Home VVRLJ Missies Lokale autoriteiten nemen afscheid van 42 BLJ

PostHeaderIcon Lokale autoriteiten nemen afscheid van 42 BLJ

AddThis Social Bookmark Button

De commandant en de staf van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers zijn gisteren onder grote publieke belangstelling vertrokken naar Afghanistan voor deelname aan de ISAF-missie.

42 Bataljon Limburgse Jagers (BLJ) heeft in Afghanistan de leiding over de zogenoemde Task Force Eenheid 12. Deze bestaat naast het eigen verkennerspeloton en de Charliecompagnie, uit de Alfacompagnie van 13 Infanteriebataljon uit Assen, 22 Marinierscompagnie uit Doorn en diverse logistieke en gevechtsondersteuningseenheden.


Band met Limburg
Het bataljon heeft een sterke band met de provincie Limburg. Daarom werden de manschappen van BLJ voor hun vertrek toegesproken door Leon Frissen, gouverneur van Limburg, en Jacques Niederer, burgemeester van de gemeente Weert. Hoewel gelegerd in Oirschot, bevindt de regimentszetel van de Limburgse Jagers zich in deze stad.

Bataljonscommandant overste Huub Klein Schaarsbergen nam de vlag van de provincie Limburg en het vaandel van de gemeente Weert in ontvangst om deze op Kamp Holland te laten wapperen. Hulpbisschop van Roermond Everard de Jong stak het detachement een geestelijk hart onder de riem.


Aandacht voor thuisfront
Tijdens de ceremonie was er ook nog aandacht voor de mannen, vrouwen en kinderen die hun geliefde voor de missie zien afreizen. Commandant 13 Gemechaniseerde Brigade brigadegeneraal Michiel van der Laan stak tijdens zijn toespraak de loftrompet over zijn eigen mensen, maar vroeg ook applaus voor het thuisfront. "Zonder jullie kunnen we het niet", concludeerde hij.