Home SRLJ Nieuws Kranslegging in Maastricht

Kranslegging in Maastricht

AddThis Social Bookmark Button

herdenkingmaastricht

Namens het Regiment Limburgse Jagers, Officiersvereniging Maastricht en de Bond van Wapenbroeders is op zondag 10 mei een krans gelegd bij de oude Maasbrug in Maastricht. Het woord werd gevoerd door Lkol bd N.C.S. Vroom, voorzitter Stichting Regiment Limburgse Jagers en het dodenappèl afgenomen door kap adj, M.J.E van Sint Fiet.

 

 

Herdenking  Maastricht 10 mei 2015

75 jaar geleden lag hierachter ons een gapend gat waarin mannen met Stahlhelmen de Maas via planken trachten over te steken. Immers, het was gelukt de bewegende delen van de drie bruggen te laten springen. De militairen van het Territoriaal Commando Zuid Limburg hadden aan hun opdracht voldaan. Immers met de beperkte middelen van slechts vijf infanteriebataljons, geen vuursteun, een viertal anti tank geweren hebben ze het Duitse plan verijdeld.

 

Die luidde: 
Die zuerts an der Maas eintreffende Teile der Gefechtstruppen haben den Auftrag, die zwei Strassenbrucken und Die Eisenbahnbrucke fest in die hand zu nehmen und Ihre Zerstorung zu verhindern.

 

Kortom onze militairen van Nijswiller tot Obbicht van Kerkrade tot Eijsden hebben met geweren en mitrailleurs gestreden zo goed als ze konden, de wel verwachte maar toch snelle aanval van de oosterburen getrotseerd. En zelfs in het straatgevecht hier dichtbij, in de Hoogbrugstraat, met geweren tegen pantser een drietal Pantservoertuigen buiten gevecht gesteld.
Die  grote aanval van de Duitsers, die een snelle actie nodig hadden om hun luchtlandingstroepen bij Eben Emael en het Albertkanaal te ontlasten, kreeg een niet verwachte vertraging.
Maar dat ging wel ten koste van 47 gesneuvelden en vele gewonden van onze mannen. Hen gedenken wij vandaag hier na 75 jaar dat zij hun leven gaven voor hun land, hun streek.  Vijf jaar van onvrijheid brak aan, hier in Zuid Limburg was het wat korter door de bevrijding in september 1944. Weer oorlogshandelingen, weer angst, weer gesneuvelden, dit maal van Amerikaanse afkomst. Hen gedenken wij komende eerste pinksterdag in Margraten.

 

70 jaar leven we nu in vrijheid, maar nog steeds staan nederlandse militairen in strijdtonelen. Ook leden van ons Regiment Limburgse Jagers, nu niet in eigen land maar in Mali, Jordanie, Uganda, Irak. En gedenken wij de gesneuvelden die wij hebben moeten incasseren in Irak en Afghanistan, negen in getal.

 

Maar terug naar 75 jaar geleden zij die toen die eerste oorlogsdag van de 10 e mei sneuvelden staan hier in steen gegrift.
Ik verzoek de kapitein adjudant van het Regiment Kapitein van Sint Fiet, de namen een voor een op te lezen opdat wij weer hun naam horen.
Ik verzoek U  twee minuten stilte in acht te nemen om hen die vielen voor onze vrijheid en vrede te gedenken.

herdenkingmaastricht-1

herdenkingmaastricht-2
herdenkingmaastricht-3
herdenkingmaastricht-4