Home SRLJ In Memoriam IM In Memoriam LKol Oliemans

PostHeaderIcon In Memoriam LKol Oliemans

AddThis Social Bookmark Button

imoliemans

Op 95 jarige leeftijd is in Breda overleden Luitenant kolonel Willem Oliemans.

 

Overste Oliemans diende in de meidagen 1940 in de Betuwe-stelling.
In 1951 werd de toenmalige luitenant Oliemans ingedeeld bij de nieuw op te richten DEMONSTRATIECOMPAGNIE in Harderwijk. Daar hield hij zich als plaatsvervangend compagnies verband bezig met de voorbereiding en uitvoering va grote demonstraties van het nieuwe optreden van de Koninklijke Landmacht. Met veel simulatie van ontploffingen, mitrailleurvuur werden demo’s van Peloton en compagnie in de aanval uitgevoerd. Bij die demo’s trad luitenant Oliemans op als “Commentator”. Hij gaf aan de aanwezige toehoorders uitleg over het optreden vanaf het dak van de Radio luidspreker wagen.

 

 

 

 

 

imoliemans1

Van 1953-1955 was Kapitein Oliemans Commandant van de DEMONSTRATIECOMPAGNIE.
Aanvang zestiger jaren was majoor Oliemans verantwoordelijk voor het ontwikkelen, testen en invoering van het Nederlandse paradepaardje de DAF YP -408, het gepantserd wielvoertuig dat in 1964 bij zeven pantserinfanteriebataljons werd ingevoerd.
Overste Oliemans had op hoge leeftijd nog veel informatie over zijn eerste jaren bij de Demonstratiecompagnie en de ontwikkeling destijds van de Infrarood nacht apparatuur. Hij was een belangrijke informant voor het boekje over de Demonstratiecompagnie dat twee jaar geleden werd uitgegeven.

 

 

 

 

 

Het Regiment en Stichting Limburgse Jagers betuigt zijn medeleven aan de nabestaanden en wenst hen sterkte met het verlies van hun vader en grootvader

 

N.C.S. Vroom, voorzitter Stichting RLJ