Home VVRLJ Missies Interview LKol Klein Schaarsberg

PostHeaderIcon Interview LKol Klein Schaarsberg

AddThis Social Bookmark Button

Het zijn drukke dagen op het militaire deel van het vliegveld Eindhoven. Vele honderden militairen vertrekken naar Uruzgan voor het laatste deel van de missie in deze Afghaanse provincie. Want door de val van het kabinet Balkenende-IV is  het op 1 augustus aanstaande 'over en uit' voor wat betreft de Nederlandse militaire bijdrage in Uruzgan. Meteen na 1 augustus begint het terugtrekken, dat op 1 december moet zijn voltooid. Een hele operatie op zich, waarvoor naar verwachting nog eens duizend militairen worden ingezet.
 
De grootste groep van de laatste 'rotatie' van het Nederlandse deel van de Task Force Uruzgan telt zo'n 500 man. Het is de nieuwe Battle Group, de gevechtseenheden die samen met o.a. Afghaanse, Amerikaanse en Australische militairen voor de veiligheid in Uruzgan moeten zorgen.
 
De leiding van de Battle Group komt in handen van Luitenant-kolonel Huub Klein Schaarsberg. Vlak voor zijn vertrek naar Uruzgan sprak hij met de Wereldomroep over de aanstaande missie. En over de vraag of de wetenschap dat Nederland zich terugtrekt uit Uruzgan geen domper heeft gezet op het geheel. Vragen daarover zegt hij binnen zijn bataljon niet te hebben gehoord, wel vanuit 'de omgeving'.

Interview met LKol Klein Schaarsberg