Limburgse Jagers helpen Valkenburg

Limburgse Jagers steken handen uit de mouwen bij ondergelopen zorggroep

Nieuwsbericht | 05-08-2021 | 16:19

Het natuurgeweld in Limburg is weliswaar achter de rug, maar dat betekent niet dat alles weer terug bij het oude is. Veel huizen, bedrijfspanden en kantoren liepen bij de overstromingen schade op. Zo ook de gebouwen van Adelante Zorggroep in Valkenburg. De medewerkers kregen deze week spontaan hulp van militairen van de Koninklijke Landmacht.

17 militairen van de D-compagnie 42 Pantserinfanteriebataljon Regiment Limburgse Jagers hielpen vrijwillig mee in Limburg.

17 mannen van de D-compagnie 42 Pantserinfanteriebataljon Regiment Limburgse Jagers hadden deze week eigenlijk iets anders op de agenda staan. Zou zouden zich in Wales voorbereiden op de uitputtende militaire langeafstandsloop Cambrian Patrol. Door de coronacrisis ging dat niet door. Zij besloten in Limburg te trainen en daar volledig vrijwillig het goede met het nuttige te combineren.

Via via kwamen de Limburgse Jagers in Valkenburg terecht, waar de medewerkers van Adelante wel wat hulp konden gebruiken. “Het water stond hier bij de overstroming 40 tot 50 centimeter hoog”, vertelt Tjerk Uhrlep, commandant van het peloton. “We hebben alle vloeren van de bijgebouwen verwijderd, keukens gedemonteerd en alle afvoerbuizen ontdaan van het isolatiemateriaal. Alles was helemaal volgelopen.”

De militairen vulden zo'n 10 containers.

10 containers

De militairen zijn dinsdagochtend direct aan de slag gegaan. Ook woensdag en vanochtend hebben zij vrijwel al hun tijd gestoken in opruimwerkzaamheden. Uiteindelijk zijn liefst zo’n 10 containers vol met troep afgevoerd.

“Het was behoorlijk arbeidsintensief en benauwd”, zegt Uhrlep. “Al die vloeren waren verlijmd dus dat was zwaar. Daarnaast was het natuurlijk enorm smerig, want er is ook veel rioleringswater meegestroomd. Als je onze kleding nu ruikt, weet je dat er aardig wat troep is meegekomen en die zat echt overal.”

Het harde werk van de militairen is dankbaar ontvangen. De hele buurt leek wel te zijn uitgelopen om de mannen een hart onder de riem te steken. Zo konden zij bij lokale ondernemers terecht voor lunch en diner en werden zij speciaal ontvangen door burgemeester Daan Prevoo.

De eenheid werd dinsdag ontvangen door burgemeester Daan Prevoo.

Doelstelling bereikt

Daarnaast hebben de Limburgse Jagers uiteraard getraind voor de Cambrian Patrol. Dat gebeurde vaak vroeg in de ochtend, voor zij bij Adelante aan de slag gingen. “We hebben op dat vlak onze doelstelling bereikt”, stelt Uhrlep tevreden vast. “Ons hele jaar staat in het teken van die wedstrijd. Dat hebben we hier mooi kunnen combineren. We maakten onze kilometers met volle bepakking.”

Voor de leden van het bataljon zit de klus erop. Maar dat betekent niet dat alles klaar is in Limburg. Uhrlep: “Ik hoorde ze hier zeggen dat er eigenlijk nog 3 groepen langs moeten komen, dan is de klus zo geklaard. Laten we hopen dat dat gebeurt.”

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT