Home VVRLJ Nieuws Een heel ander mens geworden, korporaal Kenny

Een heel ander mens geworden, korporaal Kenny

AddThis Social Bookmark Button

ARTIKEL ALGEMEEN DAGBLAD 17 Februari


GETEKEND VOOR HET LEVEN DOOR AFGHAANSE BERMBOMMEN


Tonny van der Mee.


Na 7 jaar kwam vorig jaar een einde aan de Nederlandse militaire aanwezigheid in de Afghaanse provincies Uruzgan Kandahar. Volgende maand vetrekken honderden militairen naar Mali om deel uit te maken van de VN-vredesmacht.

Waarom zij hun leven riskeren in een ver vreemd land, dat begrijpen alleen militairen. Defensie zond bijna 20.000 man uit naar Afghanistan. In Uruzgan kwamen 25 militairen om het leven door ongelukken, vuurgevechten en bermbommen.

In totaal raakten 144 militairen gewond door gevechtsacties.

 

Voor 58 van hen leverde de missie een blijvende handicap op, vaak door amputatie van een arm of been, plus een zware fysieke en psychische revalidatie strijd.
Sterke gezonde mannen en vrouwen zagen hun gedroomde carrière bij Defensie in rook opgaan. Wat rest is onzekerheid over de toekomst, over werk en inkomen, over sporten en bewegen. Tegelijkertijd tonen ze, ondanks hun verdriet en frustraties, een grote mentale veerkracht.

De meesten zijn na hun revalidatie nog in dienst als militairen. Voor slachtoffers die dat net meer kunnen, zoekt Defensie aangepaste, militaire baan of passende burgerfunctie. Dat lot trof ook Kenny en Rob. Ze zaten twee keer gelijktijdig in Uruzgan. In 2007 moest de een de ander ontzetten in een gevechtssituatie. Ze werden 2 jaar later kort na elkaar getroffen door bermbommen. Ze kwamen elkaar weer tegen in het Militair Revalidatiecentrum in Doorn. Ooit tekenden ze bij Defensie voor een kameraadschap voor het leven. Nu zijn ze voor het leven getekend. En toch hebben ze geen spijt.

 

kenny1

kenny2