Naam Luitenant Tom Krist op viaduct Tilburg

VIADUCT GENOEMD NAAR TOM KRIST

Op dinsdag 16 juni zijn twee viaducten in de gemeente Tilburg vernoemd naar omgekomen militairen. De brug Heukelomseweg in Berkel-Enschot draagt de naam van Eerste-luitenant Tom Krist en de brug Abcoven de naam van Korporaal Kevin van de Rijdt.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. Dit feit wordt met verschillende activiteiten herdacht en gevierd. Op initiatief van de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid hebben het ministerie van Defensie en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met het Veteranen Platform een plan ontwikkeld om bruggen en viaducten in Nederland te vernoemen naar de militairen die tijdens hun inzet voor vredesmissies, vanaf de VN-missie in Korea zijn omgekomen. Ook de militairen en inwoners van de gemeente Tilburg, Tom Krist en Kevin van de Rijdt, kwamen niet thuis van een missie in Afghanistan.

Met instemming van de nabestaanden en de gemeente Tilburg zijn de namen van de militairen op de viaducten vermeld. De objecten bieden zo een passende en blijvende herinnering aan hen die zich voor de vrijheid en veiligheid van anderen onvoorwaardelijk hebben ingezet.

Tom Krist (1983-2007)
Tom wordt geboren op 4 februari 1983 in Tilburg en woont in Berkel-Enschot. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als 1e luitenant ingedeeld bij het Pantserinfanteriebataljon. Voor de vervulling van zijn dienstverband wordt Tom naar Afghanistan gezonden, in het kader van de Nederlandse deelname aan de International Security Assistance Force (ISAF). Deze internationale missie is in eerste instantie opgezet om de Afghaanse bevolking te ondersteunen in de wederopbouw van hun door oorlog geteisterde land. Niet alleen de Amerikaanse interventie die in oktober 2001 volgde na de aanslagen van 11 september, maar ook het Taliban-regime daarvoor, de burgeroorlog en de interventie van de Sovjet-Unie in de jaren zeventig hadden diepe, permanente schade achtergelaten in Afghanistan.

De internationale troepenmacht van ISAF wordt eerst in Kabul, maar later in heel Afghanistan ingezet en raakt spoedig verzeild in een gewapend conflict met terugkerende Taliban-troepen en andere militante groeperingen. De Nederlandse troepen worden met name in de centrale provincie Uruzgan ingezet.

In juli 2007 raakt Tom tijdens patrouille op een drukbezochte bazaar in Deh Rawod ernstig gewond aan zijn hoofd, nadat daar een bloedige zelfmoordaanslag heeft plaatsgevonden. Naast de dader komen daarbij zeventien Afghanen, onder wie twaalf kinderen, om het leven. Tom en drie andere gewonde Nederlandse militairen worden met spoed behandeld in een hospitaal. Buiten bewustzijn en in kritieke toestand wordt hij overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Daar bezwijkt hij aan zijn verwonding op 12 juli 2007. Tom is 24 jaar geworden en wordt thuis in Berkel-Enschot begraven.

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT