in Memoriam Ton Eich

7 december 1928 – 15 september 2023

Als een van de laatste uit te zenden troepen vertrok 425 Bataljon Infanterie op 25 maart 1949 per boot naar het toenmalige Nederlands Indië om op 10 oktober 1950, na vele omzwervingen (de trekvogels) op Java, op 10 oktober 1950, met een verlies van 14 kameraden terug te keren naar Nederland, waar ze met geen warm welkom werden ontvangen.

Ton Eich was een van hen. De band die de militairen onderling hadden gekregen gedurende hun uitzending was echt hecht. En dat leidde tot wel 50 reünies van 425 BI door de jaren heen. Slechts de laatste jaren was de organisatie in handen van de Stichting Regiment Limburgse Jagers, voor dien hadden deze veteranen het zelf strak in de hand. Ton Eich speelde altijd zijn eigen rol. Veelal achter de schermen de trekker van 425 RI activiteiten; de stuwende kracht voor het realiseren van de bronzen plaat op het Monument van de Limburgse Jagers met de gesneuvelde collega’s van 425 Bataljon Infanterie; het ontwerpen en realiseren van een vlag voor het Bataljon; mede initiatief nemer voor het realiseren van een boek over de ervaringen in Nederlands Indië van de manschappen van 425 Bataljon Infanterie. Niet voor niets werd Ton Eich al in 1971 door zijn collega’s van het bataljon uitgeroepen tot erelid van het voormalig bataljon. Ook nadien bleef hij zich ook weer achter de schermen bemoeien met zijn bataljon: gaf tips aan de organisatoren van de reünies en corrigeerde op rustige toon collega’s die even niet op het spoor zaten. En dat alles deed hij zonder strepen, sterren of balken.

Dat werd nog eens een keer duidelijk toen het Regiment Limburgse Jagers bij monde van luitenant-kolonel Ron Plender, commandant Regiment Limburgse Jagers, op 11 september 2020 de Antoni Waardering aan Ton Eich kon uitreiken. We nemen afscheid van een bijzondere Limburgse Jager!

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT