Home VVRLJ Nieuws Phaffdag 2015

Phaffdag 2015

AddThis Social Bookmark Button

phaff-11

Op vrijdag 27 november 2015 vond op de Ruyter van Steveninck kazerne in Oirschot de jaarlijkse Phaffdag plaats. Kolonel Phaff was de oprichter van ons stamregiment en

jaarlijks herdenken wij dit feit door hier bij stil te staan tijdens een gezellig samen zijn. Ook dit jaar weer, maar omdat ons monument nog niet klaar is, was er geen mogelijkheid om bij het monument stil te staan bij onze gevallenen.

 

De ontvangst was zoals het hoort, met Limburgse vlaai, in het Heimbetrieb van 42 BLJ. De naam Heimbetrieb herinnert nog aan de 43 jarige aanwezigheid van 42 BLJ in Duitsland. In het Heimbetrieb werd iedereen ontvangen door het bestuur van de Stichting Regiment Limburgse Jagers en werden de eerste contacten weer gelegd. Zoals ieder jaar zijn er vaste bezoekers die, ondanks hun hoge leeftijd, toch de reis naar de Phaffdag ondernemen.

 

 

phaff-17

Na koffie, vlaai en kennismaking ging het gezelschap naar de naast gelegen bioscoopzaal waar Overste Jansen, Regiments commandant Limburgse Jagers iedereen van harte welkom heette. Zijn welkomstwoord ging al vrij snel een richting op waar niet iedereen meteen iets van snapte. Overste Jansen vertelde iets over doctrine, en over het misleiden van de vijand, in dit geval geen vijand, maar LKol bd Nico Vroom voorzitter van het SRLJ. Overste Vroom werd al langere tijd misleid door de mensen om hem heen en het werd duidelijker toen de familie van Nico binnen kwam met in hun kielzog de burgemeester van Meerssen en regiments oudste en commandant landstrijd krachten, luitenant-generaal de Kruif.

 

 

phaff-24

Nico Vroom viel de eer te beurt om door de Koning te worden onderscheiden als Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Deze Koninklijke onderscheiding werd Nico opgespeld door de burgemeester van de gemeente Meerssen mevr Clermonts-Aretz. Dit alles met de aanwezigheid van ons regiments vaandel. Na het Wilhelmus werd uiteraard ook ons regiments lied uit volle borst meegezongen.

Nico, familie en genodigden verlieten daarna de filmzaal waarna het programma van de Phaffdag verder ging. Namens alle aanwezigen willen wij graag Nico Vroom feliciteren met zijn Koninklijke onderscheiding.

 

 

phaff-31

Dhr Mathieu Willemsen, conservator draagbare wapens van het Nederlands Militair Museum in Soest gaf een voordracht over het wapen van de infanterist. Van het eerste met kruit geschoten vuurwapen tot het huidge wapen. Hierbij viel op dat bezuinigen door de regering al iets was dat ook in de tijd van de eerste vuurwapens gebeurde. De oudere wapens werden meerdere keren verbouwd met de nieuwste techniek voor die tijd. Een interessante voordracht over het vuurwapen waarvan het gebruik op het slagveld niet gemakkelijk was. Het laden en vuren ging met de nodige problemen en door ons klimaat kwam het vaker voor dat een wapen niet afging door vochtig kruit. En wat te denken van rechtop blijven staan op een slagveld om het wapen te kunnen laden.

 

Na de voordracht ging iedereen naar het KEK gebouw alwaar we werden getrakteerd op een heerlijke blauwe hap.

 

Na de lunch kon iedereen nog kennis maken met de schiet simulator waar dan ook goed gebruik van werd gemaakt. Voor de meeste een vreemde gebeurtenis, er kwam geen kogel uit het wapen na afvuren. Na de schietsimulator was er nog een afsluitend samenzijn in het Heimbetrieb.

 

Ook deze Phaffdag was weer een mooie kennis making met ons bataljon in Oirschot en met oudgedienden waarvan de oudste in 1940 nog in Maastricht heeft gevochten.

 

Onze dank gaat uit naar de mensen die deze dag mogelijk hebben gemaakt.

 

Foto's: Rob Daemen (c)

 

phaff-1

phaff-2
phaff-3
phaff-4
phaff-5
phaff-6
phaff-7
phaff-8
phaff-9
phaff-10
phaff-12
phaff-13
phaff-14
phaff-15
phaff-16
phaff-18
phaff-19
phaff-20
phaff-21
phaff-22
phaff-23
phaff-25
phaff-26
phaff-27
phaff-28
phaff-29
phaff-30