MATERIEEL EN BEMANNING 42 BLJ

Zonder voertuigen en wapens is het lastig om goed je taak uit te voeren. Daarom heeft 42 BLJ de beschikking over de juiste voertuigen en wapens. Het materieel heeft elk zijn eigen functies en specificaties. Zo kan in elke situatie de juiste uitrusting gebruikt worden, om op die manier zo goed mogelijk te functioneren.

Boxer
Boxer

Boxer

Opvallend aan de Boxer is het modulaire systeem. Dit houdt in dat het voertuig uit twee delen bestaat: een bestuurdersonderdeel en een missie specifieke module. Er zijn vijf verschillende varianten van de Boxer. Binnen een kwartier kan er door een paar makkelijke handelingen gewisseld worden naar een andere module. Ondanks de grootte van het voertuig, heeft het een hoge mobiliteit. De Boxer beschermt de inzittenden goed tegen projectielen, zoals granaten en bommen.

Als een Boxer bewapend is, bestaat de bewapening uit een remote controlled weapon system. Dit betekent dat de schutter het wapen kan bedienen met behulp van een beeldscherm en joystick. De schutter kan op die manier beschermd blijven zitten in het voertuig. Door zijn snelheid en wendbaarheid kan de Boxer infanterie-eenheden makkelijk bijhouden.

Bushmaster

Ruim zeven meter lang en een gewicht van 12.500 kilo: de Bushmaster. De Bushmaster is een gepantserd wielvoertuig voor patrouilletaken en wordt gebruikt voor het vervoeren van infanteristen. Speciaal aan de Bushmaster is de beveiligde reservebrandstoftank. Mocht de hoofdtank beschadigd raken, dan kan het voertuig nog ongeveer 50 kilometer rijden. Sommige Bushmasters hebben een onderzoeksarm waarmee ze veilig verdachte objecten kunnen onderzoeken. De bodem van de Bushmaster is voorzien van V-vormige hoog rekbare platen. Dit zorgt ervoor dat de druk wordt afgebogen bij een exploderende mijn.

image description
fennek
image description
Fennek met waarneming

Fennek

De Fennek is vernoemd naar een kleine woestijnvos en dat niet zonder reden: hij is stil, scherp observerend, onopvallend en snel. De Fennek is dan ook een licht verkennings- en bewakingsvoertuig. Om het voertuig zo onopvallend mogelijk te laten zijn, is de motor stil. Ook de uitlaatgassen worden zo verspreid dat ze slecht te zien zijn op warmtebeelden. Ondanks dat de Fennek zelf moeilijk zichtbaar is, laat de Fennek de bemanning juist veel zien.  Zo heeft het voertuig een kijker die van binnenuit naar boven wordt geschoven tot 1,5 meter boven het dak. Ook beschikt het voertuig onder andere over een warmtebeeldkijker voor zicht in het donker en een digitale camera. Er zijn in totaal zeven verschillende types van de Fennek.

MB
MB

Mercedes-Benz

De Mercedes-Benz wordt gebruikt voor militaire acties tijdens missies. In het voertuig is er genoeg ruimte voor communicatieapparatuur. Zo is het ook mogelijk stoorzenders en satellietcommunicatiemiddelen te plaatsen. Door de dubbele accusets kan de wagen ook starten na langdurig gebruik van de radio’s bij stilstaande motor. In de Mercedes-Benz kunnen naast de bestuurder ook nog drie anderen vervoerd woorden. 

image description
Colt

Colt C7-geweer

Naast voertuigen heeft BLJ ook verschillende wapens. Het Colt C7-geweer is het standaardwapen. Hiermee kunnen militairen hun doelen raken op zo’n 400 meter. Daarnaast is ook de C8-karabijn in gebruik. Dit wapen heeft een kortere loop waardoor de gebruiker meer bewegingsvrijheid heeft in het optreden in verstedelijkt gebied. Allebei de versies hebben een magazijn voor 30 patronen.

Glock

De Glock 17 wordt gebruikt voor persoonlijke beveiliging dichtbij en de effectiviteit van het wapen is dan ook maximaal 30 meter. Het wapen is grotendeels van kunststof en weegt dan ook maar 870 gram. Drie veiligheden zorgen ervoor dat een geladen wapen automatisch op veilig staat, zodat wordt voorkomen dat het wapen afgaat bij stoten of vallen. Het wapen onderscheidt zich van andere pistolen door de vierkante slede en het ontbreken van een hamer.

Mossberg-shotgun

Het volledige wapen is 1,16 meter lang: de Mossberg M-590 shotgun. Dit (hagel)geweer is bedoeld voor grote vuurkracht op een relatief korte afstand. Het wapen is bijvoorbeeld bedoeld voor oorlogvoering in de jungle en het uitschakelen van mensen op korte afstand. Het wapen kan verschillende patronen afschieten zoals hagel-, traangas- en breachpatronen.

image description
image description
Mossberg shotgun

Accuracy- scherpschuttersgeweer

Militairen gebruiken het Accuracy-scherpschuttersgeweer voor het doelgericht uitschakelen van specifieke personen. Officieel kan het wapen dit tot een afstand van ongeveer 1.100 meter.

image description
minimini

Minimi- licht machinegeweer

De Minimi is een licht machinegeweer. Door de hoge vuursnelheid tot 1.000 schoten per minuut is het wapen geschikt om aanvallen van groepen infanteristen af te slaan of om dekking te geven aan eigen troepen. De patronen van dit geweer zitten in een band in plaats van een magazijn.

image description
Mitrailleur MAG 7,62

MAG- middelzwaar machinegeweer

De MAG wordt ingezet tegen grond- en luchtdoelen zoals bijvoorbeeld groepen personeel in het open terrein. In principe is het wapen door één persoon te bedienen, maar een helper zorgt er wel voor dat het wapen sneller herladen kan worden. De MAG kan makkelijk worden gebruikt en heeft bewezen zeer betrouwbaar te zijn onder alle omstandigheden (weer, terrein, klimaat).

image description
Zware mitrailleur .50

Browning M2- zwaar machinegeweer

De Browning M2 QCB is een zwaar machinegeweer en kan worden gebruikt tegen grond- en luchtdoelen. Door het zware gewicht van dit wapen wordt het nauwelijks lopend meegevoerd. Zonder munitie weegt dit machinegeweer namelijk bijna 60 kilo.

image description
Gill at raket ( Spike)

Gill- antitankraket

Fire-and-forget, dat is het principe waar deze raket volgens werkt. Dat betekent dat de Gill zelf zijn weg zoekt naar het doel. Voordeel is dat de militair direct na het afvuren in dekking kan gaan en zichzelf in veiligheid kan brengen. Het bereik van de Gill is maximaal 2.500 meter.

image description
mortier 81 mm
image description
mortier 81 mm

Mortieren

Er bestaan drie typen mortieren: 60-, 81- en 120 mm-mortieren. Deze artilleriestukken worden gebruikt voor vuursteun aan de eigen troepen met indirect vuur. Dankzij het steilbaanvuur zijn mortieren zeer geschikt om doelen te bestoken die moeilijk bereikbaar zijn voor zogenoemde vlakbaanwapens. De mortieren kunnen verschillende munitietypen verschieten zoals rook, licht en brisantgranaten.