Home SRLJ Nieuws Lofwaardig hebben zij gestreden in Maastricht

Lofwaardig hebben zij gestreden in Maastricht

AddThis Social Bookmark Button

pantserbuks

Ook in Maastricht hebben op 10  mei 1940, nu 74 jaar geleden leden van een onzer stamregimenten, namelijk het 13e Regiment Infanterie zich lofwaardig opgesteld en de ingevallen Duitse eenheden bestreden. Een opmerkelijke strijd speelde zich af in het centrum van Maastricht in het stadsdeel Wijck op de rechter oever van de Maas, in de Hoogbrugstraat.

Daar waren in de straten barricaden met opstellingen van het 13e Grensbataljon. In de Hoogbrugstraat had  een groep onder commando van sergeant Logister de beschikking naast de zware mitrailleur over een zgn geweer tegen pantser, een “pantserbuks” van het Zwitserse wapenbedrijf SOLOTHURN. Het was een van de weinige pantserbuksen die Nederland in 1939 had besteld die nog was afgeleverd. Duitsland hield de doorvoer van meer wapens tegen. Dat de Duitsers in feite gelijk hadden om die wapens niet door te voeren bleek in de Hoogbrugstraat in die vroege uren van 10 mei 1940, eerste Pinksterdag. Want de schutter soldaat Rietveld schoot raak.


maastricht1940

Er kwam een pantserwagen de Hoogbrugstraat in en daar heb ik op geschoten. Het eerste schot was raak. Er kwam een tweede pantserwagen. We, Plusje en ik schoten weer raak. Beide wagens staakten het vuren. Een derde pantserwagen kwam achter de twee anderen aan. Toen heb ik opnieuw geschoten en volgens mij heb ik die derde wapen ook geraakt , want hij is niet meer van zijn plaats geweest. Door de vijandelijke schoten werd de naast mij opgestelde zware mitrailleur buiten gevecht gesteld. De projectielen gingen dwars door de zandzakken heen. Mijn helper, Plusje, kreeg een schampschot op zijn helm, waardoor hij een meter of tien achteruit werd geslingerd. Ik ben als laatste vertrokken. Toen was de Duitse infanterie aan weerszijden van de straat al op een meter of tien genaderd.


En nu na 74 jaar kunnen we dit succesvolle bijzondere wapen, het geweer tegen pantser, daadwerkelijk tonen in onze Historische verzameling in Weert. Het is een van de twee exemplaren die nog in Nederland zijn. Een hommage aan de verdedigers van de Hoogbrugstraat die allen het vege lijf wisten te redden door met een bootje de linkeroever van de Maas te bereiken.