Home Regiment Verhalen

Verhalen

De stoere man onder de alpinopet

AddThis Social Bookmark Button

Iedereen noemde hem altijd Stied. Een afkorting van Aristides; wat ‘zoon van de beste’ betekent. ‘Maar zo heet ik alleen op zondag’, riep hij meestal gekscherend.
Stied Witlox, een man met honderd petten: van stadsgids tot kanunnik en van grottendeskundige tot CDA’er, maar in ‘zijn’ Maastricht vooral bekend als de man met het eeuwige alpinopetje. De laatste jaren lieten zijn fysieke krachten hem in de steek en ging hij ‘sjokkend’ door zijn geliefde binnenstad. Maar dat beeld doet hem tekort. In de herinnering zal Witlox altijd de bevlogen geschiedenisleraar en latere conrector van het Stedelijk Lyceum blijven. En niet te vergeten, de trotse reserveofficier (LKol) bij de Limburgse Jagers.
Als we zijn familie en kennissen benaderen, vallen typeringen als: erudiet, avonturier, rechtschapen, verhalenverteller, zorgzame familieman, rechtse rakker, kwajongen en eeuwige optimist. Maar voor zijn dochter Mechtild was haar vader bovenal een stoere man. Nergens bang voor, een leider, een kartrekker.

 

Lees het volledige artikel uit de Limburger van 15 februari 2018 in PDF formaat door het hier te downloaden.

 

copyright De Limburger

 

De Mont Ventoux op tegen kinderkanker

AddThis Social Bookmark Button

Op 19 september 2015 gaat de oud Limburgse Jager (lichting 91-1) Herman Soepenberg samen met een aantal mede enthousiastelingen tegen de Mont Ventoux opfietsen. Dit om geld op te halen om de strijd tegen kinderkanker te steunen en om kinderen die zelf of in hun directe omgeving te lijden hebben van kanker een fijne dag te bezorgen tijdens de Vechtgenotenrit. De Mont Ventoux staat bekend als de reus van de Provence of de kale berg. De beklimming is 21 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5% met uitschieters tot 12%. Om het nog wat leuker te maken staat er in de laatste kilometers vaak een strakke mistralwind. Inmiddels is Herman volop in training en bezig om geld binnen te halen voor het goede doel. Tijdens de trainingsfase wordt er uiteraard ook een Limburgse (Jagers) accent gelegd door op 30 mei “Limburgse mooiste” te fietsen. Wil je hem steunen in zijn strijd voor het goede doel dan kan dat door een donatie te doen via deze link http://www.alpentocht.nl/2_320_Herman_Soepenberg.aspx of door naar de website www.alptentocht.nl te gaan en via “doneer nu” zijn naam te selecteren en een donatie te doen. Dat kan simpel en makkelijk via Ideal. Meer informatie over de Vechtgenotenrit vindt je hier. http://www.vechtgenoten.nl/algemeen/nieuwsbrief-vechtgenotenrit-6-juni-2015/

 

Herman fietst onder het motto “niet beter, wel anders” en zal zodra hij op de top van de Ventoux is luidkeels de Limburgse Jagersmars ten gehore brengen.

 

Documentaire "Getekend"

AddThis Social Bookmark Button

Zondag 31 augustus, Nederland 2, 20.25 uur zendt de NCRV de documentaire ’GETEKEND – veteranen in therapie’ uit.

 

GETEKEND – veteranen in therapie is een film over de diepe sporen die de oorlog soms achterlaat in de ziel. Documentairemaker en journalist Coen Verbraak volgde een jaar lang cliënten en zorgprofessionals binnen het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV). Het resultaat geeft een bloedstollende inkijk in de wereld van het gevecht dat pas na thuiskomst wordt gevoerd.

 

Zes veteranen worden gevolgd tijdens de intensieve behandeling van hun posttraumatisch stress-stoornis (PTSS). Na jaren van zwijgen, stoer doen of de rest van de wereld de schuld geven, zien we ze nu praten, tekenen, zweten en huilen, soms alleen, vaker met elkaar in de groep. Want of deze mannen 35 jaar geleden of 3 jaar geleden deelnamen aan een vredesmissie, hun symptomen zijn meestal dezelfde. Tijdens therapiesessies en in openhartige interviews met de maker vertellen ze hoe ze zich thuis opsloten voelden of stiekem verlangden naar de dood, tot ze geen uitweg meer zagen.

 

Mini pantsers

AddThis Social Bookmark Button

mini9

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de eerste AMX pantserrupsvoertuigen de KL instroomden bij onze DEMCie, 16 BLJ en 42 BLJ . 42 BLJ nam ze gelijk mee naar Seedorf en kwam met de YPR terug. En nu stroomt de CV9035NL in. Van al deze voertuigen staan modellen in onze Historische verzameling in Weert. De medewerker en oud C-Cie 42 BLJ, Herman Pook  maakte de meeste van deze modellen. En de oud B Cie 16 BLJ,  Frank Poeth, maakte een kleine display met zijn AMX waarop hij de boordschutter was. Hierbij een overzicht van de modellen. Naast de Pantserrups voertuigen zijn ook de  jeep’s , de Bushmaster uit Afghanistan , maar ook de Bren en Lolyd Carriers uit de Indie periode te zien.

 

 

mini

mini1
mini2
mini3
mini4
mini5
mini6
mini7
mini8
mini10
mini11
mini12

 

Café De Limburgse Jager

AddThis Social Bookmark Button

cafeRLJ.JPGDoor Huub Mommers werd het website team met een foto geattendeerd op een café met de ons zo bekende naam "De Limburgse Jager".

Enig speurwerk van uw website team leverde de locatie nabij Hasselt in België op. Klik op deze link om de locatie in Google maps te bekijken.

 

2010-01-22 Diner de Corps 2010

AddThis Social Bookmark Button

Sfeer foto Diner de Corps 2010Het Diner de Corps is bij uitstek de gelegenheid waar de oudere en jonge officieren van het regiment elkaar ontmoeten. Wanneer we naar de invulling en de goede contacten kijken die er waren tijdens dit diner, dan kan maar één conclusie volgen: Het Regiment Limburgse Jagers leeft!

 Alvorens aan het diner te gaan, kwamen de aanwezigen bijeen bij het monument van de gevallen Limburgse Jagers. De gevallen en overleden Limburgse Jagers werden herdacht. Onze Regimentscommandant legde, samen met de Regimentsoudste, een krans bij het monument.

Lees meer...

 

Officiersstokjes en de Oirschotse stoeltjes

AddThis Social Bookmark Button

In de jaren vijftig en zestig was het gebruik van een Officiers stokje algemeen gebruik.

Klik op de link om te lezen hoe dit bij 16 BLJ ging.

officiersstokjes en de oirschotse stoeltjes

 

Gevreesde stikkers

AddThis Social Bookmark Button

 
Na een lange afwezigheid is een traditie weer terug binnen de Koninklijke Landmacht (KL). Sinds enige tijd zijn de stickers van de welbekende en door sommigen gevreesde Alfa compagnie 42 Bataljon Limburgse jagers (A-Cie 42 BLJ) weer in omloop. De blauwe, ovale sticker met de wereldwijd beroemde ganzen hebben weer een nieuw leven gekregen!

Lees meer...

 
Meer artikelen...