Home SRLJ Nieuws Lourdes 1960

Lourdes 1960

AddThis Social Bookmark Button

lourdes1960-1

De week na Pinksteren was in Den Bosch de bevordering van onze lichting tot sergeant, maar daar wij met enkele van onze groep naar Lourdes afreisde kregen wij de sergeantstrepen al mee naar huis om die thuis te laten opnaaien. In de trein, de reis duurde bijna 24 uur, werden wij bevorderd tot onderofficier. Die bevordering stelde ook niets voor omdat het alleen maar omgeroepen werd in de trein en de reisleiding ons kwam feliciteren met de bevordering.

  

lourdes1960-5

Wij waren middags vanuit Roosendaal vertrokken met een heel lange trein met het maximale aantal wagons. In Nederland hadden we een dieselloc ervoor tot over de Belgische grens, waar deze vervangen werd door twee zware stoomlocs, die ons met moeite door België sleurde. In Frankrijk kwam een eletroloc ervoor die wat meer capaciteit en ook wat meer vaart er in zette.

 

 

 

De volgende morgen werd een stop gemaakt in Bordeaux, waar we een H.Mis bijwoonde, om tegen de middag verder te reizen naar Lourdes waar we rond half vier arriveerden. We zaten met achten in een coupé wat wel een beetje eng was, vooral toen het avond werd en we wilde slapen. Maar we waren niet voor een gat te vangen. Twee mensen, waaronder ik zelf, sliepen in het bagagerek, en de andere op de banken en het tussen pad wat met plunjezakken was opgevuld. Alleen s'morgens bij het toilet maken was het een gedrang van je welste.

Ook werden in de trein sigaretten verkocht tegen accijns vrije prijzen. Een pakje Camel of Lucky Strike kostte dan ook maar 65 cent. Daar er tijdens de verkoop ook biecht gehoord werd, gingen mensen dubbel sigaretten halen, want men kon voor per dag een pakje kopen. Ook mensen die niet rookte gingen, en zo hadden de rokers volop stikkies om de pelgrimstocht door te komen.

 

lourdes1960-4

In Lourdes aangekomen werden onze spullen naar een tentenkamp gebracht wat de Franse strijdkrachten hadden opgebouwd aan de voet van de Kruiswegheuvel. In een colonne marcheerde het hele Nederlandse detachement eerst naar de Grot en van daaruit naar het tentenkamp. We waren daar op basis van slapen en ontbijt en sliepen op stretchers, maar daar de Fransen ons ontbijt aan de grens had tegen gehouden, kregen we s'morgens een stuk stokbrood en een croissant met wat kaas en jam. Voor de rest verzorgde we ons zelf in de stad waar we als militair overal 10 procent korting hadden. S'avonds aten we vaak een belegd stokbroodje aan een kraampje aan de oevers van de rivier de Gave.


lourdes1960-3

We hadden een vast programma waar we aan moesten deelnemen en voor de rest waren we dan ook vrij te gaan en te staan waar we wilden. Hier heb ik ook mijn Oostenrijkse vriend kennen geleerd die met hun detachement met bussen in Lourdes waren. Er waren ook Duitsers, maar zo kort na de oorlog spraken we liever met de Oostenrijkers die we ook konden verstaan. We keken onze ogen uit naar de Franse Para's. Zij waren in die tijd de enigste die als uitgangstenue een camouflagepak droegen en dat was voor ons wat buitengewoons. Aan Lourdes heb ik nog veel herinneringen over gehouden zoals de kruisweg waar ieder detachement een kruis mee droeg, en de mis in de ondergrondse Pius X kerk waar plaats is voor 25000 mensen. Veertig jaar later heb ik met mijn vrouw de reis naar Lourdes weer ondernomen. 

lourdes1960-2

 

 

 

Harry Savelkoul