergroep 42 BLJ C-cie.

Naast onze schietdag mochten wij het afscheid van de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht begeleiden. Schieten in de winter levert zowel in Duitsland als in Nederland altijd uitdagingen op. Munitie vervoer is namelijk gebonden aan ADR-regelgeving, wat resulteert in het feit dat er wel eens niet gereden wordt.
Uiteindelijk na een hoop geregel, bellen etc konden wij om 12:00 uur de admiraal van Maanen ontvangen en het programma draaien wat wij gepland hadden.

 

Nadat de BSB in opleiding de admiraal afgeleverd had, dit hoorde bij hun oefenprogramma, namen wij het over. De admiraal mocht onder leiding van stukscommandant Kpl1 Verspaget en zijn stuksbemanning, richter Sld1 Osenbruggen en munitiewerker Kpl1 de Kooter, een doel uitschakelen.. Na een aantal granaten zat het stuk, geleid door correcties van de waarnemers, op doel en kon het uitwerkingsvuur afgegeven worden.

 

Na de lunch, die genuttigd werd in en rond de combi, de enige locatie waar men nog wat kon schuilen voor de vrieskou, kon de admiraal het waarnemers deel van het programma draaien. Onder leiding van wachtmeester Biemans werden de puntjes nog even op de i gezet voor een Call for Fire. Het bleek dat bij de admiraal, die oud scheepsartillerist is geweest, weinig herhaling nodig was en al snel werd een vuurtje opgestart. Een aantal radioberichten later bleek dat de admiraal nog meer dan genoeg van de werkvloer wist om snel op doel te komen en het tweede doel succesvol uit te schakelen.

 

Het was de mortier- en waarnemersgroep van 42 BLJ C-cie een eer om deel uit te maken van het afscheid van de IGK. Wij hopen dat de admiraal evenveel genoten heeft van de dag als wij. De oprechte interesse in de jongens, hun uitzending en hun nazorg werden van ons uit zeer gewaardeerd.

 

 

Elnt Thijs Boekhout
Cdt waarnemersgroep Ccie 42 Pantser Infanterie Bataljon Limburgse Jagers