Home VVRLJ Nieuws 2010-01-01 Veel soldaten kampen met angststoornissen

2010-01-01 Veel soldaten kampen met angststoornissen

AddThis Social Bookmark Button

Bron: De Standaard/NRC

Veel soldaten kampen met angststoornissen

Ivo van der Weele is een van de ongeveer 20.000 militairen die sinds het begin van de Nederlandse missie (voorjaar 2006) zijn teruggekeerd uit Uruzgan. Sommigen zijn er meer dan eens geweest. Het is niet precies te zeggen hoeveel oudgedienden voor lange tijd last hebben van ‘Uruzgan'. Onderzoek loopt nog.

Uit eerdere missies, zoals in Irak, blijkt dat 5 procent langdurig kampt met angststoornissen. Als dat percentage klopt voor Uruzgan, zou dat betekenen dat er in Nederland naar schatting 1.000 militairen zijn met klachten. Nederland doet het beter dan bijvoorbeeld Amerika. Daar lijdt circa 30 procent van de oudgedienden aan een angststoornis.

Na terugkomst uit Uruzgan volgen Nederlandse militairen een ‘adaptatieprogramma' van enkele dagen op Kreta. Daarna zijn er terugkeergesprekken en worden militairen gevraagd vragenlijsten in te vullen. ‘Op het gebied van de zorg voor militairen en veteranen is in de afgelopen jaren veel tot stand gebracht', schreef staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) in een recente brief naar de Kamer.

Het huidige mandaat van de missie loopt tot eind 2010. Het kabinet beslist binnenkort over een mogelijke verlenging.