Home SRLJ Nieuws Herdenking watersnoodramp Heijningen-West Brabant

Herdenking watersnoodramp Heijningen-West Brabant

AddThis Social Bookmark Button

Geschreven door Tlnt I.A. Plein

Herdenking Watersnoodramp 1 februari 1953


“De Ramp”, zoals deze overstroming vaak wordt aangeduid in West-Brabant, heeft enkele honderden slachtoffers gemaakt. Ongeveer 1000 militairen van het Regiment Limburgse Jagers zijn ingezet in de meest geteisterde gebieden zoals het eiland Schouwen-Duiveland en het dorp Fijnaart.

 

 

Samen met andere eenheden hebben zij er ondermeer voor gezorgd dat een belangrijke dijk gehouden werd. Hierdoor werd voorkomen dat het dorp Fijnaart volledig onder water kwam te staan en kon er tijdig geëvacueerd worden. Naast Nederlandse zijn ook Belgische, Franse, Amerikaanse en Britse militairen ingezet bij het helpen keren van de waterramp.

Het dorp Heijningen werd zeer zwaar getroffen. Hier vielen, in vergelijking met andere plaatsen in West-Brabant, de meeste slachtoffers. Het aantal doden kwam hier op een totaal van 76 personen (ongeveer 10% van de totale bevolking van het dorp). In 1997 ging de toenmalige gemeente Fijnaart en Heijningen op in de gemeente Moerdijk. In de diverse plaatsen binnen de gemeente Moerdijk zijn in totaal 103 mensen omgekomen. Onder deze 103 slachtoffers vielen 4 militaire collega’s te betreuren: Nicolaas F. Berg, Eddy Kasan, Adrianus Zwarts van het Korps Luchtdoelartillerie en Johannes E. Willemsem van het Korps Commandotroepen.

Op de Hoge Heijningensedijk staat een monument ter herinnering aan de ramp. Een imposant beeld voor de herinnering aan het zwaar getroffen dorp Heijningen. Een sterke man die een vrouw beschermd, door haar te omarmen en met zijn rug naar de windrichting te staan. Duidelijk is te zien dat het uit kalksteen gehouwen beeld door de jaren heen te leiden heeft onder de weersinvloeden. Voor het grote imposante beeld staat een constructie van roestvrijstaal in combinatie met een granieten plaat waarin de namen van de 103 slachtoffers zijn gegraveerd.

Aan de rechterkant en linksachter het monument staan twee jonge eikenbomen die op 28 mei 2003 tijdens een ‘herdenkingsbezoek’ door ‘Limburgse Jagers’ zijn geplant. Op deze dag is ook een plaquette geplaatst aan de rechter voorkant van het Pestalozzihuis met het volgende opschrift; “In 1953 werden wij ingezet bij de ramp om te dienen mens, dieren en vaderland. Voor deze inzet van 50 jaar gelee, hebben wij geplant deze twee”. De watersnoodramp wordt in Heijningen elk vijf jaar herdacht met een plechtigheid bij het monument.

Vrijdag 1 februari 2008 reisde ik als “jongste officier” van 42 BLJ samen met de Regimentscommandant, Overste H.M. Klein Schaarsberg, af richting Heijningen om deel te nemen aan de 55ste herdenking van “De Ramp”. Om klokslag 10.00 kwamen we aan in het dorp. Vriendelijk werden we ontvangen en begeleid naar een grootte witte tent, die speciaal voor deze gelegenheid was opgezet. Ook militaire collega’s van het Korps Commando Troepen en van het Korps Luchtdoelartillerie waren op deze stormachtige ochtend aanwezig. Na vele handen geschud te hebben, namen we plaats tussen de aanwezigen in de tent. Nadat iedereen gezeten was vond een anderhalf durende plechtigheid plaats waarbij oud en jong aan het woord kwam. De binnenplechtigheid werd afgesloten met het voorlezen van de namen van de 103 slachtoffers van “De Ramp”. Wat volgde was een stille tocht richting het monument gevolgd door een buitenceremonie met een militair tintje.
Bij het monument werden bloemen en kransen gelegd door nabestaanden, overlevenden, en vertegenwoordigers van het Korps Commando Troepen en het Korps Luchtdoelartillerie. Als vertegenwoordigers van het Regiment Limburgse Jagers heb ik samen met de Overste Klein Schaarsberg een krans gelegd bij het monument. Al met al een indrukwekkende gebeurtenis. Als Limburgse Jager vind ik dat we altijd bij zulke herdenkingen onze betrokkenheid moeten blijven tonen.