Home SRLJ Reunies Phaff dag 23-11-2012

Phaff dag 23-11-2012

AddThis Social Bookmark Button

50jaarpainf

Op 23 november 2012, precies 199 jaar nadat Kol Phaff op 23 november 1813 zijn linieregiment oprichtte, is in Weert op de KMS de jaarlijkse Phaff dag gehouden. Ieder jaar is er een thema, dit jaar werd stil gestaan bij "Regiment Limburgse Jagers 50 jaar Gepantserd en Gemechaniseerd".

De tekening die u ziet in dit artikel is gemaakt door Jos Gelissen. Voor de bezoekers van de Phaffdag werd een kopie van deze mooie tekening als herinnering aan deze dag uitgedeeld.

 

 

 

Na ontvangst en de gebruikelijke vlaai, werd een voordracht gehouden door dhr Ruys over 50 jaar Gepantserd en Gemechaniseerd. Een leuke voordracht waarin onbekende feiten naar voren kwamen. Wist u van de yp 408 met asbakjes, speciaal voor het Koninklijk huis? De voordracht beschreef het begin met de YP en AMX, tot de CV90 die nu is ingevoerd. phaff2012-5

 

phaff2012-6
Kap Martens, CC van de Charlie cie, vertelde daarna over de ervaringen met de CV90 en het nieuwe optreden dat is ingevoerd ten opzichte van de werkwijze zoals met de YPR werd gedaan. Het is duidelijk dat met de komst van de CV90, er een geheel nieuwe infanterie het veld ingaat.

 

 

 

 

 

Aansluitend werd een film getoon over het thema van de dag. Klik hier om het filmpje te bekijken of ga naar ons You Tube kanaal.

 

 

phaff2012-4

De herdenking van alle gevallenen van het Regiment Limburgse Jagers en haar stam Regimenten was zoals altijd, indrukwekkend en in de toespraak van LKol Jacops, werd ook ingegaan op de groep mensen die "niet zichtbare schade" hebben opgelopen. PTSS en de symptomen mogen niet worden onderschat is de boodschap. phaff2012-2

Een static show met de YP408, YPR 765, Fennek, CV90 en de Boxer liet duidelijk zien hoe de pantserinfanterie is gegroeid van gepantserd voertuig naar een gepantserd "high tech" voertuig waarin met name die high tech de pantserinfanterist een grote voorsprong geeft door het BMS (Battlefield Management System).

Een rondgang door het museum is uiteraard een must om de Regiments verzameling te kunnen aanschouwen. Nu nog in Weert, maar door een naderende sluiting van de KMS zal deze verzameling verhuizen naar Oirschot. De burgemeester van Weert, dhr Heijmans, kwam hoogst persoonlijk vertellen dat de beslissing is gevallen, hoewel hij zich hier nog niet bij neerlegt.

 

Een geslaagde dag, ondanks de regen, die volgend jaar niet in Weert zal worden gehouden, maar in Breda. Dan is het 200 jaar geleden dat het Linieregiment van Phaff werd opgericht en hier zal dan ook op gepaste wijze bij stil worden gestaan.

phaff2012

phaff2012-3
phaff2012-1