Home 42 BLJ C cie 13 Mechbrig ondersteunt herdenking Margraten

PostHeaderIcon 13 Mechbrig ondersteunt herdenking Margraten

AddThis Social Bookmark Button

embleem-rlj

‘Dit doen we uit respect en waardering voor de opoffering van alle Amerikaanse militairen die hier begraven zijn’

 

135 militairen van 13 Gemechaniseerde Brigade zijn zondag betrokken geweest bij de jaarlijkse herdenking van gesneuvelde Amerikaanse militairen op de erebegraafplaats Margraten in Zuid-Limburg. Voor de bevrijding van Nederland gaven vele duizenden Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog hun leven.

 

Militairen van landmacht, luchtmacht en marechaussee hadden een rol in het ceremonieel of waren er voor de beveiliging. Brigadegeneraal Gijs van Keulen, commandant 13 Mechbrig, was gastheer voor alle Nederlandse genodigden én Commandant Militaire Middelen tijdens de herdenkingsdag. 100 militairen van de Charlie compagnie van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers vormden een erewacht en 30 Natres Bataljon leverde 22 kransdragers voor de ceremonie. 13 Geneeskundige Compagnie stond paraat met een ziekenauto en geneeskundig personeel en sectie G3 coördineerde de voorbereiding en uitvoering van de ceremonie in Margraten.

 

De Limburgse Jagers legden een krans bij het graf van de Amerikaanse sergeant John Scully, dat zij vorig jaar adopteerden. “Ieder jaar tijdens Memorial Day is de Charlie compagnie op dit ereveld aanwezig als erewacht”, legt detachementscommandant kapitein Paul Martens uit. “Met de adoptie van dit graf en de herdenking krijgen met name de jonge militairen meer besef waarom we ieder jaar hier staan. Tevens toont het onze betrokkenheid met deze speciale begraafplaats aan. We doen dit uit respect en waardering voor de opoffering van alle Amerikaanse militairen die hier begraven zijn.”

Er liggen ruim 8.300 Amerikanen begraven op Margraten. Op The Wall of the Missing staan nog eens ruim 1.700 namen gebeiteld van soldaten die nooit werden gevonden. Nederland gaf de militaire begraafplaats in 1945 in eeuwigdurende bruikleen aan de Verenigde Staten. Jaarlijks, op Memorial Day, eert Nederland de Amerikaanse gevallenen.

 

Meer foto's op de facebookpagina van 13 Mechbrig.

 

 

margraten2013

De Charlie compagnie van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers legt een krans bij het geadopteerde graf van de Amerikaanse sergeant John Scully, omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto:kpl1 Tom de Jong)