Home VVRLJ Missies Jan Smit bezoekt militairen in Afghanistan

Jan Smit bezoekt militairen in Afghanistan

AddThis Social Bookmark Button

De Nederlandse militairen in Afghanistan zijn de afgelopen dagen verrast met een bezoek van Jan Smit. Met zijn aanwezigheid en optredens op de verschillende kampen wil Jan de Nederlandse militairen een hart onder de riem steken. "Ik ben ontzettend trots op onze jongens en meiden”, vertelt hij.

“Ik heb nu met eigen ogen kunnen zien wat Nederland voor de bevolking van Afghanistan betekent”. De zanger en zijn manager Jaap Buijs reisden mee met demissionair staatssecretaris Jack de Vries.

De militairen in Uruzgan reageerden enthousiast op het bezoek. Van tevoren hadden alle militairen een speciale ‘militaire’ editie van de nieuwe cd ‘Leef’ van Jan Smit gekregen, zodat zij uit volle borst konden meezingen tijdens de optredens. “Super dat hij zo’n belangstelling heeft voor ons werk”, aldus een grote militaire fan van de zanger. “Ik wilde altijd al naar een concert gaan, maar het is er nog nooit van gekomen. Dat hij naar Afghanistan is gekomen is echt te gek.”

Kamp Holland

De rondreis begon afgelopen zondag op de basis in Kandahar. Hier maakte Jan kennis met de vliegers en het onderhoudspersoneel van de F-16’s en bezocht hij het internationale veldhospitaal. Vervolgens vloog het
gezelschap maandagochtend door naar Kamp Holland. Op deze locatie kwam Jan meteen in actie als coach van het Nederlandse militaire team in een voetbalwedstrijd tegen hun Afghaanse collega’s. Op het kamp gaven militairen demonstraties met bewakingshonden en de bestrijding van Improvised Explosive Devices (IED’s). s’ Avonds gaf Jan een optreden en was er een ‘meet & greet’ met het personeel.

Deh Rawod

Met 2 Cougar-transporthelikopters vloog het gezelschap dinsdagochtend in alle vroegte naar Camp Hadrian in Deh Rawod. Van daaruit gingen de staatssecretaris en Jan mee met een patrouille door de omgeving van Deh Rawod. Ze bezochten een jongensschool, een politiepost en hadden een gesprek met het districtshoofd van Deh Rawod. Tijdens de patrouille gaven de militairen uitgebreid uitleg over hun ervaringen van de afgelopen weken. Diezelfde avond gaf Jan weer een spetterend optreden, wat door de aanwezige militairen met laaiend enthousiasme werd ontvangen. De zanger na afloop: “Dit was zonder twijfel het mooiste optreden dat ik ooit heb meegemaakt.”

 

Kandahar
Woensdagochtend vloog het gezelschap via Tarin Kowt terug naar Kandahar. Op Kamp Holland werd eerst nog een bezoek gebracht aan het Apache-helikopterdetachement, de trainers van het

Afghaanse leger en de mannen van de Pantserhouwitser. Op Kandahar reikte de staatssecretaris de NAVO-herinneringsmedaille uit aan Nederlandse militairen. Wederom liet Jan zich van zijn sportieve kant zien en floot een volleybalwedstrijd. Het bezoek werd afgesloten met een optreden voor de Nederlandse militairen in de ontspanningsruimte ‘Dutch Corner’.

Jan Smit en zijn manager werden tijdens de hele reis gevolgd door een cameraploeg van de TROS voor de documentaire “Jan in Afghanistan”. 

 

Zie ook het artikel in De Telegraaf