Home VVRLJ Missies Afghaanse oproep om in Uruzgan te blijven

PostHeaderIcon Afghaanse oproep om in Uruzgan te blijven

AddThis Social Bookmark Button
Tientallen lokale leiders uit de Afghaanse provincie Uruzgan hebben een petitie opgesteld waarin ze de Nederlanders vragen om te blijven. Ze roepen namens de bevolking van Uruzgan het Nederlandse parlement op om de kwestie opnieuw te bekijken. De initiatiefnemers hebben het document overhandigd aan een kleine delegatie uit Kamp Holland. Defensie bevestigde donderdag een bericht daarover van de Wereldomroep. De verklaring is volgens Defensie ondertekend door circa 55 personen die deelnamen aan een lokale bijeenkomst in het dorpje Sarhakhlo.
 
Wegen
De leiders prijzen de Nederlanders voor de bouw en het herstel van wegen, bruggen, scholen en gezondheidscentra. Volgens hen heeft driekwart van de mensen in Uruzgan baat gehad bij de hulpprojecten.
Ze wijzen erop dat Nederland goede en eerlijke contacten met de mensen in Uruzgan heeft opgebouwd.

Vrede
De Nederlandse aanwezigheid is in hun ogen noodzakelijk om de vrede en rust in Uruzgan te behouden. Ook herdenken ze met respect en verdriet de gesneuvelde (Nederlandse) militairen en omgekomen burgers.
Nederland stopt de missie op 1 augustus en begint dan met de terugtrekking. Het kabinet viel eind februari door onenigheid over een verlenging. De PvdA wilde dat niet.
Het CDA wel terwijl de ChristenUnie verdeeld was. Minister Eimert van Middelkoop (CU, Defensie) was voor een verlenging maar de fractie tegen.