Home SRLJ Nieuws Herdenking Waterloo

Herdenking Waterloo

AddThis Social Bookmark Button

waterloo2

De slag om Waterloo wordt herdacht, niet alleen in Belgie, maar ook in Nederland. Hoewel Waterloo in het huidige Belgie ligt, kunnen we er niet omheen dat deze plaats, samen met Quatre-Bras, deel uitmaakte van het jonge Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. En dat deze slag een keerpunt was in onze geschiedenis weten we inmiddels allemaal. De Franse overheerser werd terug gedrongen, het Koninkrijk der Nederlanden en onze Koninklijke Landmacht bestaan 200 jaar. Ons stam Regiment heeft daar voor gevochten, de opschriften op ons vaandel herinneren hier aan.

 

 

waterloo3

waterloo1
Onze mederwerker van de museum groep, Rob daemen, heeft al eerder een mooie maquette gemaakt van het slagveld van Waterloo.

 

waterloo4

waterloo5
En een boekje uitgereikt aan alle leden van het 2e Regiment bij de vaandel uitreiking in 1896, waar voor het eerst de vaandelopschriften Quatre –Bras en Waterloo werden getoond.

 


De Koninklijke Landmacht herdacht de Slag bij Waterloo 200 jaar geleden op militair oefenterrein de Vlasakkers in Amersfoort. Hieraan namen 350 militairen deel. Aanwezig waren detachementen van alle destijds deelnemende Nederlandse regimenten en korpsen.

 

Napoleon vond zijn Waterloo door toedoen van een internationale coalitie, met als kern een Pruisisch en een Brits-Nederlands leger. De Nederlandse bijdrage was van doorslaggevend belang. Onder leiding van de Prins van Oranje, de latere koning Willem II, vochten 30.000 Nederlanders mee. “Het was een inzet van vrijwel alles waarover men op dat moment beschikte”, aldus Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif. Volgens De Kruif kwam 24% van de Nederlandse militairen om of raakte gewond. Ter vergelijking: in de meidagen van 1940 was dat 3%.

 

Tijdens de Slag bij Quatre-Bras, 2 dagen voor ‘Waterloo’, brachten de Nederlanders oprukkende Franse troepen tot staan. Hierdoor ontstond een goede uitgangspositie voor de geallieerde troepen bij Waterloo. Hier wisten Nederlandse eenheden vervolgens nog het tij te keren op kritieke momenten in het verloop van de slag. Zo stopte de Nederlandse generaal Chassé met zijn divisie Napoleons laatste troef, de Keizerlijke Garde. Kolonel Detmers' brigade joeg deze garde vervolgens in de armen van de Pruisische troepen, waarmee de slag definitief werd beslist.

 

“Onze inzet bij Quatre-Bras en Waterloo is het ultieme voorbeeld van vechten voor vrede en vrijheid”, stelt De Kruif. “Op geen moment in de geschiedenis van de Koninklijke Landmacht zijn we zo massaal ingezet en hebben samen met onze geallieerde wapenbroeders zo een groot resultaat weten te realiseren.”