Home SRLJ In Memoriam IM In Memoriam Majoor bd Jans

PostHeaderIcon In Memoriam Majoor bd Jans

AddThis Social Bookmark Button

majoorhans

Eerst nu is ons bekend geworden dat de oud Kapitein adjudant van het Regiment in de begin jaren ’50 van de vorige eeuw , de latere majoor Jans, op 23 september 2016  op 98 jarige leeftijd is overleden.

 

 

Leo Jans werd in 1918 in Tegelen geboren. Zijn vader was generaal Jans. Deze richtte na de demobilisatie de Limburgse afdeling van de Orde Dienst (OD) op. Jans junior werd al snel betrokken bij het verzetswerk van militairen. In 1942 nam hij de leiding over van zijn vader toen deze moest onderduiken.


Legendarisch is de ontsnapping van Jans uit het Venlose politiebureau nadat hij was opgepakt door de beruchte Sicherheitsdienst-medewerker Richard Nitsch. Jans werd door een groep Venlose verzetsmensen uit zijn cel gehaald. Daarbij was ook zijn beste vriend en verzetsman Wiel van Boekhold* uit Venlo betrokken.Als represaille voor de ontsnapping werden de zussen van Jans, Trees en Katie, opgepakt. Laatstgenoemde overleed later aan de gevolgen de gevangenneming. In Venlo-Oost is de Katie Jansstraat naar haar vernoemd.


Jans is na de oorlog veelvuldig onderscheiden. Hij kreeg, net als zijn kameraad Van Boekhold, uit handen van prins Bernhard de Bronzen Leeuw.
Majoor Jans verliet het leger om commandant te worden van de Afdeling Bescherming Bevolking van de Provincie Limburg. Na zijn pensionering werd hij voorzitter van de Federatie van de Schutterijen van de beide Limburgen (BE en NL) . Tot op hoge leeftijd bleef hij het Regiment volgen en was bijna altijd present bij de Diners de Corps tot voor enige jaren in Weert.

 

N.C.S. Vroom voorzitter Stichting RLJ