Home VVRLJ Nieuws Defensie eert gesneuvelde militairen bij Indië Monument

Defensie eert gesneuvelde militairen bij Indië Monument

AddThis Social Bookmark Button

De in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea omgekomen militairen werden 4 september bij het Indië-monument in Roermond herdacht. Defensie en de Stichting Nationaal Indië Monument organiseren de jaarlijkse herdenking waarbij zo'n 20.000 oud-Indië-militairen, familieleden en nabestaanden aanwezig zijn.

4 F-16’s van Vliegbasis Leeuwarden vliegen tijdens de herdenking in formatie over het monument, waarbij een F-16 de formatie verlaat door recht omhoog te vliegen. Deze zogenoemde ‘Missing man formation’ is een eerbetoon aan de omgekomen militairen. De ceremonie wordt verder ondersteund door het Regionaal Militair Commando Zuid, een bataljon van het Korps Nationale Reserve en de marechaussee. Militairen van 42 Brigadeverkenningseskadron vormen een erewacht.

Kransen
Namens het Koninklijk Huis legt de Chef Militair Huis, generaal-majoor Henk Morsink, een krans. Generaal-majoor Sander Schnitger en de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal Lex Oostendorp, doen dit namens het ministerie. Verder worden ruim 100 kransen gelegd door vertegenwoordigers van veteranenorganisaties en de toenmalige krijgsmachtonderdelen.


Monument
Het Nationaal Indië Monument 1945-1962 herinnert aan de ruim 6.200 Nederlandse militairen die in het voormalig Nederlands-Indië of Nieuw-Guinea zijn gesneuveld. Bij het monument wordt jaarlijks in september een herdenkingsplechtigheid gehouden.